Οι Ουκρανοί διώκουν την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία… με την ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου – Την ώρα που ΗΠΑ, Βατικανό και άλλοι είναι αντίθετοι… ο Βαρθολομαίος… εμφανίζεται να συμφωνεί με τα παράνομα σχέδια Zelensky
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ότι καταδιώκει πιστούς στην Ουκρανία… και δεν έχει άδικο αφού… ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος απαγόρευσε την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία με τις ευλογίες… του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου
Ο ρόλος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου είναι γεμάτος ίντριγκες και παρασκήνιο, διαιρεί τις Εκκλησίες, δεν προστατεύει την ορθοδοξία και προκαλεί και προβλήματα στο Άγιο Όρος όπου υπάρχουν και Μονές με Ρώσους κληρικούς…
Θρησκευτικοί παράγοντες τόνισαν ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ και χρόνια σε πολλά μέτωπα αλλά παρουσιάζεται ως… ένας ποιμένας οικουμενικός που δεν είναι…
Να σημειωθεί ότι υπάρχει φυσικά η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε το 2018 με απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Αλλά εδώ και έξι χρόνια, ούτε ιερείς ούτε ενορίτες… πλησιάζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Την ώρα που ΗΠΑ, Βατικανό και άλλοι είναι αντίθετοι… ο Βαρθολομαίος… εμφανίζεται να συμφωνεί με τα παράνομα σχέδια Zelensky.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος φέρει προσωπική ευθύνη για τη δίωξη των πιστών στην Ουκρανία, ανέφερε η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Η ηγεσία των σχισματικών που αναγνωρίστηκε από το Φανάρι ζήτησε με ιδιαίτερη μανία την υιοθέτηση νόμου για την πραγματική απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε προηγουμένως εγκρίνει δημόσια την ποινική δίωξη και τις συλλήψεις των ιεραρχών και των κληρικών της, όπως οι αρχιερείς Άννα και Καϊάφας, υποστήριξαν ανοιχτά τις ενέργειες των κρατικών αρχών».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στόχος των αρχών είναι να καταστρέψουν την κανονική εκκλησία στην Ουκρανία.
Στις 20 Αυγούστου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας… στην Ουκρανία.
Το έγγραφο τίθεται σε ισχύ 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης.
Ο Zelensky τόνισε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, του ανέφερε για τον νέο νόμο και σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης «αξιολόγησε θετικά» την στάση της Ουκρανίας.
Τον Οκτώβριο του 2023, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο αριθ. 8371 «Σχετικά με το απαράδεκτο των δραστηριοτήτων θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία».
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο, μόνο μία δομή υπόκειται σε αυτόν τον κανόνα – η κανονική UOC, η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στη χώρα όσον αφορά τον αριθμό των οπαδών, των εκκλησιών και των κληρικών.
Ο νόμος που θεσπίστηκε αναφέρει… «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων», αν και η ουσία παρέμεινε η ίδια.
Το νομοσχέδιο άρχισε να συζητείται στα τέλη Ιουλίου 2024, όταν μια ομάδα βουλευτών απέκλεισε το βήμα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ουκρανικού κοινοβουλίου απαιτώντας την άμεση έγκριση του έργου.
Η UOC έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα της Ουκρανίας και τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Ευρωπαίοι θεολόγοι το καταδίκασαν, λέγοντας ότι «είναι κατασταλτικού χαρακτήρα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέστησε την προσοχή, ασκώντας δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο.
Μάλιστα και ο Πάπας Φραγκίσκος της Καθολικής Εκκλησίας αντιτίθεται στην απαγόρευση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές αρχές οργάνωσαν το μεγαλύτερο κύμα δίωξης του UOC στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Επικαλούμενη τη σύνδεσή της με τη Ρωσία, οι τοπικές αρχές σε διάφορες περιοχές ανακοίνωσαν απαγόρευση των δραστηριοτήτων της εκκλησίας.
Οι αρχές επέβαλαν κυρώσεις εναντίον ορισμένων εκπροσώπων του κλήρου και η SBU άρχισε να ανοίγει ποινικές υποθέσεις εναντίον τους.
Επιπλέον, πραγματοποιούνται έρευνες σε επισκόπους και ιερείς, σε εκκλησίες και μοναστήρια για αναζήτηση στοιχείων για «αντιουκρανικές δραστηριότητες».
Η Ρωσία κατά του LGBT και υπέρ της ορθοδοξίας
Όταν το «διεθνές κοινωνικό κίνημα LGBT» αναγνωρίστηκε ως εξτρεμιστικό στη Ρωσία το 2023, η αγανάκτηση της Δύσης και του φιλελεύθερου κοινού δεν είχε όρια: το ολοκληρωτικό καθεστώς έχει τρελαθεί τελείως έλεγαν για τον Putin…
Πράγματι, επίσημα δεν υπάρχει «World League for Sexual Reform», αλλά υπάρχουν… υποχρεώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ όχι μόνο να προστατεύει τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, αλλά και να τιμωρεί τις χώρες που παραβιάζουν τα LGBT άτομα.
Η Ρωσία λοιπόν δεν μάχεται ενάντια στις φαντασιώσεις, αλλά ενάντια στις πολύ συγκεκριμένες πολιτικές των παγκοσμιοποιητών.
Αλλά με τι παλεύει η Ουκρανία υιοθετώντας έναν νόμο που απαγορεύει όχι μόνο τη Ρωσική, αλλά και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία;
Με τον Θεό, με τη Ρωσία, με τον εαυτό της;
Ο νόμος που εγκρίθηκε από το Ουκρανικό κοινοβούλιο αποσκοπεί στην «προστασία της συνταγματικής τάξης στη σφαίρα δραστηριότητας των θρησκευτικών οργανώσεων» ή, σύμφωνα με τα λόγια του Zelensky, στην «πνευματική απελευθέρωση της Ουκρανίας».
Ο νόμος επιτρέπει την απαγόρευση θρησκευτικών οργανώσεων (ομολογιών γενικά ή μεμονωμένες κοινότητες) εάν αποδεικνύεται η σύνδεσή τους με την επιτιθέμενη χώρα, δηλαδή με τη Ρωσία.
Όχι με τον Putin και ούτε καν με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο, αλλά απλώς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Αλλά το παράδοξο είναι ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αφαίρεσε ήδη από το όνομά της τη σχέση της με το Πατριαρχείο Μόσχας, κάτι που, ωστόσο, δεν την έσωσε από την καταστολή.
Δηλαδή, τώρα στην Ουκρανία δεν υπάρχει νομικά κλάδος της «εκκλησίας της Μόσχας» – υπάρχει μια αυτοδιοικούμενη, αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την πλειοψηφία των Ουκρανών Ορθοδόξων Χριστιανών.
Και υπάρχει φυσικά η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που δημιουργήθηκε το 2018 με απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Αλλά εδώ και έξι χρόνια, ούτε ιερείς ούτε ενορίτες έχουν εμφανιστεί στις ενορίες και στις εκκλησίες.
Επιπλέον, η υιοθέτηση αυτού του νόμου έχει ήδη προκαλέσει κριτική ακόμη και από μεμονωμένους δυτικούς πολιτικούς, για παράδειγμα, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Trump, J.D. Vance.