Η Ρωσία είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά σε στρατηγικές πρώτες ύλες…
Εκρηκτική αύξηση σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με το Ουράνιο, αφής στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε πως έδωσε εντολή να επανεξεταστεί το καθεστώς των εξαγωγών στρατηγικών πρώτων υλών όπως το νικέλιο, το τιτάνιο και το ουράνιο, στο πλαίσιο αντιποίνων για τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
«Η Ρωσία είναι ηγέτιδα δύναμη σε ό,τι αφορά σε στρατηγικές πρώτες ύλες – διαθέτει το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το 23% του χρυσού και το 55% των διαμαντιών…
Πρωθυπουργέ, Mikhail Vladimirovich, σας ζητάμε να δείτε, παρακαλώ, ορισμένους τύπους αγαθών που προμηθεύουμε σε μεγάλες ποσότητες στην παγκόσμια αγορά. Απλώς μην κάνετε τίποτα εις βάρος μας» διεμήνυσε ο Putin, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Πούτιν σημείωσε πως «ορισμένες χώρες δημιουργού στρατηγικά αποθέματα δημιουργούνται και λαμβάνονται κάποια άλλα μέτρα», προσθέτοντας: «Γενικά, σκεφτείτε ορισμένους περιορισμούς σε ό,τι αφορά παραδόσεις στην ξένη αγορά, όχι μόνο των αγαθών που ανέφερα, αλλά και ορισμένων άλλων».
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ οικονομικών, οικονομικών, στρατιωτικών και ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία της Ρωσίας ή την πολεμική της προσπάθεια, ωστόσο από τη στιγμή που η Κίνα αναδείχθηκε σημαντικός αγοραστής εμπορευμάτων αυτό αποδείχτηκε φρούδη ελπίδα.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει μετατρέψει την οικονομία του σε πολεμική.
Ο Putin αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 70% (άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων) φέτος, που αποτελεί μετασοβιετικό ρεκόρ.
Από την άλλη, λόγω των αποτυχημένων δυτικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπες πραγματικό κίνδυνο των εμπορικών περιορισμών από τη Μόσχα που θα ωθήσει τις τιμές του νικελίου, του παλλαδίου και του ουρανίου υψηλότερα.
Επισημαίνεται πως την ίδια στιγμή, οι δυτικές κεντρικές τράπεζες πολεμούν το τέρας του πληθωρισμού, που πυροδοτήθηκε από τις δικές τους ενέργειες.
Στις αγορές, τα αποθέματα ουρανίου, όπως τα CCJ, UEC, URA και URNM, εκτινάχθηκαν μεταξύ 5% και 7%.
Πέρα από τους φόβους ότι η Ρωσία θα μειώσει ή θα περικόψει τις εξαγωγές ουρανίου, η Kazatomprom, η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει την πρόβλεψή της για την παραγωγή για το 2025 λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Υποψιαζόμαστε ότι οι τιμές του ουρανίου πρόκειται να εκτιναχθούν για άλλη μια φορά…
Τι συμβαίνει με το λίθιο…
Στο μεταξύ, η μηνιαία παραγωγή λιθίου στην Κίνα πρόκειται να μειωθεί, και αυτή η μείωση έχει ήδη αρχίσει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.
Την Τρίτη, ο αναλυτής της UBS Sky Han αποκάλυψε ότι ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών Contemporary Amperex Technology Co. διέκοψε την παραγωγή σε μεγάλο ορυχείο στην επαρχία Jiangxi, αμβλύνοντας τους φόβους υπερπροσφοράς για το ασημί-λευκό μέταλλο.
«Η αναστολή λειτουργίας σε ορυχείο λιθίου από την CATL στο Jiangxi θα φέρει μείωση της παραγωγής κατά 8% ή 5-6kt μηνιαίως, βοηθώντας στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση» είπε και συμπλήρωσε:
«Μετά από δύο μήνες απωλειών και συνεχή καθοδικό κίνδυνο στην τιμή, βλέπουμε επιτέλους απόκριση προσφοράς από έναν παραγωγό οριακού κόστους».
Ο αναλυτής αναμένει άνοδο 11%-23% στην τιμή του λιθίου στην Κίνα για το υπόλοιπο του έτους.
Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 75.500 γιουάν ανά τόνο την Τετάρτη.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 88% κατά τη διάρκεια της ύφεσης των EV που ξεκίνησε στα τέλη του 2022.
Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Tribeca, Ben Cleary, δήλωσε στο Financial Review πως «Το ράλι που βλέπουμε σήμερα είναι σχεδόν 100% κάλυψη short θέσεων».
Όπως πρόσθεσε, «η προσφορά που βγαίνει από την αγορά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η αγορά λιθίου, επομένως υπάρχει αρκετός χώρος για ανάκαμψη, δεδομένου του πόσο σκληρά έχουν χτυπηθεί οι μετοχές»