Το μεγάλο μυστικό του Milei – Γιατί η Αργεντινή έστειλε 3 τόνους χρυσού στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα εισήγαγε 3 τόνους (αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων) από το απόθεμα της BCRA (της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής), ενώ όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το βρετανικό τελωνειακό τμήμα, η χώρα δεν είχε ποτέ συναλλαγές χρυσού με την Αργεντινή πριν από τον Ιούνιο του 2024

Τον Ιούνιο του 2024 η Βρετανία παρέλαβε μια αποστολή χρυσού αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αργεντινή.
Πιθανότατα, ο χρυσός εστάλη από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) για να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση στην αγορά χρυσού του Λονδίνου (London Bullion Market).
Η εφημερίδα El País ανέφερε σε δημοσίευμά της στις 28 Ιουλίου 2024 ότι μέρος των επίσημων αποθεμάτων χρυσού της Αργεντινής μεταφέρθηκε στο εξωτερικό
Αφού διαδόθηκαν φήμες σχετικά με το πού βρίσκεται ο αργεντίνικος χρυσός, ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo αναγνώρισε ότι πράγματι ο χρυσός είχε αποσταλεί στο εξωτερικό. «Αν έχεις [το χρυσό] εκτός χώρας, μπορείς να έχει κέρδος», επισήμανε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής.
Σύμφωνα με την El País, ο πρόεδρος Xavier Milei άφησε να εννοηθεί ότι ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη σύναψη ενός δανείου – γέφυρας, ενώ θα πρόκειται επί της ουσίας για ένα swap.
Κανονικά, ο «νομισματικός χρυσός» (χρυσός που ανήκει σε μια κεντρική τράπεζα) εξαιρείται από τη γνωστοποίηση στις τελωνειακές αρχές.

Ωστόσο εάν οι τράπεζες χρυσού δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και τις ασφάλειες, οι κινήσεις των αποθεμάτων του πολύτιμου μετάλλου εμφανίζεται στις στατιστικές του διασυνοριακού εμπορίου.


Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα εισήγαγε 3 τόνους (αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων) από το απόθεμα της BCRA, επειδή όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το βρετανικό τελωνειακό τμήμα, η χώρα δεν είχε ποτέ συναλλαγές χρυσού με την Αργεντινή πριν από τον Ιούνιο.
Καθώς οι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μέρος του νομισματικού χρυσού της Αργεντινής στάλθηκε στο εξωτερικό τον Ιούνιο, και για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο —η έδρα της μεγαλύτερης αγοράς χρυσού παγκοσμίως— εισήγαγε 3 τόνους από την Αργεντινή αυτόν τον μήνα, είναι βέβαιο ότι αυτή η παρτίδα μπορεί να αποδοθεί στην BCRA.
Κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα να αποσταλεί χρυσός και στην Ελβετία.
Στα τέλη Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ανέφερε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι κατέχει την ίδια ποσότητα χρυσού με τον προηγούμενο μήνα.
Προφανώς, η BCRA έχει κρατήσει τον χρυσό που ανταλλάχθηκε στα βιβλία της, κάτι που είναι αποδεικτό από το ΔΝΤ.
Το βάρος των αποθεμάτων χρυσού μιας κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, μπορεί να περιλαμβάνει «καταθέσεις χρυσού και, εάν χρειάζεται, χρυσό που ανταλλάσσεται».
Οι εξασφαλίσεις 3 τόνων στο Λονδίνο είναι το 5% των συνολικών αποθεμάτων της BCRA των 62 τόνων.
Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «παγώσει» ο χρυσός στο εξωτερικό, όπως συνέβη πιο πρόσφατα με 30 τόνους Βενεζουέλας στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι δικηγόροι της BCRA έχουν σταθμίσει προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα προτού εγκρίνουν τον χρυσό που θα παραδοθεί σε μια τράπεζα χρυσών στο Λονδίνο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-24_171736.png
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.