Δολοφονία Χανίγια: Ο «γρίφος» της αντίδρασης της Τεχεράνης και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δρομολογούν οι δυο στοχευμένες ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις κατά του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του αρχηγού του επιχειρησιακού τομέα της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ, με διαφορά μόλις 12 ωρών, ως αντίποινα του Ισραήλ για την πολύνεκρη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

O ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η κηδεία του Χανίγια την Πέμπτη

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Η στάση του Ισραήλ

Το κλίμα στο Ισραήλ είναι συγκρατημένο. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤews Κωστή Κωνσταντίνου. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να μην σχολιαστεί τίποτα – τουλάχιστον ακόμη – για τον Ισμαήλ Χανίγια. Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οργισμένος ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδελφού« Χανίγια

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τακτικού συνομιλητή όχι μόνο του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και του ίδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία χαρακτηρίζοντας τον «αδελφό». Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι από τους στενότερους συμμάχους της τη Χαμάς στην περιοχή.

Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Ισμαήλ Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα και των δύο προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα ενημερωτικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι σε συνεχή ροή και ενδεικτικό μάλιστα του τουρκικού πένθους για τον ηγέτη Χαμάς είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάστριες των δικτύων αυτών εμφανίζονται μαυροντυμένες.

Στο παρελθόν, κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η Χαμάς είχε γραφεία στην Τουρκία, πληροφορία την οποία διέψευσε η τουρκική κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Ανάλογες πληροφορίες ότι η Χαμάς μπορεί να μεταφέρει τα γραφεία της στην Τουρκία υπήρξαν και πρόσφατα, μετά τις φήμες ότι το Κατάρ ζήτησε από την οργάνωση να εγκαταλείψει την επικράτειά του.

O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες. O ηγέτης της Χαμάς επισκέφθηκε λίγες ημέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη την ισλαμική αδελφότητα «Ισμαήλαγα», γνωστή για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μία κίνηση ενδεικτική επίσης των δεσμών του με τα ισλαμιστικά κινήματα στην Τουρκία.

Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «ενεπλάκησαν» στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από συνεργάτες του στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε: «Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει».

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη σε επιδρομή την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, 61 ετών, είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μασούντ Πεζεσκιάν, η χώρα του οποίου είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Σιγκαπούρη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε πει πως «κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

«Από την πρώτη μέρα, προσπαθούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε στον βορρά με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε στη Μαύρη Θάλασσα με τους Χούθι, στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής», είπε ο Μπλίνκεν.

«Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η θερμοκρασία παντού είναι να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», επέμεινε.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος άφησαν σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως μια «επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική κλιμάκωσης» τις τελευταίες δύο ημέρες έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

«Η σύμπτωση αυτής της περιφερειακής κλιμάκωσης με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυξάνει την περιπλοκότητα της κατάστασης και δείχνει την απουσία ισραηλινής πολιτικής βούλησης να την ηρεμήσει», αναφέρει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

«Υπονομεύει τις επίμοχθες προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και οι εταίροι της ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να τεθεί ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο του παλαιστινιακού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βερολίνο: Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Τόνισε επίσης ότι «η λογική των αμοιβαίων αντιποίνων είναι ο λάθος δρόμος».

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Η λογική των αμοιβαίων αντιποίνων είναι ο λάθος δρόμος. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους να επιδείξουν ψυχραιμία και να κάνουν το παν για την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να χαθεί τώρα η ευκαιρία επίτευξης μιας συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα». Ο κ. Φίσερ διαβεβαίωσε ακόμη ότι η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, παρότι σε θερινές διακοπές, βρίσκεται «πάντα σε υπηρεσία» και αυτές τις μέρες είναι σε στενή επαφή με εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με εκπροσώπους των κυβερνήσεων της περιοχής. «Η διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Στο υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση η «ομάδα διαχείρισης κρίσεων», επισήμανε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτραπεί μια περιφερειακή ανάφλεξη. «Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, στον Λίβανο βρίσκονται ακόμη 1.800 Γερμανοί, καταγεγραμμένοι στη «λίστα έκτακτης ανάγκης», 500 περισσότεροι από προχθές. «Προφανώς έχει τώρα αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και κάλεσε όσους αποχωρούν από τη χώρα να ενημερώνουν τις αρχές ώστε να αφαιρεθεί το όνομά τους από τις λίστες. Ο Σεμπάστιαν Φίσερ κάλεσε για μία ακόμη φορά τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, «όσο υπάρχει ακόμη χ

Οι αντιδράσεις – Φόβος γενίκευσης της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

Η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν προκάλεσε ανησυχία και έντονες αντιδράσεις με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη», εντείνοντας τον φόβο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάςκαταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε, σύμφωνα με ανακοίνωση, την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η δολοφονία αυτή «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε.

Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ -Κατάεμπ Χεζμπολάχ στα αραβικά- ισχυρή ιρακινή ένοπλη οργάνωση, σύμμαχος της Τεχεράνης, δήλωσε ότι σκοτώνοντας τον Χανίγια, το Ισραήλ «παραβίασε όλους τους κανόνες εμπλοκής», σε ανακοίνωσή τους στον επίσημο λογαριασμό τους στο Telegram.

Το κίνημα Αλ-Νουτζάμπα, της ίδιας συμμαχίας, δήλωσε νωρίτερα ότι «οι σιωνιστές και οι Αμερικανοί άνοιξαν τις πόρτες της κόλασης», αναφερόμενη στη δολοφονία του Χανίγια, στη στοχοθέτηση ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό και σε ένα αμερικανικό πλήγμα κατά φιλοϊρανών μαχητών στο Ιράκ.

Αυτοί «οι δολοφόνοι δεν θα μας αποτρέψουν αλλά θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας», προσθέτει.

Τους τελευταίους μήνες, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», πυρήνας ιρακινών φιλοϊρανικών κινημάτων, δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ πλήττοντάς το με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αρκετές αεροπορικές επιθέσεις από τα ανατολικά, από τον Απρίλιο, αλλά δήλωσε ότι όλες αναχαιτίστηκαν πριν εισέλθουν στον εναέριο χώρο του.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν, όπου είχε συμμετάσχει χθες, Τρίτη, στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το κίνημα υποσχέθηκε ότι η ενέργεια αυτή «δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η Χαμάς και το Ιράν δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά εδώ υπάρχει ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Γάζα Χαλίλ Αλ-Χάγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του αρχηγού της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Όλες οι επιλογές απέτυχαν με το Ισραήλ, η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει πει πολλά για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, όμως η είδηση του θανάτου του καλωσορίστηκε από τους Ισραηλινούς που την είδαν ως μια σημαντική επιτυχία στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Ο Ισμαήλ Χανίγια εξολοθρεύθηκε στην Τεχεράνη», αναφέρει ένα ταυτόσημο μπάνερ στη σχεδόν συνεχή ειδησεογραφική κάλυψη τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων σήμερα.

Σχολιαστές και ειδικοί σχολιάζουν τις ικανότητες που απαιτήθηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέτοια δολοφονία και κάνουν υποθέσεις για τον πιθανό αντίκτυπο στον πόλεμο στη Γάζα και τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στο Ισραήλ επικρατούσε εν πολλοίς ικανοποίηση, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι σκότωσε έναν από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ανταποδίδοντας μια φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

«Είναι μια καταπληκτική επιτυχία της υπηρεσίας πληροφοριών σε σύνδεση με τις επιχειρήσεις, που οδήγησε στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Άμος Γκίλαντ, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας, στο Channel 12. «Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση μπορούμε να πούμε ότι ήταν εντυπωσιακή, όποιος κι αν την έφερε εις πέρας».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του Χανίγια, ούτε και ο υπουργός Άμυνας. Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ανήρτησε μια φωτογραφία του Χανίγια στο Facebook με τη λέξη «εξοντώθηκε» στο μέτωπό του.

Υφυπουργοί που δεν συμμετέχουν στον στενό κύκλο των αξιωματούχων ασφαλείας οι οποίοι παίρνουν τις στρατηγικές αποφάσεις χαιρέτισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επιχείρηση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει επίσημα το Ισραήλ.

Ο υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσίκλι ανήρτησε στο X βίντεο που δείχνει τον Χανίγια να παρακολουθεί μία εκδήλωση στην οποία το πλήθος φωνάζει «Θάνατος στο Ισραήλ». Ο Τσίκλι έγραψε: «Προσέχετε τι εύχεστε».

