Γιατί η Ρωσία περικυκλώνει με πλοία και αεροσκάφη τις ΗΠΑ – Φρεγάτα και πυρηνικό υποβρύχιο μόλις 100 μίλια από τη Florida

Το περιπολικό Neustrahimiy, το εκπαιδευτικό σκάφος Smolniy και σκάφη υποστήριξης, όλα από τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Οι κάτοικοι της Αβάνας αλλά και Ρώσοι που ζουν στην Κούβα παρακολούθησαν από την ακτή το Σάββατο 27 Ιουλίου 2025 γεμάτοι θαυμασμό και μνήμες παλαιότερων εποχών – και κρίσεων όπως αυτή του Κόλπου των Χοίρων και την πυραυλική κρίση το 1962 – καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία ελλιμενίστηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στη χώρα, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συνεργασίας την οποία οι κουβανικές αρχές χαρακτήρισαν «τυπική».
Οι κουβανικές αρχές έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα για να σηματοδοτήσουν την υποδοχή τους, ενώ περίεργοι ψαράδες παρακολουθούσαν από τον παραθαλάσσιο δρόμο της Αβάνας καθώς τα πλοία προχωρούσαν στον κόλπο.
Το περιπολικό Neustrahimiy, το εκπαιδευτικό σκάφος Smolniy και σκάφη υποστήριξης, όλα από τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής Θάλασσας, έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024.
Μια σύντομη δήλωση των Κουβανικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων περιέγραψε την άφιξή τους ως ρουτίνα στο πλαίσιο της διμερούς σττατιωτικής συνεργασίας.
Ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, φρεγάτα και πλοία υποστήριξης τον Ιούνιο εμφανίστηκαν μεγαλοπρεπή στο λιμάνι της Αβάνας, λιγότερο από 100 μίλια (160 χλμ.) από τη Φλόριντα.
«Οι ναυτική παρουσία της Ρωσίας στον Ατλαντικό δεν αποτελούν άμεση απειλή ή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είπε, προσθέτοντας ότι η παρακολουθούνται με προσοχή όλες τις προσεγγίσεις στη Βόρεια Αμερική.
Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και η ρωσική ναυτική δραστηριότητα – αν και η ρουτίνα στον Ατλαντικό – έχει αυξηθεί.
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του Ψυχρού Πολέμου, Ρωσίας και Κούβας, έχουν βελτιωθεί σημαντικά καθώς η κομμουνιστική χώρα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που κατηγορεί ότι οφείλεται κυρίως στις Η.Π.Α..
Οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών έχουν αυξηθεί σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί μετά την πτώση του πρώην ευεργέτη της Κούβας, της Σοβιετικής Ένωσης, με τον πρόεδρο της Κούβας Miguel Diaz-Canel να επισκέπτεται τη Μόσχα τέσσερις φορές.
Η Ρωσία έχει στείλει λάδι, αλεύρι και αυξανόμενους αριθμούς επισκεπτών στη χώρα της Καραϊβικής, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη σε μετρητά και άλλα αγαθά.

Οι μνήμες – Με ανοιχτή αγκαλιά

Η Ana Garces, μια 78χρονη συνταξιούχος, είπε στο Reuters ότι θυμάται ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη χώρα που βοήθησε την Κούβα κατά τη διάρκεια της πυραυλικής κρίσης του 1962, την κορύφωση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον όταν ο κόσμος βρέθηκε στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.
«Είμαστε πολύ ευγνώμονες», είπε.
«Γιατί να μην το δεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες; Αυτό είναι φιλία. Όλα τα είδη πλοίων έχουν ελλιμενισθεί εδώ».
«Δείχνει πώς μας υποστηρίζουν άλλες χώρες», πρόσθεσε ο σύζυγός της, ο 71χρονος συνταξιούχος Rolando Perez.

Η κινεζική… άλωση της Αλάσκας 

Την ίδια ώραο ο κινεζικός και ρωσικός στρατός πραγματοποίησε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 κοινή στρατηγική εναέρια περιπολία πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ.
Η επιχείρηση αποσκοπούσε στη δοκιμή και ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων και στην εμβάθυνση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Αλάσκα.
Την ίδια ημέρα, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι τα αμερικανικά και καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη «εντόπισαν και αναχαίτισαν» τα κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη.
Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε επίσης την εγγύτητα των κινεζικών και ρωσικών αεροσκαφών στην Αλάσκα ως «πρωτοφανή πρόκληση».
Το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 ότι η κοινή αεροπορική στρατηγική περιπολία στον σχετικό εναέριο χώρο της Βερίγγειας Θάλασσας διεξήχθη σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών.
Η επιχείρηση δεν είχε στόχο κανένα τρίτο μέρος, ήταν σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους και πρακτικές και δεν σχετιζόταν με καμία τρέχουσα διεθνή ή περιφερειακή κατάσταση.
Η κοινή περιπολία κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον σχετικό εναέριο χώρο της διεθνούς Βερίγγειας Θάλασσας είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες.
Οι ασκήσεις διεξήχθησαν σε διεθνή εναέριο χώρο και συνάδουν με τη θέση των ΗΠΑ ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη απολαμβάνουν νόμιμο δικαίωμα χρήσης του εναέριου χώρου βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
αρψτιψ.JPG
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.