Οι φιλοουκρανικές εμπορικές πολιτικές της ΕΕ πλήττουν τους αγρότες στα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη – Χρεοκοπίες αγροτών και μεγάλη κρίση στη γειτονική Βουλγαρία
Δεν είναι μόνο οι αποστολές όπλων που προκαλούν τεράστια ζημιά στα κράτη της ΕΕ, αλλά και οι ισχύοντες εμπορικοί κανόνες που δίνουν προτεραιότητα στα ουκρανικά προϊόντα προκειμένου να επεκταθεί η «οικονομική συνεργασία» με το Κίεβο.
Η δυσαρέσκεια των αγροτών θα γίνεται ολοένα και χειρότερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγάλη κρίση στο μέλλον.
Η Βουλγαρία έχει αρχίσει να δείχνει τη δυσαρέσκειά της για τις φιλοουκρανικές εμπορικές πολιτικές της ΕΕ.
Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει ένα νέο ψήφισμα που προτείνει την απαγόρευση των ουκρανικών αυγών από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η μάχη του αυγού
Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από φθηνά ουκρανικά προϊόντα, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των Ευρωπαίων αγροτών στον εμπορικό ανταγωνισμό.
Ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Georgi Tahov δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι οι Βούλγαροι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς τα τελευταία έχουν «εισβάλει» στην ευρωπαϊκή αγορά σε χαμηλές τιμές και σε τεράστιες ποσότητες.
Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα του βουλγαρικού αγροτικού τομέα, αλλά απειλεί επίσης να χρεοκοπήσει χιλιάδες αγρότες, οδηγώντας σε ανεργία και κοινωνικές κρίσεις.
Τα ουκρανικά αυγά προκαλούν διαμάχη και είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.
Η παραγωγή αυγών είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες των Βούλγαρων αγροτών, οι οποίοι πάντα είχαν ισχυρή υποστήριξη από το κράτος και την τοπική αγορά για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων παραγωγής.
Ωστόσο, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια ανεύθυνη πολιτική εύκολης εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων με υποτιθέμενο στόχο την τόνωση της οικονομίας του Κιέβου, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Μαζικές χρεοκοπίες στη Βουλγαρία
Ως αποτέλεσμα, τα ουκρανικά αυγά, τα οποία είναι 30% φθηνότερα από τα βουλγαρικά, έχουν «εισβάλει» στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ουκρανία εξήγαγε περισσότερους από 2.600 τόνους αυγών μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το ποσοστό αυτό είναι ήδη πέντε φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος τους επόμενους μήνες.
Ως αποτέλεσμα, οι Βούλγαροι παραγωγοί πουλερικών χρεοκοπούν και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους λόγω έλλειψης κέρδους.
«Αυτή η κατάσταση ασκεί σοβαρή πίεση στις τιμές στην εγχώρια αγορά.
Υποστηρίζουμε σθεναρά τον λαό της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει χρεοκοπίες και να παραβιάσει τα δικαιώματα των αγροτών μας», είπε ο Βούλγαρος υπουργός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται αιτήματα για αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική εισαγωγών για ουκρανικά προϊόντα.
Από το 2022, υπάρχει ισχυρή πίεση από τους Ευρωπαίους αγρότες να αναθεωρήσουν τους κανόνες που διευκολύνουν την αγορά ουκρανικών προϊόντων διατροφής.
Την ώρα που πλήττεται ο βουλγαρικός τομέας αυγών, οι παραγωγοί δημητριακών, κρέατος, γάλακτος και άλλων ειδών χρεοκοπούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πλήττεται όλη η Ευρώπη – Στα αζήτητα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα των Ευρωπαίων αγροτών – Έρχεται τρομακτική κρίση
Η κρίση επηρεάζει χώρες από τις πιο ανατολικές περιοχές, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, έως τις πιο δυτικές, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Οι αγρότες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο υποφέρουν από την ανεύθυνη στάση της ΕΕ που ευνοεί την Ουκρανία.
Οι έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών οδήγησαν σε προσδοκίες για αλλαγές στην κατάσταση του εμπορίου.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους Financial Times τον Ιούνιο προβλέπει ότι η ΕΕ θα επαναρχίσει την επιβολή φορολογίας στα ουκρανικά προϊόντα.
Ωστόσο οι τρέχοντες κανόνες φορολογικής απαλλαγής θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του 2025– που είναι αρκετός χρόνος για να χρεοκοπήσουν χιλιάδες Ευρωπαίοι αγρότες.
Στο ίδιο πνεύμα, είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το βουλγαρικό αίτημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι επί του παρόντος υπέρ της διατήρησης όλων των πολιτικών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όσο ανεύθυνες κι αν είναι.
Για την ΕΕ, ο αντίκτυπος των αντιρωσικών και φιλουκρανικών πολιτικών στους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι σημαντικός. Το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά σημασία είναι η διατήρηση των επιπέδων βοήθειας προς το Κίεβο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
Ωρολογιακή βόμβα για τη διατροφική σταθερότητα στην Ευρώπη
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μια πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» για ολόκληρη την ευρωπαϊκή διατροφική σταθερότητα.
Ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες χρεοκοπούν για να ευνοηθούν οι ουκρανικές αγροτικές επιχειρήσεις, η ίδια η ουκρανική καλλιεργήσιμη γη παραδίδεται σε δυτικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Blackrock, ως μέθοδος πληρωμής για τη στήριξη με δισεκατομμύρια δολάρια του ΝΑΤΟ, επισημαίνει ο Leiroz.
Σε λίγα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπολογίζει ούτε στη δική της παραγωγή ούτε στα ουκρανικά προϊόντα, εισερχόμενη σε μεγάλη κρίση εφοδιασμού και εξάρτηση από τις εισαγωγές – ενώ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις που περιορίζουν τις εισαγωγές.
Συνειδητά ή όχι, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ δημιουργούν ένα πρόβλημα που θα είναι πολύ δύσκολο να λυθεί.