Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 5 αθλητές που «έβαλαν φωτιά» στα social media

Από τους σέξι κοιλιακούς στις αμφιλεγόμενες συμμετοχές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι μας προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών για να αποφασίσουμε με ποιους αθλητές θα ασχοληθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας στρατόπεδα διαφωνίας και φαν κλαμπς.

Του Νίκου Παγουλάτου

Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι μαύρο ή άσπρο, υπάρχει και το γκρι καθώς και όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Στον αθλητισμό βέβαια, και ειδικά σε μια διοργάνωση όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η χρωματική παλέτα είναι ακόμα πιο ποικιλόμορφη, αφού δεν περιορίζεται μόνο σε τρία χρώματα, προσφέροντάς μας ένα ουράνιο τόξο που εκτείνεται από τους αγωνιστικούς χώρους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και, φυσικά, στα social media.

Έτσι λοιπόν, αυτές τις μέρες, εκτός των ολυμπιακών επιτευγμάτων, το Παρίσι μας δίνει σχεδόν καθημερινά την ευκαιρία να συζητήσουμε και να διαφωνήσουμε για αμφιλεγόμενες συμμετοχές, να θαυμάσουμε αθλητές και κάποιους να τους κάνουμε «μπλοκ». Οι παρακάτω 5 περιπτώσεις, είναι μερικές από αυτές. Για διαφορετικούς λόγους, η καθεμία.

Τόμας Τσεκόν: Ο Ιταλός κολυμβητής με την ομορφιά που μαγνητίζει

Ο Ιταλός κολυμβητής Τόμας Τσεκόν (Thomas Ceccon) έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, γοητεύοντας τους πάντες όχι μόνο με τις εξαιρετικές επιδόσεις του αλλά και με την… απροσδόκητη φήμη του στο social media.

Ο Τσεκόν, ο οποίος βοήθησε την Ιταλία να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρων ελεύθερο των ανδρών στις 27 Ιουλίου και στη συνέχεια πήρε το χρυσό στα 100 μέτρα ύπτιο των ανδρών, έχει τραβήξει τα βλέμματα του κοινού για έναν άλλο λόγο: τους κοιλιακούς του. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων για τη σκυταλοδρομία, το φούτερ του Τσεκόν σηκώθηκε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, αποκαλύπτοντας τους καλογραμμένους κοιλιακούς του και προκαλώντας φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Rai Italia, ο Τσεκόν μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του για την ολυμπιακή του επιτυχία, λέγοντας «Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στο βάθρο» και τόνισε το υψηλό διακύβευμα των αγώνων: «Υπάρχει ένας αγώνας κάθε τέσσερα χρόνια. Αν κάνεις ένα λάθος, χάνεις τα πάντα». Ωστόσο, και να έχανε κάποιον αγώνα στο Παρίσι, σίγουρα θα έφευγε από τους Αγώνες με χιλιάδες χρήστες των social media να είναι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του (ή των κοιλιακών του).

Ο Τσεκόν, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο World Aquatics του 2022, είχε αναφερθεί στο δίλημμα «τένις ή κολύμβηση». Τελικά, προς όφελος όλων (μας), αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στις βουτιές στην πισίνα. «Ειλικρινά, έπαιζα τένις και κολυμπούσα ταυτόχρονα», εξήγησε. «Ωστόσο, κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξω τι θα κάνω, κολύμβηση ή τένις, αλλά πάντα μου άρεσε η κολύμβηση».

Η πορεία και η άνοδος του Τσεκόν στον κόσμο της κολύμβησης του χάρισε το παρατσούκλι «ο καρχαρίας», χάρη στην απίστευτη ταχύτητά του, το εντυπωσιακό ύψος του και την αποφασιστικότητά του για νίκες. Αυτό το παρατσούκλι, όπως αναφέρει η Il Messaggero, υπογραμμίζει απόλυτα την ικανότητά του και την καθηλωτική -χάρμα οφθαλμών- παρουσία του στο νερό.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο Τσεκόν έκανε το ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Αγώνες του Τόκιο, που διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19, όπου συνέβαλε στην κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου της Ιταλίας στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρων ελεύθερο ανδρών και του χάλκινου μεταλλίου στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρων μεικτή ανδρών. Αν και έχασε οριακά μια θέση βάθρο στα 100 μέτρα ύπτιο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση, επανήλθε σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο συγκεκριμένο αγώνισμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στη Βουδαπέστη.

