Ήταν τρεις κεραυνοί, κάποιοι απρόσμενοι, που τάραξαν για ακόμα μια φορά την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, η εκτέλεση του Φουάντ Σουκρ στην Νότια Βηρυτό και η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι τελικώς πέτυχε τον στόχο της η επίθεση που είχε κάνει στην Χαν Γιουνίς, στις αρχές Ιουλίου, με στόχο τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι νεκρός.
Η Χαμάς δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ντέιφ, ενώ το Ισραήλ αρνείται να επιβεβαιώσει επισήμως ότι φρόντισε να βάλει την βόμβα στο διαμέρισμα στην Τεχεράνη, όπου έμενε ο Χανίγια. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων απάντησε μόνο ότι η χώρα του έκανε χθες μία μόνο αεροπορική επίθεση και αυτή ήταν στον Λίβανο, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
Η ουσία είναι ότι μετά από τις τρεις «επιτυχίες» που αναδεικνύουν το Ισραήλ σε πλεονεκτική θέση, στρατιωτικά, τουλάχιστον σήμερα, στην Μέση Ανατολή, τα διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται, κατά πόσον η ισραηλινή κυβέρνηση σύρει την αμερικανική σε ένα ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν, το οποίο είναι επίσημος χορηγός και της Χαμάς και της Χεζμπολάx, των δύο οργανώσεων με τις οποίες κάνει πόλεμο πλέον το Ισραήλ.
Σύμφωνα με μία από τις εκτιμήσεις η δολοφονία του Χανίγια δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έχει θετική έκβαση για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Μάλιστα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν σήμερα σε ανάλυσή τους ότι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή δείχνει να οδεύει προς διεύρυνση του πολέμου, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση «φαίνεται να μην ελέγχει την κατάσταση».
Θεωρείται βέβαιο ότι το Ισραήλ για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να διεξάγει πόλεμο με την Χαμάς και την Χεζμπολάχ ταυτόχρονα, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί την βοήθεια της Ουάσινγκτον, πολιτική και στρατιωτική. Άλλωστε όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου η χώρα του είναι καλά προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.
Η επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ, στην Γαλιλαία απόψε, ήρθε μετά την δήλωση του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ μπήκε σε νέα φάση και ότι το Ισραήλ «δεν γνωρίζει ποια κόκκινη γραμμή ξεπέρασε».
Ακόμα και ο ηγέτης των Χούθι στην Υεμένη δήλωσε απόψε ότι θα υπάρξει «στρατιωτική απάντηση στην θρασύτατη και επικίνδυνη κλιμάκωση» του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή.
Και αυτά, όταν σήμερα, στην Τεχεράνη, μετά την δολοφονία του Χανίγια, το Ιράν προκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους των συμμάχων του για να αποφασίσουν από κοινού την απάντηση στην εκτέλεση του Παλαιστίνιου ηγέτη.
Ο «Άξονας της Αντίστασης», όπως αποκαλεί το Ιράν τον συνασπισμό των συμμαχικών του δυνάμεων στην δυτική Ασία και την βόρεια Αφρική, περιλαμβάνει την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και διάφορες ένοπλες σιιτικές ομάδες από το Ιράκ και την Συρία.