Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τελειώσει μέσω διαλόγου, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση πριν καταλήξουν οι δύο πλευρές σε αυτό το σημείο.
Ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και στους δύο πιθανούς διαδόχους του.
Ο Ουκρανός ηγέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε ότι η τριών εβδομάδων επιχείρηση του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα οικονομικά και διπλωματικά βήματα. «Το κύριο σημείο αυτού του σχεδίου είναι να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. Και το θέλω πάρα πολύ – (να είναι) δίκαιο για την Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, για τον πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, αλλά ανέφερε ότι θα συζητήσει το σχέδιο και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και πιθανώς με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, τους δύο υποψηφίους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και ότι «προετοιμάζεται» να συναντηθεί με τον Μπάιντεν.
Τα σχόλιά του, όπως σχολιάζει το Reuters, υποδηλώνουν ότι βλέπει ως κύριο φόρουμ για τις συνομιλίες μια διεθνή σύνοδο για την ειρήνη, όπου η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετέχουν και Ρώσοι εκπρόσωποι. Η πρώτη σύνοδος που προώθησε το όραμα της Ουκρανίας για ειρήνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, εξαιρούσε τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Η άρνηση της Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 19 Αυγούστου ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που βρισκόταν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη και του δήλωσε ότι υποστηρίζει μια έγκαιρη και ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικός ότι η Ρωσία θέλει να επιβάλει όρους στην Ουκρανία για οποιαδήποτε διευθέτηση του πολέμου, κάτι που το Κίεβο θεωρεί «απαράδεκτο».
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ξεκινήσει με την αποδοχή της Ουκρανίας για την «πραγματικότητα» των εδάφων, που θα αφήσει στη Ρωσία την κατοχή σημαντικών τμημάτων τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, καθώς και της Κριμαίας. Η Ουκρανία τώρα δηλώνει ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ.
«Δεν μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν, ο διάλογος σήμερα είναι κατ’ αρχήν κενός και άνευ νοήματος, γιατί δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο διπλωματικά», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε επίσης ότι η επιχείρηση στην περιοχή Κουρσκ μείωσε τον αριθμό των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που ζητούσαν από την Ουκρανία να κάνει συμβιβασμούς με τη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο και να παραδώσει τμήματα εδάφους.
Στο πεδίο της μάχης, ο Ζελένσκι χλεύασε τον Πούτιν, ο οποίος, όπως είπε, «δίνει προτεραιότητα στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών παρά να αμυνθεί της ρωσικής επικράτειας», δίνοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία έχει ανακοινώσει την κατάληψη 100 οικισμών, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν αργά στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ.
Ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε επίσης ότι το Κίεβο συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εγχώρια παραγωγή όπλων και ότι διεξήγαγε την πρώτη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου ουκρανικής παραγωγής.
Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ρωσία προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Δύση «παίζει με τη φωτιά» εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη ρωσική επικράτεια με δυτικούς πυραύλους.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν για πάνω από 20 χρόνια, δήλωσε ότι η Δύση επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι «ψάχνει για μπελάδες» εξετάζοντας τα αιτήματα της Ουκρανίας για άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων που προμηθεύονται από το εξωτερικό.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός πολύ ευρύτερου πολέμου που θα περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, αν και έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι το να παίζεις με τη φωτιά – και αυτοί είναι σαν μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα- είναι πολύ επικίνδυνο για τους μεγάλους θείους και θείες που είναι επιφορτισμένοι με πυρηνικά όπλα σε μια ή άλλη δυτική χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Οι Αμερικανοί συνδέουν κατηγορηματικά τις συζητήσεις για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με κάτι που, Θεός φυλάξοι, αν συμβεί, θα επηρεάσει αποκλειστικά την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία «αναπροσαρμόζει» το πυρηνικό της δόγμα.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας του 2020 ορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων, ως απάντηση σε μια επίθεση με πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή με συμβατικά όπλα «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Με πληροφορίες από: Reuters