Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας (ρωσική ανάλυση)

Κατέστη πλέον σαφές ότι η επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ,  οργανώθηκε με την υποστήριξη αμερικανικών, βρετανικών και πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση και αυξήθηκαν τα διακυβεύματα στη σύγκρουση.

 Αν και, σύμφωνα με τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, οι συμμετέχοντες στην επίθεση εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η τρέχουσα στρατιωτική κλιμάκωση επηρέασε έμμεσα μια ειδική χώρα του ΝΑΤΟ – την Τουρκία, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Ασυνήθιστα νέα

Στις 19 Αυγούστου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πολύ ασυνήθιστα νέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δέχθηκε τον Τούρκο πρέσβη στη Μόσχα Τανζού Μπιλγκίτς και η πρωτοβουλία προήλθε από την τουρκική πλευρά.

Τι συζήτησαν; Γράφει το ρωσικό ΥΠΕΞ:

««Συζητήθηκε η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά καταδίκασε έντονα τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση από τους ένοπλους σχηματισμούς του ναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τονίστηκε ότι σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να γίνει λόγος για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης.

Επισημάνθηκε επίσης ότι είναι αδύνατο να συζητηθούν θέματα ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και οι ανθρωπιστικές πτυχές της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, την οποία οι Δυτικοί προσπαθούν να επιβάλουν «στην ανάπτυξη» των αποτελεσμάτων της «συνόδου κορυφής της ειρήνης».

Για την Ουκρανία στο ελβετικό Bürgenstock (Ιούνιος του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής επιβεβαίωσε την αμετάβλητη θέση της Μόσχας σχετικά με το κατηγορηματικό απαράδεκτο της «διαδικασίας Bürgenstock».

Η οποία είχε στόχο τη συγκρότηση ενός αντιρωσικού συνασπισμού και την παρουσίαση ενός τελεσίγραφου στη Ρωσία με βάση την προφανώς ανεφάρμοστη και χρεοκοπημένη «φόρμουλα Ζελένσκι».

Τώρα θα σας υπενθυμίσουμε το παρασκήνιο, χωρίς το οποίο οι διαπραγματεύσεις του Γκαλουζίν με τον Μπιλγκίτς θα είναι ακατανόητες.

Γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «συνόδου κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε την υποστήριξη της Άγκυρας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.

  • Με άλλα λόγια, η Τουρκία σε επίσημο επίπεδο κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να εγκαταλείψει 6 ομοσπονδιακά υποκείμενα – τις περιοχές Σεβαστούπολης, Κριμαίας, DPR, LPR, Ζαπορόζιε και Χέρσον.

Λαμβάνοντας υπόψη την εδαφική πτυχή, καθώς και την αναφορά στις ενεργειακές, επισιτιστικές και ανθρωπιστικές πτυχές, για τις οποίες λατρεύει να μιλά η Άγκυρα, είναι προφανές ότι η κριτική της Ρωσίας για τις ενέργειες της Δύσης στην ουκρανική κατεύθυνση αφορά σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία.

Το μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών δεν τελείωσε εκεί. Υπενθύμισε μια άλλη προσπάθεια της Ρωσίας να επιτύχει μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης:

Σημειώθηκε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν στις 14 Ιουνίου άνοιξε πραγματικές προοπτικές για το Κίεβο να επιτύχει μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου αγνοεί ανεύθυνα αυτή την ευκαιρία».

Δηλαδή,ο Μπιλγκίτς υπενθύμισε ότι ήταν σφετεριστής  ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με την υποστήριξη της Δύσης, που απέρριψε για άλλη μια φορά τις προτάσεις της Ρωσίας. Και το πιο σημαντικό αναφέρθηκε στο τέλος:

«Τονίστηκε επίσης η ρωσική θέση σχετικά με το απαράδεκτο της περαιτέρω άντλησης της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, που οδηγεί μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, την παράτασή της και περιττά θύματα. Εκφράστηκε έκκληση προς την Τουρκική Δημοκρατία να αρνηθεί να συμμετάσχει σε τέτοιες καταστροφικές πολιτικές των χωρών της «συλλογικής Δύσης». Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας».