Το ταλέντο του Τόμας Τσεκόν, εντός και εκτός πισίνας, να μαγνητίζει τα βλέμματα και να έχει μια όχι και τόσο απροσδόκητη απήχηση στα social media, τον κάνει να ξεχωρίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Γιουσούφ Ντίκετς: Ο Τούρκος σκοποβόλος που τερμάτισε το coolness

Υπάρχει το ρητό που λέει «it’s not simple to be cool, but it’s cool to be simple», υπονοώντας ότι δεν είναι και τόσο απλό να γίνει κάποιος cool τύπος, ωστόσο είναι cool το να είσαι απλός. Πώς συνδέεται αυτό με τον Γιουσούφ Ντίκετς (Yusuf Dikeç); Μα, πολύ απλά, ο σκοποβόλος της Τουρκίας απέδειξε με την παρουσία του ότι τα μανιφέστα είναι για να καταρρίπτονται και ότι πολύ εύκολα ο ίδιος μπορεί να βρίσκεται και στις δύο πλευρές. Μας έδωσε δηλαδή την εντύπωση πως είναι όντως απλό να είσαι cool και ταυτόχρονα ήταν τόσο απλός που άνετα χαρακτηρίζεται ως cool.

Ο Τούρκος σκοποβόλος, έκανε μεγάλη αίσθηση για τη φαινομενικά αδιάφορη προσέγγιση του κατά τη διάρκεια του μικτού ομαδικού αγωνίσματος των 10 μέτρων με αεροβόλο πιστόλι. Διαγωνιζόμενος με το ένα χέρι στην τσέπη και χωρίς τον τυπικό εξοπλισμό σκοποβολής, ο Ντίκετς ξεχώρισε σε πλήρη αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με ειδικούς φακούς, καλύμματα ματιών και ωτοασπίδες.

«Η Τουρκία έστειλε έναν 51χρονο άντρα χωρίς εξειδικευμένους φακούς, κάλυμμα ματιών ή προστασία αυτιών και πήρε το ασημένιο μετάλλιο», έγραφε μια viral ανάρτηση στο X, στην οποία ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μάσκ σχολίασε με ένα απλό -και cool- «Ωραία».

Ένας άλλος χρήστης του Χ, που συμμετείχε στο virality του Γιουσούφ Ντίκετς, έγραψε «Αναγνωρίζω έναν εκπαιδευμένο δολοφόνο όταν τον βλέπω», και ένας άλλος έθεσε το εξής ερώτημα: «Έστειλε η Τουρκία έναν εκτελεστή στους Ολυμπιακούς Αγώνες;».

Το χαλαρό στυλ και το hype του Ντίκετς τον έχουν κάνει να ξεχωρίζει, δημιουργώντας συγκρίσεις με celebrities που έχουν γίνει γνωστοί για την επιτομή του coolness, όπως για παράδειγμα ο Στιβ ΜακΚουίν, ο Ίντρις Έλμπα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και αρκετοί ακόμα, οι οποίοι βέβαια αποπνέουν μια χολιγουντιανή, λαμπερή αύρα, με μια αβίαστη γοητεία και ένα αψεγάδιαστο στυλ, σε αντίθεση με τον Ντίκετς που θύμιζε περισσότερο εχθρό του Μπρους Γουίλις στο franchise των ταινιών «Die Hard» – αν και η εικόνα με τη γάτα του δημιουργεί «feelings», όπως συνηθίζει να λέει η Gen Z.

Ο επίσημος λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Χ, τοποθετήθηκε σχετικά: «Οι ολυμπιακοί αστέρες του #shootingsport που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν», αναφερόμενοι τόσο στον Ντίκετς όσο και στη Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Γιε-Τζι (Kim Ye-ji). Ενώ η χαλαρή εμφάνιση του Ντίκετς κέρδισε τις εντυπώσεις, η Κιμ καθήλωσε το κοινό με τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό της και τη συγκροτημένη παρουσία της – θα μπορούσε να παίξει και σε κάποια ταινία «John Wick», θα συμπληρώναμε εμείς

Αυτή δεν είναι η πρώτη Ολυμπιακή συμμετοχή του Ντίκετς, απλώς πρώτη φορά γίνεται θέμα ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Αγώνες του 2024 στο Παρίσι είναι η πέμπτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας εκπροσωπήσει ξανά την Τουρκία το 2008, το 2012, το 2016 και το 2020. Κατέχει αρκετούς τίτλους σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα σκοποβολής. «Δεν χρειάστηκα ειδικό εξοπλισμό», φέρεται να δήλωσε ο Ντίκετς στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Είμαι ένας φυσικός σκοπευτής».