Η δολοφονία σημειώθηκε καθώς παραπαίουν οι διαπραγματεύσεις για μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που μεσολαβούν στις συνομιλίες, είπαν πως η δολοφονία μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Το Ιράν και η Χαμάς απείλησαν με αντίποινα, όμως για πολλούς το χτύπημα στον ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ καλωσορίστηκε ως μια ενδεχόμενη ενίσχυση των πιθανοτήτων τερματισμού του πολέμου.

«Πιστεύω πως είναι καλά νέα, τόσο η δολοφονία του Χανίγια όσο και η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ χθες. Είναι καλά νέα για το Ισραήλ, για τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλουν επίσης στο τέλος του πολέμου και στην απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Εϊτάν Γκουρέλ, 72 ετών, στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη λάβει ώθηση στις δημοσκοπήσεις μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, και τα διαδοχικά χτυπήματα στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς αποκατέστησαν την εικόνα του Ισραήλ που αναλαμβάνει δράση εναντίον των εχθρών του, δήλωσε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού.

«Ο λαός στο Ισραήλ χαίρεται που για πρώτη φορά, κάτι συνέβη πραγματικά», είπε. «Άρα πιστεύω ότι ο Νετανιάχου κέρδισε πολλά και θα το δούμε στις δημοσκοπήσεις. Δείχνει πως μπορεί ακόμη να ηγηθεί, δείχνει πως ξέρει τι κάνει και πως έχει κάποιου είδους σχέδιο».

Φωτογραφίες ανθρώπων που μοιράζουν γλυκά αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — σε ένα σουπερμάρκετ της Ιερουσαλήμ στρώθηκε ένα τραπέζι με μπισκότα και γλυκίσματα για τους πελάτες που κάνουν τα ψώνια τους, με μια ταμπελίτσα που γράφει: «Ζήτω ο ισραηλινός λαός».

Το φόρουμ οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως στηρίζει τις πρόσφατες «σημαντικές στοχοποιημένες εξοντώσεις» μαζί με στρατιωτικές επιτυχίες από τους προηγούμενους δέκα μήνες στη Γάζα.

«Όμως το Ισραήλ πρέπει να θυμάται πως δεν είναι δυνατό να επιτύχει τη νίκη χωρίς να χρησιμοποιήσει αυτές τις επιτυχίες προκειμένου να φέρει πίσω όλους τους ομήρους», είπε.

Η Σάι Ντίκμαν, η εξαδέλφη της οποίας Καρμέλ Γκατ είναι μία από τους 115 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε πως μόνο μια συμφωνία μπορεί να τους φέρει όλους πίσω.

«Δεν ξέρω πώς οι ειδήσεις αυτές επηρεάζουν τη συμφωνία, αλλά εύχομαι, εύχομαι πραγματικά όλες οι δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν ώστε να φέρουν τους ανθρώπους μας πίσω. Ελπίζω ότι οι πολιτικοί μας θα ξέρουν πώς να μετατρέψουν αυτές τις ειδήσεις σε απελευθέρωση των ομήρων».

Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγε, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγε θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ. Ο Χανίγε, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα (31/7) το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν «ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής», αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν», προσθέτει. Ο θάνατός του «θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (…) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού», υπογραμμίζει.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Δεν σχολιάζουμε αυτό το συγκεκριμένο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ μπορεί να αποτραπεί με την άμεση εφαρμογή ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που απαγορεύει στις ένοπλες οργανώσεις στον νότιο Λίβανο να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε πως έστειλε επιστολή σε δεκάδες ομολόγους του καλώντας για εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 στο τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ το 2006.

Το ψήφισμα ορίζει πως καμία ένοπλη οργάνωση δεν πρέπει να έχει παρουσία ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου και τα σύνορα. Ο ποταμός απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως ο μοναδικός τρόπος να τον αποτρέψουμε είναι η άμεση εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701», αναφέρει στην επιστολή του ο Κατς.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή. Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ άφησε να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. «Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;» έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

«Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή».

Η Κίνα καταδίκασε την «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν την δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τα παλαιστινιακά κινήματα καλούν σήμερα σε γενική απεργία.

Μέχρι στιγμής, «γρίφος» παραμένει η αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονία του Χανίγε στη καρδιά της Τεχεράνης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.