Σύμφωνα με το Politico, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος από την πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, οι κρατιδιακές εκλογές της Γερμανίας ίσως του προσφέρουν μια σημαντική νίκη σε μια περιοχή που έχει κρίσιμη σημασία για τη Ρωσία – στη Γερμανία.
Οι ρωσοφιλικές δυνάμεις σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια -το Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία- αναμένεται να σημειώσουν σημαντικές νίκες στις τοπικές εκλογές, με δύο από αυτές να διεξάγονται σήμερα (01/09) και η τελευταία τον Σεπτέμβριο.
Όπως τονίζει το Politico, στο άρθρο του με τίτλο «Το επόμενο πραξικόπημα του Πούτιν», το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο υποστηρίζει τη Ρωσία, έχει ισχυρές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση και στα τρία κρατίδια – τα πρώτα exit polls δείχνουν ότι βγαίνει πρώτο στη Θουριγγία και δεύτερο στη Σαξονία. Η πρόσφατη άνοδος του αριστερού συνασπισμού της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιρροή της Μόσχας στη συγκεκριμένη περιοχή, που κυριαρχούσε για δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες στη Γερμανία. Η επικράτηση των ακραίων στοιχείων θα αποκαλύψει την αποτυχία των προσπαθειών της γερμανικής πολιτικής ελίτ να γεφυρώσει το χάσμα ανατολής-δύσης στη χώρα και θα ταράξει την ήδη ασταθή τριμερή συμμαχία της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Η επικράτηση των ρωσοφιλικών κομμάτων θα είναι επίσης μια προσωπική νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος είχε σταδιοδρομία ως πράκτορας της KGB στην Δρέσδη τη δεκαετία του 1980, αναπτύσσοντας ένα διαρκές ενδιαφέρον με όλα τα γερμανικά θέματα, όπως σχολιάζει το Politico.
Προτού οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου κλονιστούν, ο Πούτιν επισκεπτόταν συχνά τη Γερμανία – μεταξύ άλλων και την περιοχή όπου ζούσε στα ανατολικά. «Θα είμαι ειλικρινής, έρχομαι στη Δρέσδη με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα», είπε σε ένα ακροατήριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην πόλη το 2009 για να παραλάβει το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, ένα βραβείο προς τιμήν επιφανών προσωπικοτήτων που «αγωνίζονται για το καλό στον κόσμο».
«Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μια πόλη πλούσια σε ιστορία με τη δική της ιδιαίτερη γοητεία», είπε ο Πούτιν.
Η άνοδος της AfD
Τα κόμματα που υποστηρίζουν τη Ρωσία, αν και περιλαμβάνουν και την ακροδεξιά και την αριστερά του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία, σύμφωνα με το Politico, αναμένεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων σε αυτά τα κρατίδια. Στη Θουριγγία, η AfD ενδέχεται να καταλάβει την πρώτη θέση με 30%, ενώ όλες οι ακροδεξιές δυνάμεις αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά έως και το 65% των ψήφων.
Παρόλο που δεν έχουν όλα τα κόμματα την ίδια ρωσοφιλική στάση όπως η AfD, τα κοινά τους αφηγήματα είναι δυο: ότι το ΝΑΤΟ φέρει μέρος της ευθύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι μια ειρηνική λύση θα ήταν εφικτή αν η Δύση ήταν σοβαρή στην διπλωματία. Όπως σημειώνει το Politico, οι κύριες εθνικές κυβερνητικές δυνάμεις της Γερμανίας -οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP)- έχουν περιοριστεί σε δευτερεύουσα θέση, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν συνολικά ποσοστά γύρω στο 12% στη Σαξονία και τη Θουριγγία, και 27% στο Βρανδεμβούργο.
Η αποτυχία των κεντρώων κομμάτων
Σύμφωνα με το Politico, η πτώση των κεντρώων κομμάτων που έχουν διαμορφώσει την πολιτική ζωή της ανατολικής Γερμανίας από την επανένωση της χώρας είναι εξαιρετικά δραματική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δυνάμεις του δυτικογερμανικού κατεστημένου αποίκισαν ουσιαστικά την Ανατολή, στέλνοντας τους δικούς τους πολιτικούς βετεράνους να διοικήσουν τη Σαξονία και άλλα κρατίδια. Ακόμη και σήμερα, περισσότερο από το 40% της κορυφαίας πολιτικής τάξης στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας προέρχεται από τη Δύση.
Το Politico επισημαίνει ότι οι αριστεροί πολιτικοί στην Ανατολική Γερμανία, όπως η Σάρα Βάγκενκνεχτ με την BSW και το Κόμμα της Αριστεράς, τάσσονται λιγότερο υπέρ του Πούτιν και περισσότερο υπέρ της ειρήνης στον πόλεμο που άνοιξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Η αποδοχή της ρωσικής επιρροής στην Ανατολή δεν είναι ομοιογενής, καθώς κάποιοι αριστεροί πολιτικοί επικρίνουν την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη που να περιλαμβάνει τη Ρωσία», δήλωσε αυτό το μήνα ο Μπόντο Ράμελο, ο σημερινός πρωθυπουργός της Θουριγγίας και μία από τις πιο επικριτικές φωνές απέναντι στη Ρωσία στην Αριστερά. «Όλες οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σύμφωνο μη επίθεσης και να δημιουργήσουν μια κοινότητα άμυνας».
Ωστόσο, όπως τονίζει το Politico, η μεγαλύτερη απειλή παραμένει η AfD, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό, επηρεάζοντας τις διεθνείς σχέσεις της Γερμανίας. Η σχέση της AfD με τη Μόσχα έχει ισχυρές βάσεις, με τις γερμανικές αρχές να αποκαλύπτουν ρωσικές επιρροές στην προεκλογική εκστρατεία του AfD πριν τις εκλογές.
Το Politico καταλήγει ότι η άνοδος της AfD και άλλων ρωσοφιλικών κομμάτων στις εκλογές των κρατιδίων αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας αλλά και πέρα από αυτήν. Η ικανότητα της AfD να επικρατήσει και στις τρεις περιοχές θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σοβαρές ανατροπές στην εσωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.