Η επιλογή του Μακρόν να διορίσει τον Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό της Γαλλίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της συμμαχίας της Αριστεράς που δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει το «πραξικόπημα»
Ο δεξιός πολιτικός Μισέλ Μπαρνιέ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας με απόφαση Μακρόν και μόνο. Με τις υπερεξουσίες που δίνει στον Μακρόν ο θεσμός της γαλλικής προεδρίας αλλά και κόντρα σε αυτό που εθιμικά εφαρμόζεται, ο Γάλλος πρόεδρος αγνόησε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και προσέφερε την πρωθυπουργική καρέκλα στον Μπαρνιέ.
Η επιλογή του Μπαρνιέ ενός πολιτικού της δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων με μεγαλύτερη όμως καριέρα στην ΕΕ, έγινε δεκτή με συγκατάβαση από την ακροδεξιά που εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, εφόσον βέβαια τα νομοσχέδια που θα κατεβάσει θα τη βρίσκουν σύμφωνη.
Καθώς το κόμμα του Μακρόν αλλά και της δεξιάς είναι μειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση, ο Γάλλος πρόεδρος με την επιλογή του φαίνεται πως προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ακροδεξιάς καθώς οι όποιες προσπάθειες να διαρραγεί το μέτωπο της συμμαχίας Αριστεράς και Σοσιαλιστών δεν λειτούργησαν.
Απαγόρευση στη μετανάστευση
Αν ανατρέξει κανείς στις προτάσεις που είχε διατυπώσει ο Μισέλ Μπαρνιέ όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών το 2021 – και τερμάτισε τρίτος – θα διαπιστώσει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της Λεπέν μπορεί να είναι ευχαριστημένο από την επιλογή.
Για τον Μπαρνιέ η μετανάστευση και οι μετανάστες είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της Γαλλίας. Με τη γνωστή ρητορική περί ασφάλειας ο Μπαρνιέ υποστήριξε την απαγόρευση της μη ευρωπαϊκής μετανάστευσης για διάστημα τριών με πέντε χρόνων.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προτείνει… δημοψήφισμα για να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της μετανάστευσης, κάτι που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο καθώς αφορά ζήτημα δικαιωμάτων.
Ο Μπαρνιέ κάλεσε επίσης τη Γαλλία να «μην υπόκειται πλέον στις αποφάσεις» του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που αν μην τι άλλο κάνει εντύπωση για έναν πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο.
Τάξη και ηθική
Μετά από αυτά δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Μπαρνιέ είναι λάτρης της τάξης, της τάξης και της «ηθικής».
«Η Γαλλία χρειάζεται τάξη… τάξη στους δρόμους, στα σύνορά μας και στον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου που την πρωτιά κέρδισε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αφήνοντας δεύτερη την ακροδεξιά.
Όσον αφορά την «ηθική» ο Μπαρνιέ ως βουλευτής το 1982 καταψήφισε νόμο που αφορούσε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας για τους ανήλικους στη Γαλλία. Ο ίδιος δεν έχει κάνει άλλα σχόλια για τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.
Ως υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών υποστήριξε επίσης το άνοιγμα 20.000 νέων θέσεων στις φυλακές και την επαναφορά της υποχρεωτικής ελάχιστης ποινής για μια σειρά αδικημάτων, ανάμεσά τους και πλημμελήματα.
Κομμένα επιδόματα
Εκπλήξεις δεν υπάρχουν ούτε στο μέτωπο της οικονομίας. Υπέρμαχος της «τάξης» και στα εργατικά δικαιώματα, ο Μπαρνιέ στηρίζει τη σύνταξη στα 65. Με έναν τέτοιο πρωθυπουργό ο Μακρόν δεν κινδυνεύει να θέσει σε αμφισβήτηση τη δική του μεταρρύθμιση για σύνταξη στα 64 που ξεσήκωσε ένα τεράστιο εργατικό κίνημα στη Γαλλία.
Ο Μπαρνιέ έχει δηλώσει ακόμα ότι θέλει να «ενθαρρύνει την εργασία και την αξία, σε βάρος της ελεημοσύνης». Με αυτό εννοούσε την αναστολή των επιδομάτων ανεργίας «μετά από δύο αρνήσεις μιας λογικής προσφοράς».
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού για τον ίδιο είναι οι «απάτες» και τα επιδόματα που πηγαίνουν σε αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Πρότεινε μάλιστα την αντικατάσταση των καρτών ασφάλισης με κάρτες με βιομετρικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να «εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά» με την εξάλειψη μιας «πραγματικής φωλιάς απάτης».
Θιασώτης επίσης της πυρηνικής ενέργειας ο Μπαρνιέ έχει υποστηρίξει επίσης ότι χρειάζονται και οι ανανεώσιμες πηγές αλλά οι όποιες μεταβολές θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και όχι εις βάρος τους.
Πόλωση
Συνδυάζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και τον εθνικιστικό λόγο στα δικαιώματα ο Μπαρνιέ μπορεί να ικανοποιήσει την ακροδεξιά που με ευχαρίστηση θα ψήφιζε και θα υπερθεμάτιζε σε νόμους κατά των μεταναστών. Και φυσικά η ακροδεξιά θα μπορεί να επιλέξει να κάνει αντιπολίτευση σε ζητήματα οικονομίας εάν βλέπει ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι μεγάλη.
Η συμμαχία του Νέου Λαϊκόυ Μετώπου κάνει λόγο για πραξικόπημα και για υπόκλιση του Μακρόν στην Ακροδεξιά, ενώ καλεί σε διαδηλώσεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που φανερώνει την πόλωση που υπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η επιλογή Μπαρνιέ αντί για την πολυαναμενόμενη κανονικότητα προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη πόλωση σε μια χώρα που αν μη τι άλλο έχει παράδοση στο να ανατρέπει προγνωστικά.