Ο πλανητής γυρνά δεκαετίες πίσω – Επιδημία πολιομυελίτιδας ξέσπασε στη Γάζα

Επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, κήρυξε υπουργείο Υγείας της περιοχής, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις φονικές επιδρομές του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας και πέραν των συνόρων της, λόγω της αξιοθρήνητης κατάστασης της υγείας και της υγιεινής στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα· ακόμη, πάντως, δεν έχει κηρύξει επισήμως επιδημία.
Την ίδια στιγμή, η Γάζα, όπου το 80% του πληθυσμού είναι επί του παρόντος εκτοπισμένο στο εσωτερικό, βιώνει τη χειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Η έκθεση «2024 Food Security and Nutrition in the World», που εκπονήθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας πείνας και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υπέφερε από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, κυρίως λόγω της ισραηλινής πολιορκίας του θύλακα.
Αυτό το ποσοστό αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στο Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Συρία, καθώς και σχεδόν το μισό στην Αϊτή.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι μεταξύ 713 και 757 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέστησαν υποσιτισμό πέρυσι, με κατά μέσο όρο 733 εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν την πείνα, υπονοώντας ότι ένας στους 11 ανθρώπους πάλεψε με την πείνα.

Η Γάζα, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Συρία και η Αϊτή είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού τους να αντιμετωπίζει σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.
Το 2023, περισσότεροι από 705.000 άνθρωποι στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Γάζα, το Μάλι, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν αντιμετώπισαν «καταστροφικά επίπεδα» σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, με 576.000 από αυτούς μόνο στη Γάζα.
Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία και 18 εκατομμύρια στην Υεμένη αντιμετώπισαν επίσης υψηλά επίπεδα σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.