Η Ουκρανία ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός …μυστηριώδους νέου βαλλιστικού πυραύλου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε πομπωδώς την Τρίτη (27/8) πως η Ουκρανία δοκίμασε τον πρώτο της βαλλιστικό πύραυλο.
Ο Zelensky δεν διευκρίνισε τη φύση ή τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο «νέος» πύραυλος μπορεί να ήταν το Hrim-2 ένα τακτικό ρωσικό πυραυλικό σύστημα για το οποίο ενδιαφέρθηκε αγοραστής από τη Μέση Ανατολή το 2014 αλλά τελικά η πώλησή του ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.
Πύραυλος της σοβιετικής εποχής
«Ο Zelensky λέει πολλά πράγματα», είπε στο Sputnik ο Vasily Dandykin, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός στους πυραύλους.
Δεν αποκλείει πάντως οι νέοι ισχυρισμοί του Zelensky για πυραύλους είναι απλώς «προπαγάνδα» με σκοπό να ενεργοποιήσουν τους υποστηρικτές του Κιέβου.
Ο Dandykin επεσήμανε ότι επιστρέφοντας στη σοβιετική εποχή, η ανάπτυξη τακτικών βαλλιστικών πυραύλων αφέθηκε στα γραφεία σχεδιασμού στη Ρωσία, με τη Σοβιετική Ουκρανία να επικεντρώνεται σε ICBM, διαστημικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους κ.λπ.
Η Ουκρανία έχασε ακόμη και πολλές από αυτές τις ικανότητες στις επόμενες δεκαετίες.
Ο αναλυτής δεν αποκλείει ότι ο «νέος» πύραυλος του Zelensky θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας αναβαθμισμένος Tochka-U – ένας «σοβαρός» σοβιετικός πύραυλος με εμβέλεια βολής 120 χλμ και εξαιρετικά καταστροφική κεφαλή 420 κιλών.
Πιθανότατα είναι Oka του 1980 – Ο ρόλος της Βουλγαρίας
Δεν αποκλείεται, συνέχισε, να είναι ένας αναβαθμισμένος Oka – ένας σοβιετικός βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 400 χιλιόμετρα που εκκαθαρίστηκε από τα σοβιετικά αποθέματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Mikhail Gorbachev σε μια κοντόφθαλμη χειρονομία καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον.
Oka κατείχαν τρεις από τους συμμάχους της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, και ο Dandykin δεν αποκλείει η Σόφια να έχει μεταφέρει την τεχνολογία πυραύλων στο Κίεβο ως στρατιωτική βοήθεια.
Απίθανο να πρόκειται για ανακατασκευή Iskander
Είναι επίσης οι Ουκρανοί να προσπαθήσουν να ανακατασκευάσουν τον ρωσικό πύραυλο Iskander με βάση ό,τι απομένει από αυτόν μετά τη χρήση.
«Αλλά αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα.
Αυτή είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ακόμη και σε καιρό ειρήνης» είπε ο Dandykin.