Γιατί η Τουρκία σε ποσοστό 82% είναι φανατισμένη κατά των ΗΠΑ – Διαδηλώσεις παντού και «Yankee Go Home», τέλος η Δύση

Οκτώ στους 10 Τούρκους είναι φανατικός κατά των ΗΠΑ

Κάθε δεσμό με τις ΗΠΑ φαίνεται πως διαρρηγνύει η τουρκική κοινωνία και όχι μόνο η ηγεσία.
Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι τωρινή, υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί σε βαθμό τέτοιο που το 82% των Τούρκων δηλώνουν αντιαμερικανοί.
Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, όταν ένα πλήθος ανθρώπων στην Τουρκία επιτέθηκε σε δύο πεζοναύτες των ΗΠΑ ενώ φώναζε, «Yankee, Go Home!»
Το περιστατικό σημειώθηκε στη Σμύρνη την περασμένη Δευτέρα (1/9).
Σύμφωνα με δήλωση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ, οι Πεζοναύτες, μέρος της 24ης μονάδας του USS Wasp, βρίσκονταν σε άδεια όταν ξέσπασε χάος.
Καθώς ένας πεζοναύτης κάλεσε απελπισμένα για βοήθεια, συνάδελφοι της υπηρεσίας έσπευσαν να τους βοηθήσουν, αποτρέποντας μια πιθανή καταστροφή.
Αν και οι πεζοναύτες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο, δεν τραυματίστηκαν και σύντομα επέστρεψαν στο πλοίο τους.
Οι τουρκικές αρχές απάντησαν γρήγορα, συλλαμβάνοντας 15 υπόπτους που συνδέονται με την Τουρκική Ένωση Νεολαίας, μια ομάδα που συνδέεται με το εθνικιστικό και αντιαμερικανικό Πατριωτικό Κόμμα με έντονες αντιαμερικανικές, αντιατλαντικές και ευρασιατικές τάσεις.
Το USS Wasp είχε ελλιμενιστεί στη Σμύρνη μόλις μια ημέρα νωρίτερα μετά τη συμμετοχή σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Yankee, go home

Εν τω μεταξύ, το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα (TKP) διαμαρτυρήθηκε επίσης για την παρουσία του USS Wasp στη Σμύρνη, καταδικάζοντας το πλοίο για τον ρόλο του σε συγκρούσεις όπως αυτή στην Παλαιστίνη.
Το TKP δήλωσε: «Δεν θέλουμε το αμερικανικό πλοίο που έφερε πόλεμο και θάνατο στην Παλαιστίνη στη Σμύρνη». Yankee, πηγαίνετε σπίτι!» Αυτή η κραυγή συγκέντρωσης δεν είναι καινούργια.
Η φράση Yankee, go home έχει μακρά ιστορία χρήσης ως αντιαμερικανικό και αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα.
Είναι μια ισχυρή έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά από όσους αισθάνονται καταπιεσμένοι ή απειλούμενοι από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ. Αυτό το σύνθημα έχει τις ρίζες του στην  Ανατολική Γερμανία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 28 Μαΐου 1950, νεαροί της Ανατολικής Γερμανίας έφεραν ένα πανό που έφερε αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια μιας πορείας στο Βερολίνο.
Το πανό απεικόνιζε έναν Σοβιετικό αξιωματικό να απορρίπτει το Σχέδιο Μάρσαλ, συμβολίζοντας την ευρύτερη αντίσταση στην επιρροή των ΗΠΑ.
Αρχικά ξεκίνησε ως κομμουνιστική προπαγάνδα, το σύνθημα έχει υιοθετηθεί από τότε παγκοσμίως από εκείνους που αντιτίθενται στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στις χώρες τους.
Στην Τουρκία, αυτό το συναίσθημα αφορά όχι μόνο τη φυσική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες για την αμερικανική επιρροή και την εξωτερική πολιτική στην περιοχή.

Ανιχνεύοντας τις ρίζες του αντιαμερικανισμού στην Τουρκία

Ενώ η Κυπριακή Κρίση του 1964 αναφέρεται συχνά ως η αφετηρία για το αντιαμερικανικό αίσθημα στην Τουρκία, οι σπόροι της δυσαρέσκειας υπήρχαν πολύ νωρίτερα, κατά τα λεγόμενα «χρυσά χρόνια» των τουρκοαμερικανικών σχέσεων μεταξύ 1945 και 1960.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί στην Τουρκία επέκριναν την κυβέρνηση για αυτό που θεωρούσαν υπερβολικές πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ, παρομοιάζοντάς τις με τις ταπεινωτικές συνθηκολογήσεις της οθωμανικής εποχής.

