«Αν δεν το κάνουμε μαζί, θα γίνει σε δύο φάσεις», επεσήμανε η Μολδαβή πρόεδρος για την ένταξη στην ΕΕ
Η Μολδαβία είναι αποφασισμένη να επιδιώξει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και χωρίς την αναγνωρισμένη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, εάν η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος καθυστερήσει υπερβολικά, δήλωσε η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu.
«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας. Ωστόσο, αν δεν το επιτύχουμε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναβάλουμε την ευρωπαϊκή μας ένταξη για δέκα ή είκοσι χρόνια. Αυτό δεν είναι λύση για εμάς. Θέλουμε να [ενσωματωθούμε] μαζί. Αν δεν το κάνουμε μαζί, θα γίνει σε δύο φάσεις», επεσήμανε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Moldova 1.
Σύμφωνα με τη Sandu, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαιτεί από το Κισινάου να επιλύσει το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας πριν την ένταξη στην Ένωση.
Τόνισε ότι η Μολδαβία επιλέγει μόνο ειρηνικές, διπλωματικές οδούς για την επίλυση του ζητήματος.
Υπερδνειστερία: Ένα διαχρονικό διπλωματικό αγκάθι
Η Υπερδνειστερία, μια κυρίως ρωσόφωνη περιοχή στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία τον Σεπτέμβριο του 1990, όταν ριζοσπάστες Μολδαβοί πολιτικοί ζήτησαν να αποσυρθεί η δημοκρατία από την πρώην Σοβιετική Ένωση και να ενοποιηθεί με τη Ρουμανία.
Οι σχέσεις της με την κεντρική κυβέρνηση της Μολδαβίας στο Κισινάου έκτοτε ήταν ιδιαίτερα τεταμένες και αντιφατικές.
Το 1992, μετά από μια προσπάθεια του Κισινάου να επιλύσει το ζήτημα με τη χρήση βίας, οι εντάσεις εξελίχθηκαν σε αιματηρή ένοπλη σύγκρουση που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.
Ο εμφύλιος πόλεμος σταμάτησε μετά την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός το 1992 και την αποστολή Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή της σύγκρουσης.
Οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, γνωστές ως το σχήμα 5+2 (Μολδαβία, Υπερδνειστερία, ο ΟΑΣΕ, η Ρωσία, η Ουκρανία και παρατηρητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση), ξεκίνησαν μετά από αυτό.
Έκτοτε, Ρώσοι ειρηνευτές, μαζί με συναδέλφους τους από την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία, καθώς και μια ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών από την Ουκρανία, διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια.
Η Υπερδνειστερία ρίχνει την ευθύνη στη Μολδαβία και επιμένει στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Ωστόσο, η Μολδαβία δηλώνει ότι οι συνομιλίες είναι αδύνατες μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραχώρησε στη Μολδαβία και την Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας και διατύπωσε ορισμένους όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης.
Η απόφαση για την έναρξη των σχετικών συνομιλιών ελήφθη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023.