Για την Ουκρανία -μια χώρα που βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο- η κύρια προτεραιότητα πρέπει να είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος
Ως μία κάκιστη στρατηγική απόφαση στον πόλεμο με τη Ρωσία, χαρακτηρίζει την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Kursk ο Dr. James Holmes, καθηγητής σε θέματα γεωπολιτικής στο Naval War College και το University of Georgia.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του (στον ιστότοπο National Interest), «στρατηγική σημαίνει καθορισμός και επιβολή προτεραιοτήτων. Αυτό απαιτεί αυτοπειθαρχία. Δεν έχει καθόλου στρατηγικό νόημα να θέτουμε σε κίνδυνο ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία για χάρη κάτι που έχει λιγότερο σημασία, ανεξάρτητα από το πόσο σαγηνευτικό. Για την Ουκρανία -μια χώρα που βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο- η κύρια προτεραιότητα πρέπει να είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, ενώ προσπαθεί ταυτοχρονα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος».
Πιστεύει κανείς ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποφασιστική στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, το κύριο μέτωπο μάχης; Η κυβέρνηση Zelesnky φλερτάρει με ένα απαράδεκτο ρίσκο στο Kursk. Κατά πάσα πιθανότητα, στο τέλος θα κατηγορήσει τους Ουκρανούς στρατιωτικούς για απειθαρχία.
Η προσέγγιση της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή στον πόλεμο, μετά και την απόφαση για εισβολή στο Kursk, μοιάζει με αυτή που είχε ο Sun Tzu: ευκαιριακή, εξαιρετικά ευέλικτη προσέγγιση στις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης, χρησιμοποιώντας το «άμεσο -μεταφράζεται ως «κανονικό» ή «ορθόδοξο»- και το «έμμεσο» -«ανορθόδοξο». Οι άμεσες επιχειρήσεις γενικά αναφέρονται σε μετωπική επίθεση, ενώ οι έμμεσες επιχειρήσεις χτυπούν τα πλευρά του εχθρού από κάποιον απρόβλεπτο άξονα. «Ο Sun Tzu διατάζει τον πανούργο διοικητή να είναι έτοιμος να μετατοπίσει την προσπάθεια μπρος-πίσω, όπως υπαγορεύουν οι τύχες της μάχης. Μπορεί να κάνει την έμμεση επίθεση την κύρια προσπάθεια εάν η άμεση επίθεση παραπαίει, και έτσι να υποβιβάσει την άμεση προσπάθεια σε δευτερεύουσα θέση. Μπορεί να γυρίσει πίσω και ξανά, αν το δικαιολογούν οι περιστάσεις».
Εκ πρώτης όψεως, η εισβολή της Ουκρανίας στο Kursk μπορεί να μοιάζει με μια έμμεση επίθεση. Σίγουρα ξάφνιασε τη Μόσχα. Αλλά εδώ είναι το θέμα. Όπως ο Carl von Clausewitz δύο χιλιετίες αργότερα, ο Κινέζος σοφός ανησυχούσε συνεχώς για τον κίνδυνο και τους πόρους. Καθώς η αναλογία δύναμης μειώνεται, τόσο λιγότερο τολμηρός μπορεί να είναι ο διοικητής του στρατού. «Αν είναι πιο αδύναμος αριθμητικά», έγραφε ο Sun Tzu, «να είσαι ικανός να αποσυρθείς». Και «αν από όλες τις απόψεις είναι άνισος, να είσαι ικανός να τον ξεφύγεις, γιατί μια μικρή δύναμη δεν είναι παρά λεία για έναν πιο ισχυρό».
«Από το 2022 ο ουκρανικός στρατός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες με μεγάλη διαφορά. Αυτό δεν πρέπει να κρύβει το γεγονός ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν πιο ογκώδη γείτονα με καλύτερους πόρους.
Η στρατηγική σύνεση -από την Ευρώπη του 19ου αιώνα όσο και την αρχαία Κίνα- προτρέπει το Κίεβο να τερματίσει την επιχείρηση στο Kursk και να εδραιώσει το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους για να υπερασπιστεί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία», καταλήγει ο αρθρογράφος.