Ένας ανώτερος συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε κατακραυγή στην πατρίδα του, αφού χαρακτήρισε “ανεύθυνη” την απόφαση της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη ρωσική εισβολή και ανέφερε ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιστεκόταν.
Οι δηλώσεις του Μπαλάζ Όρμπαν, ο οποίος συμβάλλει στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού, ανέδειξαν εκ νέου τη φιλική προς το Κρεμλίνο στάση της Βουδαπέστης, η οποία την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Όρμπαν, ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον Μπαλάζ Όρμπαν, συμμερίζεται την ίδια άποψη.
Η Ουγγαρία θα συμβούλευε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην προβάλει ένοπλη αντίσταση το 2022 για να περιορίσει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δήλωσε ο Μπαλάζ Όρμπαν σε ένα podcast το οποίο προβλήθηκε αργά την Τετάρτη.
“Πιθανότατα δεν θα κάναμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από δυόμισι χρόνια, επειδή είναι ανεύθυνο”, δήλωσε. “Έθεσε τη χώρα του σε έναν αμυντικό πόλεμο και βλέπουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πόσα εδάφη χάθηκαν”.
Η Ουγγαρία υπό την ηγεσία του Όρμπαν έχει πιέσει να τερματιστούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η ΕΕ να σταματήσει τις κρίσιμες αποστολές όπλων και τη χρηματοδότηση προς το Κίεβο. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός έλαβε επίσης εξαίρεση από τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ έναντι της Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με την αμυντική στάση ενός μέλους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Αντράζ Ραζ, εμπειρογνώμονα σε θέματα Ρωσίας που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης.
“Τώρα ξέρουμε αυτό που μόνο υποθέταμε: η κυβέρνηση δεν θα υπερασπιστεί την Ουγγαρία μπροστά σε μια ρωσική εισβολή”, ανέφερε ο Ραζ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέτερ Μαγιάρ κάλεσε τον Μπαλάζ Όρμπαν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του “καταπατούν τα θεμέλια του συντάγματος και της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας”.
Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Bloomberg σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός συμμερίζεται τις απόψεις του συνεργάτη του.
Η αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα τον Ιούλιο για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο μιας αυτοαποκαλούμενης “ειρηνευτικής αποστολής” προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους δυτικούς εταίρους. Οδήγησε επίσης σε μερικό μποϊκοτάζ των συναντήσεων που φιλοξένησε η Βουδαπέστη υπό την ιδιότητά της ως σημερινής κατόχου της προεδρίας της ΕΕ.
Ο Όρμπαν έχει οικοδομήσει όλο και στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2010, διπλασιάζοντας τις επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα, η Βουδαπέστη φιλοξένησε ρωσική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη.
Ο Σίγιαρτο, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι οι δυτικές παραδόσεις όπλων που βοήθησαν την Ουκρανία να αντισταθεί στην εισβολή της Ρωσίας “δεν έχουν κανένα νόημα”.
Ο Μπαλάζ Όρμπαν, στο podcast, ανέφερε η Βουδαπέστη διατηρεί μια διαφορετική θέση από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε καμία δυτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της αντισοβιετικής εξέγερσης του 1956 που διαλύθηκε από τη Μόσχα.
Οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων άλλων πρώην μελών του σοβιετικού μπλοκ, όπως η Τσεχία και η Πολωνία, πήραν ένα εντελώς διαφορετικό μάθημα από τις δεκαετίες κυριαρχίας της Μόσχας, το οποίο τόνισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Εκείνοι που υποστηρίζουν να σταματήσει η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν υποστηρίζουν την ειρήνη”, δήλωσε, προσθέτοντας: “Υποστηρίζουν τον την υποταγή της Ουκρανίας”.