Η viral εικόνα του Ντίκετς, χιουμοριστικά επεξεργασμένη ώστε να περιλαμβάνει μια μπύρα ή ένα τσιγάρο, έχει οδηγήσει σε πληθώρα memes.

Πηγή: Twitter

Το χαλαρό του στυλ και η αξιοσημείωτη απόδοσή του έρχονται σε αντίθεση με την παρουσία άλλων αθλητών που εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους με ακουστικά, κοσμήματα και outfit αλα NBA, τον καθιστούν μια αγαπημένη φιγούρα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ιμανέ Κελίφ: Η intersex Αλγερινή πυγμάχος

Το αγώνισμα της γυναικείας πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, ιδίως γύρω από την Αλγερινή πυγμάχο Ιμανέ Κελίφ (Imane Khelif). Η Κελίφ, που αγωνίζεται στην κατηγορία των 66 κιλών, κέρδισε τον πρώτο της αγώνα σε μόλις 46 δευτερόλεπτα. Η αντίπαλός της, η Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι, αρνήθηκε τη χειραψία και εγκατέλειψε το ρινγκ κλαίγοντας, αφού δέχτηκε μόνο δύο χτυπήματα από την Κελίφ.

«Δεν έχω δεχτεί ποτέ πριν μια τέτοια γροθιά. Ήταν αδύνατο να συνεχίσω», δήλωσε η Καρίνι μετά τον αγώνα. «Δεν είμαι τους ανθρώπους που θα πει ότι είναι παράνομο. Μπήκα στο ρινγκ για να αγωνιστώ, αλλά μετά το πρώτο λεπτό, δεν είχα πια όρεξη. Ένιωσα έντονο πόνο στη μύτη μου. Δεν τα παράτησα, αλλά μια γροθιά πόνεσε πάρα πολύ, οπότε είπα αρκετά. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά».

Η συμμετοχή της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχεται μετά τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 λόγω αποτυχίας στις εξετάσεις τεστοστερόνης, γεγονός που δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το intersex φύλο της. Παρ’ όλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιτρέψει στην Κελίφ και την Lin Yu-ting από την Ταϊπέι να αγωνιστούν στο Παρίσι, επικαλούμενη τους λιγότερο αυστηρούς κανόνες επιλεξιμότητας φύλου που ίσχυαν για τους Αγώνες του Τόκιο το 2021.

«Όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας των αγώνων. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους και αυτό δηλώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς. Αναγνώρισε επίσης την πολυπλοκότητα των κανόνων, αναφέροντας: «Όσον αφορά το ερώτημα σχετικά με την τεστοστερόνη και τη διέλευση της ανδρικής εφηβείας, εκδώσαμε ένα έγγραφο-πλαίσιο προς όλες τις ομοσπονδίες. Και όλοι θα ήθελαν να έχουν μια ενιαία απάντηση: ναι, όχι, ναι, όχι. Αλλά είναι απίστευτα περίπλοκο».

Πηγή: Twitter

Η διαμάχη ενισχύθηκε από τις συζητήσεις που προέκυψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο X, περιγράφοντάς την Κελίφ ως έναν άνδρα που «εξαπατά στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αυτού του είδους τα σχόλια συνέδεσαν την intersex ταυτότητα της Κελίφ με τη διαδικασία φυλομετάβασης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ή δημόσιες δηλώσεις της Κελίφ που να την προσδιορίζουν ως τρανσέξουαλ. Τα ίντερσεξ άτομα, όπως η Κελίφ, έχουν διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους που δεν ταιριάζει στους τυπικούς ορισμούς του αρσενικού ή του θηλυκού, μια φυσική παραλλαγή με την οποία πολλοί ζουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Ιταλοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ο υπουργός Αθλητισμού της Ιταλίας, Αντρέα Αμπόντι και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασαν αμφότεροι ανησυχίες για τη δικαιοσύνη στους αγώνες και την ασφάλεια των αθλητών, υποστηρίζοντας ότι η Καρίνι δεν συμμετείχε σε έναν δίκαιο διαγωνισμό. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω ότι δεν υπάρχει ευθυγράμμιση στις παραμέτρους των ελάχιστων ορμονικών τιμών σε διεθνές επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Αμπόντι. Η Μελόνι πρόσθεσε: «Πρέπει να προσέξουμε, στην προσπάθειά μας να μην κάνουμε διακρίσεις, ότι στην πραγματικότητα κάνουμε διακρίσεις εις βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών», υπονοώντας ότι ο διαγωνισμός μπορεί να είναι άδικος και δυνητικά επικίνδυνος για τις διαγωνιζόμενες.

