ΕΕ: 1,5 δισ.€ στην Ουκρανία από τους τόκους των παρακρατημένων ρωσικών κεφαλαίων!

Η ΕΕ προσέφερε  μια δόση 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία χρησιμοποιώντας έσοδα από την «επανεπένδυση» παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επόμενη δόση αναμένεται τον Μάρτιο του 2025.

«Σήμερα μεταφέρουμε έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από παγωμένα  ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», έγραψε η πρόεδρος της EC Ursula von der Leyen στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ταυτόχρονα, η EC δημοσίευσε ένα έγγραφο που εξηγούσε πώς λειτουργεί  η μεταφορά κεφαλαίων. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κεφάλαια δεν θα πάνε απευθείας στο Κίεβο. Αντίθετα, θα διοχετευθούν στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, για να αποζημιωθούν οι χώρες της ΕΕ για όπλα.

«Τα χρήματα θα διοχετευθούν τώρα μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και στη Διευκόλυνση της Ουκρανίας για την υποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας καθώς και για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το 90% της οικονομικής συνεισφοράς από τα έκτακτα έσοδα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο “Ειρήνης” (EPF) και το 10% θα πάει στη Διευκόλυνση της Ουκρανίας για την υποστήριξη των στρατιωτικών αναγκών της και των αναγκών ανασυγκρότησης, αντίστοιχα», σύμφωνα με τις εξηγήσεις της EC.

Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των χωρών της ΕΕ για τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο (κατά μέσο όρο στο επίπεδο πληρωμής του 40% του κόστους των παραδοθέντων όπλων και πυρομαχικών), ενώ κεφάλαια από τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των προμηθειών. Η ΕΕ εποπτεύει και τα δύο ταμεία.

Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαλλοτρίωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι άνευ προηγουμένου. Βασίζονται στο διάταγμα που ψηφίστηκε από την ΕΚ τον Ιανουάριο του 2024, λέγοντας ότι τα έσοδα από επανεπένδυση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που  ανήκουν στη Ρωσία. Οι περισσότεροι ειδικοί τόσο στη Ρωσία όσο και παγκοσμίως θεωρούν αυτό το σκεπτικό νομικά εσφαλμένο. Είναι σαν να λέμε ότι τα μερίσματα από μια τραπεζική κατάθεση δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη αυτής της κατάθεσης.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.