Οι επικριτές υποστήριξαν ότι η Τουρκία δεν είχε γίνει ισότιμος εταίρος, αλλά είχε μετατραπεί σε μια αποικία των ΗΠΑ, με τις εσωτερικές και εξωτερικές της υποθέσεις να υπαγορεύονται όλο και περισσότερο από τα αμερικανικά συμφέροντα.
Οι κατηγορίες για πολιτιστικό ιμπεριαλισμό τροφοδότησαν περαιτέρω δυσαρέσκεια, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η αμερικανική επιρροή διέβρωνε τις τουρκικές αξίες και παραδόσεις.
Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ρόδινη μέχρι ενός σημείου.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την Τουρκία ως «πρότυπο» για τον ισλαμικό κόσμο.
Αλλά αυτή η ρόδινη άποψη γρήγορα επιδεινώθηκε, ειδικά στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ το 2003.
Παρόλο που το αντιαμερικανικό αίσθημα φούντωσε στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ το 2003, ήταν η αναζωπύρωση των βαθιά ριζωμένων απογοητεύσεων που σιγοβράζουν για δεκαετίες.
Ο συριακός εμφύλιος δημιούργησε ένα ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το 2018, ο Ibrahim Karagul, αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, έγραψε στη συντακτική του στήλη, « Οι ΗΠΑ είναι πλέον η πλησιέστερη, μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή απειλή για την Τουρκία. Είναι εχθρική χώρα. Αποτελεί σοβαρή απειλή για την ύπαρξη, την ενότητα, την ακεραιότητα, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας».
Κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στόχευσαν τόσο το ISIS όσο και τις κουρδικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας το βαθύτερο ρήγμα μεταξύ των δύο συμμάχων.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας έχει επιδεινώσει τις εντάσεις, συμβάλλοντας σε ένα διπλωματικό ρήγμα που οι Αμερικανοί πολιτικοί προσπάθησαν να προβλέψουν.
Η απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 – μια κίνηση που συνδέεται στενά με τη συριακή κρίση – αντικατοπτρίζει μια στρατηγική αναδιάταξη με τη Μόσχα. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε και στις δύο χώρες να προωθήσουν τα συμφέροντά τους: η Ρωσία να διατηρήσει το καθεστώς του Bashar al Assad και η Τουρκία να αποδυναμώσει το συριακό κουρδικό στοιχείο.
Εσωτερικά, η συριακή σύγκρουση παρείχε στην Άγκυρα ένα πρόσχημα για να καταστείλει τα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία και να πιέσει για σημαντικές συνταγματικές αλλαγές το 2017.
Capture_215.JPG

Το αντιαμερικανικό συναίσθημα στην Τουρκία φτάνει σε νέα ύψη

Μια έρευνα του 2019 από το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψε μια εντυπωσιακή άνοδο του αντιαμερικανικού αισθήματος μεταξύ των Τούρκων πολιτών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το εντυπωσιακό 81,9% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ ως απειλή.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα φτάνει στα άκρα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ακριβώς τη στιγμή που οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ξεπάγωναν μετά από μια δεκαετή ψύχρα, η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 έφερε τα πάντα σε αταξία.
Η άρνηση του Εrdogan να καταδικάσει τη Hamars και η δήλωσή του ότι «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απελευθερωτικό κίνημα» εκτροχιάζουν αυτή την εύθραυστη συμφιλίωση.
Η ένταση κλιμακώθηκε αφού ο Erdogan κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και «γενοκτονία», ενώ επέκρινε τη Δύση για την ακλόνητη υποστήριξή της στο Ισραήλ.
Η απροκάλυπτη υποστήριξη της Τουρκίας στη Hamas την έχει παραγκωνίσει από τις διπλωματικές προσπάθειες και έχει επιδεινώσει περαιτέρω τους δεσμούς της με το Ισραήλ και την Ουάσιγκτον.
Οι σχέσεις έχουν πληγεί από αμοιβαίες διαμαρτυρίες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας μέχρι την κριτική της Ουάσιγκτον για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Άγκυρας και τους αυξανόμενους δεσμούς της με τη Ρωσία, η σχέση έχει επιδεινωθεί.
Στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία θεωρείται όλο και περισσότερο ως «άπιστος σύμμαχος».
Η άνοδος του αντιαμερικανικού αισθήματος στην Τουρκία είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα που έχει τις ρίζες του σε ιστορικά παράπονα, διαφωνίες πολιτικής και πολιτιστικές ανησυχίες.
Από τους δρόμους της Σμύρνης μέχρι τα δωμάτια εξουσίας στην Άγκυρα, η άλλοτε ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Είναι ενδιαφέρον ότι παρά το αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα, πολλοί Τούρκοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραμονή στο ΝΑΤΟ. Αυτή η αινιγματική διάσπαση αναδεικνύει τις περίπλοκες και εξελισσόμενες αντιλήψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τουρκική κοινωνία.
Το περιστατικό στη Σμύρνη χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των εντάσεων που σιγοβράζουν κάτω από την επιφάνεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.