Παρά τις αντιπαραθέσεις, η πρόκριση της Κελίφ στους Αγώνες του Παρισιού και η επακόλουθη νίκη της επί της Καρίνι, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του θέματος και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την επιλεξιμότητα των φύλων στον αθλητισμό.

Στίβεν βαν ντε Φέλντε: Ο καταδικασμένος για βιασμό Ολλανδός παίχτης του μπιτς βόλεϊ

Ο Ολλανδός βολεϊμπολίστας του μπιτς βόλεϊ Στίβεν βαν ντε Φέλντε (Steven van de Velde), ο οποίος έχει προκαλέσει συζητήσεις επειδή του επετράπη να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι παρά την καταδίκη του για βιασμό ενός παιδιού, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες -και κάποιες επευφημίες- την Τετάρτη. Βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο πριν ξεκινήσει ο αγώνας εναντίον της εθνικής ομάδας της Χιλής, ο κόσμος αντέδρασε, όπως και στον πρώτο του ολυμπιακό αγώνα στο στάδιο του Πύργου του Άιφελ την Κυριακή.

Ο Βαν Ντε Φέλντε, ο οποίος καταδικάστηκε το 2016 για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία, προκρίθηκε στους Αγώνες παρά το γεγονός ότι ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει κάποτε τις ολυμπιακές φιλοδοξίες του ως «διαλυμένο όνειρο». Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Βαν Ντε Φέλντε κατάφερε να ξαναχτίσει την καριέρα του και να εξασφαλίσει μια θέση στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Ο Βαν Ντε Φέλντε και ο Μάτιου Ίμερς, το ζευγάρι της Ολλανδικής ομάδας, έχασαν τον πρώτο του αγώνα (2-1) από την Ιταλία την Κυριακή και νίκησαν τη Χιλή (2-0) την Τετάρτη. Ο επόμενος αγώνας τους είναι με την Εθνική Νορβηγίας την Παρασκευή.

Το ποινικό παρελθόν του Βαν Ντε Φέλντε αποτελεί σημαντικό σημείο διαφωνίας. Τον Μάρτιο του 2016, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες για τον βιασμό της 12χρονης. Τα αδικήματα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2014, όταν, στα 19 του χρόνια, ταξίδεψε από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντήσει το θύμα του, με το οποίο είχε έρθει σε επαφή στο Facebook. Εξέτισε μόνο 12 μήνες από την ποινή του σε ολλανδική φυλακή πριν αποφυλακιστεί. Κατά τη διάρκεια της καταδίκης του, η συνήγορος υπεράσπισης Linda Strudwick παρατήρησε: «Οι τίτλοι τα λένε όλα: “Ένα σεξουαλικό κτήνος”. Είναι ξεκάθαρα το τέλος της καριέρας του».

Παρά τις αντιδράσεις, ο Βαν Ντε Φέλντε έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την αθλητική του καριέρα. Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να μην τον φιλοξενήσει στο Ολυμπιακό Χωριό για να διαχειριστεί τον αυξημένο έλεγχο που περιβάλλει την παρουσία του στους Αγώνες. Ο Pieter van den Hoogenband, επικεφαλής της ολλανδικής ολυμπιακής αποστολής, εξήγησε την απόφαση: «Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και να τον βοηθήσουμε ως μέλος της ομάδας να αποδώσει».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) υπερασπίστηκε τη στάση της, σημειώνοντας ότι ο Βαν Ντε Φέλντε έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη αποκατάσταση. «Ένα έγκλημα συνέβη πριν από δέκα χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη αποκατάσταση και υπάρχει ισχυρή προστασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς.

Ωστόσο, η απόφαση έχει προκαλέσει την οργή ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών και των αθλητών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το να επιτραπεί στον Βαν Ντε Φέλντε να αγωνιστεί στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δίνει προτεραιότητα στο αθλητικό ταλέντο έναντι της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των θυμάτων, δίνοντας έμφαση στην πιθανή ψυχολογική βλάβη των επιζώντων σεξουαλικής βίας. Πολλοί έχουν αμφισβητήσει την έγκριση της συμμετοχής ενός καταδικασμένου βιαστή σε μια διοργάνωση τέτοιου κύρους.

Η αντίδραση του κοινού ήταν εξίσου πολωμένη. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν τις δεύτερες ευκαιρίες και αναγνωρίζουν την αποκατάσταση του Βαν Ντε Φέλντε, άλλοι πιστεύουν ότι οι πράξεις του παρελθόντος θα πρέπει να τον αποκλείσουν από το να εκπροσωπεί τη χώρα του. Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με το έγκλημα, την τιμωρία και τον ρόλο των αθλητών ως πρότυπα.