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BB4a
Από την καθέλκυση του «Hetman Ivan Vygovsky» στην Κωνσταντινούπολη
  • Σχετικά με τα όπλα, εννοούσαν σαφώς όχι και τόσο μακρινά γεγονότα, δηλαδή: την καθέλκυση της κορβέτας (για την Ουκρανία) «Hetman Ivan Vygovsky» στην Κωνσταντινούπολη την 1η Αυγούστου και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας  Γιασάρ Γκιουλέρ και του διοικητή του Ουκρανικού Ναυτικού και του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ την 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου.

Αλλά η έκκληση προς την Τουρκία να αρνηθεί τη συμμετοχή στις καταστροφικές πολιτικές της Δύσης δεν είναι επίσης τυχαία.

 Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου. Και στις 7 Αυγούστου, ο Φιντάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι . Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντσού Κετζέλι, ο Φιντάν και ο Λάμι συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος υπουργός είπε:

«Το Ισραήλ είναι ένα μέρος που αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός, η οποία υπογραμμίζει τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο».

Είναι αμφίβολο ότι συζήτησαν μόνο την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση.

Το Λονδίνο και η Άγκυρα δεν είναι απλώς μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά παλιοί σύμμαχοι.

Και αν λάβουμε υπόψη ότι η Μεγάλη Βρετανία καταλαμβάνει μια από τις πιο ασυμβίβαστες και επιθετικές θέσεις απέναντι στη Ρωσία, τότε ο Φιντάν και ο Λάμι δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν την εισβολή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Τουρκία μπορεί ανοιχτά να στηθεί στη θρησκευτική σφαίρα. Στις 21 Αυγούστου, την επομένη της υιοθέτησης νόμου από το Verkhovna Rada που απαγορεύει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, ο σφετεριστής Ζελένσκι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν Τούρκο πολίτη, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο , που εργάζεται για την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα. Ήταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μαζί του που ο σφετεριστής του Κιέβου είπε:

«Μια ανεξάρτητη χώρα, ένας ανεξάρτητος λαός πρέπει να είναι και πνευματικά ανεξάρτητος. Σήμερα η Μόσχα χάνει έναν ακόμη μοχλό επιρροής στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς».

Το διπλό ταμπλό της Τουρκίας

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BB49

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ηγέτη του λαού των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Τζεμίλεφ και του απένειμε τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας (president.gov.ua)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Μουσταφά Τζεμίλεφ (Τάταρος της Κριμαίας) δήλωσε για τη συμβολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημιουργία της «OCU», τότε οι επαφές του Ζελένσκι με τον Βαρθολομαίο ενισχύουν τις υποψίες για την Άγκυρα, η οποία, τουλάχιστον, δεν αντιτίθεται στις δραστηριότητες των σχισματικών και των διωγμών της UOC-MP (Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-Πατριαρχείου Μόσχας).

Μπορεί επίσης να προκύψουν προβλήματα για την Άγκυρα σε σχέση με τις δραστηριότητες των συνεργών του Ζελένσκι στην κατεύθυνση της Κριμαίας.

 Στις 21 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του Verkhovna Rada, Ρουσλάν Στεφάντσουκ  συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Μετζλίς (κοινοβουλίου) του λαού των Τατάρων της Κριμαίας.

  • Σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως ο κύριος προστάτης των εξτρεμιστών των Τατάρων της Κριμαίας, οποιεσδήποτε αντιρωσικές ενέργειες των αρχών του Κιέβου με στόχο την προώθηση του ζητήματος της Κριμαίας θα χαλάσουν εκ των προτέρων την εικόνα της Τουρκίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη ως υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδία.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση όταν η Τουρκία, η οποία δεν συμμετείχε στην επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ, μπορεί να δηλωθεί ως ένας από τους συμμετέχοντες.

 Οι διαπραγματεύσεις του Φιντάν με τον επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στις 7 Αυγούστου, οι επαφές του Ζελένσκι με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με φόντο την απαγόρευση του UOC-MP και τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να συνεχίσει να πιέζει το ζήτημα της Κριμαίας με τη βοήθεια των Τατάρων της Κριμαίας, μπορούν να οδηγήσουν τελικά στην προειδοποίηση της Τουρκίας

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η τρέχουσα ψύξη στις σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι συγκρίσιμο  παρόμοιο με τη σύγκρουση του 2015-2016.

πληροφορίες από Eurasia Daily

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.