Ο ίδιος ο Βαν Ντε Φέλντε έχει εκφράσει τη λύπη του για τις προηγούμενες πράξεις του. «Έκανα αυτή την επιλογή στη ζωή μου όταν δεν ήμουν έτοιμος. Ήμουν κάπως χαμένος και τώρα έχω πολύ περισσότερη εμπειρία ζωής», δήλωσε ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του. Από το 2022, ο 29χρονος είναι παντρεμένος με μια Γερμανίδα παίκτρια του μπιτς βόλεϊ, η οποία είναι επίσης εκπαιδευμένη αστυνομικός. Έχουν έναν γιο δύο ετών.

Τομ Ντέιλι: Ο Βρετανός κολυμβητής των καταδύσεων που πλέκει όσο καλά βουτάει

Ο Τομ Ντέιλι (Tom Daley), ο διάσημος καταδύτης της Βρετανίας, συνεχίζει να γοητεύει τους θαυμαστές του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς συνδυάζει τις αθλητικές ικανότητες με ένα μοναδικό χόμπι. Τη Δευτέρα, ο Ντέιλι κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της συγχρονισμένης κατάδυσης 10 μέτρων των ανδρών μαζί με τον Νοα Γουίλιαμς. Με αυτό το τελευταίο μετάλλιο, ο Ντέιλι διαθέτει πλέον μια συλλογή από πέντε Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων ένα χρυσό και τρία χάλκινα, και αρκετά σχέδια πλεκτών.

Η επιστροφή του Ντέιλι στην ολυμπιακή σκηνή ήταν απροσδόκητη. Μετά τους Αγώνες του Τόκιο, σχεδίαζε να αποσυρθεί, αλλά άλλαξε γνώμη μετά από μια επίσκεψη στο Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό Μουσείο των ΗΠΑ στο Κολοράντο. Όπως αφηγήθηκε ο Ντέιλι: «Στο τέλος, υπήρχε αυτό το βίντεο για το τι σημαίνει να είσαι Ολυμπιονίκης και φυσικά, στο τέλος του, έκλαιγα και ο Ρόμπι γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε: “Τι συμβαίνει, μπαμπά, τι συμβαίνει;”». Ο Ντέιλι του είπε ότι του λείπουν οι καταδύσεις και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οπότε ο γιος του ανέλαβε δράση, ενθαρρύνοντάς τον: «Θέλω να σε δω να βουτάς στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ωστόσο, πέρα από τα επιτεύγματά του στο συγκεκριμένο άθλημα, ο Ντέιλι μαγεύει τους οπαδούς του με το χόμπι του, το πλέξιμο. Τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με συμβουλές πλεξίματος και φωτογραφίες των χειροποίητων δημιουργιών του. Η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όταν οι κάμερες τον έπιασαν να πλέκει στις κερκίδες, ένα θέαμα που ενθουσίασε τόσο την κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με το πλέξιμο όσο και τους λάτρεις του αθλητισμού.

Σε μια συζήτηση με το NPR, ο Ντέιλι εξήγησε: «Απλώς έγινε το mindfulness μου, ο διαλογισμός μου, η ηρεμία μου και ο τρόπος μου να ξεφεύγω από το άγχος της καθημερινής ζωής και, ειδικότερα, να πηγαίνω σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στο Παρίσι, το πλέξιμο του Ντέιλι βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής. Πρόσφατα παρουσίασε ένα πουλόβερ με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, παρουσιάζοντας ένα κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο με τη γαλλική τριχρωμία και τη βρετανική σημαία (Union Jack). Το πουλόβερ, με την ένδειξη «Paris 24» και το «5» στο μανίκι, για την πέμπτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε viral στα social media συγκεντρώνοντας 110 χιλιάδες likes.

Οι προσπάθειές του Ντέιλι στο πλέξιμο καταγράφονται στον λογαριασμό του στο Instagram (@madewithlovebytomdaley), ο οποίος έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο followers. Όπως το έθεσε ο Ντέιλι, «δεν ξέρω πώς να μην κάνω τίποτα», και η αφοσίωσή του στο πλέξιμο, εμπνευσμένη από τον σύζυγό του Dustin Lance Black, έχει εξελιχθεί σε μια αγαπημένη οικογενειακή παράδοση, με τα πλεκτά του με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποτυπώνουν την ουσία κάθε διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει: την αγάπη.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.