Ο Donald Trump αναμένεται να αμβλύνει τη ρητορική του, να διασφαλίσει τη λειτουργία των αμερικανικών θεσμών και να διαμορφώσει ένα νέο διεθνές σύστημα
Παρά την εν θερμώ ρητορική και τις θεωρίες συνωμοσίας που ενδημούν στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα και φαίνεται να κυριαρχούν στην τρέχουσα εκλογική αντιπαράθεση, τα ζητήματα στα οποία έχει να απαντήσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι επείγονται και έχουν πλανητικές διαστάσεις.
Με μια οικονομία της οποία το αξιόχρεο απειλείται, η νέα προεδρία Trump αναμένεται να οδηγηθεί (α) σε εσωτερικό σε μια προσέγγιση που να καλύπτει το κέντρο, αμβλύνοντας πολλά σημεία της ρητορικής του και (β) να αποδεχθεί την παρακμή του αμερικανικού imperium συνάπτοντας ένα «big deal» με Ρωσία και Κίνα.
Η νέα τάξη πραγμάτων που αναμένεται να διαμορφωθεί θα περιλαμβάνει ζώνες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες θα φροντίσουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους μέσα από πολλαπλά δίκτυα συμμαχιών και οικονομικής συνεργασίας, όπως οι BRICS.
Δυστυχώς, η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Donald Trump και οι πολύ περίεργες ερμηνείες που δίνονται εν καιρώ –και που αναμφίβολα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν– είναι το προϊόν αυτής της ατμόσφαιρας.
1. Δημόσια τάξη. Οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, αισθάνονται ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται.
2. Μετανάστευση.
3 . Πληθωρισμός.
4. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την αμερικανική διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία είναι πολύ αργή και πολύ δυσκίνητη.
Και στα τέσσερα αυτά θέματα, ο Trump έχει ισχυρό προβάσισμα.
Τα επιχειρήματα του Trump για όλα αυτά τα τέσσερα ζητήματα φαίνονται ισχυρότερα από αυτά του Biden.
Ο Biden και οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν αυτά τα ζητήματα, αλλά είναι πάντα αμφιλεγόμενα.\
Για παράδειγμα:
Υπάρχει πληθωρισμός αλλά υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.
Υπάρχει μετανάστευση, αλλά υπάρχουν και ελλείψεις εργατικού δυναμικού επειδή η οικονομία αναπτύσσεται.
Το έγκλημα μπορεί να είναι θέμα αντίληψης γιατί οι στατιστικές μπορούν να δείχνουν ένα πράγμα και το αντίθετο.
Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι χρονοβόρα, αλλά αποφεύγει λάθη που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα.
Η αλλαγή ρητορικής
Ωστόσο, το βασικό επιχείρημα κατά του Trump είναι η βίαιη ρητορική του, το σχέδιό του να μεταρρυθμίσει το αμερικανικό «βαθύ κράτος» και να αλλάξει την Αμερική μέσω μιας αντιπαράθεσης με την οικονομική και πολιτική ελίτ.
Εάν αφαιρούσαμε αυτήν τη λαϊκιστική ρητορική σήμερα, οι πιθανότητες επανεκλογής του Trump θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Έτσι, είναι προς το συμφέρον του Τραμπ να χαμηλώσει τους τόνους και να αλλάξει εντελώς τη στρατηγική του, να σταματήσει με αυτή τη λαϊκίστικη ρητορική, να εγκαταλείψει σαφώς τις θεωρίες συνωμοσίας και να μετακινηθεί στο κέντρο.
Εδώ είναι οι αναποφάσιστοι, αυτοί που μπορεί να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή και να ψηφίσουν τον Biden, όχι επειδή είναι πεπεισμένοι για το πρόγραμμα του Biden, αλλά επειδή τους τρομάζει η ριζοσπαστική ατζέντα του Τραμπ.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Αμερική να ανακτήσει την ενότητά της.
Εάν δεν το κάνει, τότε η νομιμότητα της δημοκρατικής διαδικασίας τίθεται σε κίνδυνο.
Η διαδικασία εξαρτάται από το ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν εάν οι δημοσκοπήσεις τους επηρεάσουν αρνητικά.
Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η Αμερική κατακλύζεται από βίαιες διαδηλώσεις.
Υπήρξαν σοβιετικές διεισδύσεις, οι Μαύροι Πάνθηρες και οι δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του Ρόμπερτ Κένεντι και του Τζον Κένεντι.
Ήταν μια πολύ πιο βίαιη και σκληρή στιγμή από τώρα
. Ακόμη και τότε, παρά αυτές τις δολοφονίες, το αμερικανικό κατεστημένο –το κεντρικό τμήμα της Αμερικής– βρήκε ενότητα, η οποία βοήθησε να ξεπεραστεί το δράμα του πολέμου του Βιετνάμ και να κερδηθεί ο Ψυχρός Πόλεμος.
Σήμερα, κοινωνία είναι διχασμένη αλλά όχι στα επίπεδα βίας των δεκαετιών του 1960 και του 1970.
Ωστόσο, η διαίρεση στην κορυφή φαίνεται πιο δραματική και επικίνδυνη.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία, στην προκειμένη περίπτωση, ο Trump, εξακολουθούν να αμφισβητούν αν έχασαν τις εκλογές του 2020 ή όχι, ρίχνοντας σκιά σε όλους τους αμερικανικούς θεσμούς.
Εάν αμφισβητηθεί η μία εκλογή, η επόμενη και η επόμενη θα είναι επίσης ύποπτες.
Ως εκ τούτου, ολόκληρος ο θεσμός του αμερικανικού εκλογικού συστήματος τίθεται εν αμφιβόλω, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πιθανής εκλογής του Trump.
Αν ο Trumpεκλεγόταν αύριο, οι αμφιβολίες θα παρέμεναν, όπως αφθονούν οι αμφιβολίες για τις εκλογές του 2020 και το ίδιο θα συνέβαινε το 2024.
Άρα, είναι δίκοπο μαχαίρι.
Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο για όλους να ανακτήσουν έναν δρόμο συναίνεσης.
Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία βασιζόταν στην εκλογή δύο Υπάτων που κυβερνούσαν μια μέρα ο καθένας, εναλλάξ.
Στο τέλος της ημέρας, ο ένας έδινε τη θέση του στον άλλο.
Αυτό ανάγκασε τους δύο να συνεργάζονταο.
Ο πολιτιό σύστημα των ΗΠΑ, με την κατανομή των εξουσιών του, υποχρεώνει ή πρέπει να υποχρεώνει τους υποψηφίους να συντονίζονται και να διμαορφώνουν θεμελιώσεις συναινέσεις.
Εάν ο Trump αμφισβητεί η έκλογή του Trump θέτει εν αμφιβόλω και τη δική του εκλογή…
Αυτό που είναι ουσιαστικό αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ, είναι να σωθεί ο αμερικανικός θεσμός πάση θυσία.
Το «βαθύ κράτος» μπορεί να μην λειτουργεί τέλεια, αλλά ήταν, μέχρι στιγμής, η εγγύηση της σχετικής σταθερότητας στον σημερινό κόσμο. Αν αυτό αποτύχει, όχι μόνο θα αποτύχει η Αμερική, αλλά και όλα θα αποτύχουν.
Οι κίνδυνοι από την αμερικανική αστάθεια
Θα υπήρχαν προβλήματα για τη Ρωσία και την Κίνα επειδή η βαθιά αμερικανική αστάθεια εγκυμονεί δύο κινδύνους: την έκρηξη της αμερικανής ισχύος με απρόβλεπτες συνέπειες ή την εξωτερίκευση των εσωτερικών αντιφάσεων, επιταχύνοντας τους πολέμους και τις συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, μπορεί να είναι εναντίον της Ρωσίας, και αύριο, μπορεί να είναι εναντίον της Κίνας…
Αυτό ανοίγει ένα επικίνδυνο σενάριο.
Με βάση τη θεωρία του René Girard, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε μια προσπάθεια να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος – το αίμα το Trump κύλισε στην αρένα.
Το ποιος κερδίζει δεν είναι απαραίτητο όσο κερδίζει το αμερικανικό σύστημα.
Η ρητορική και η μελλοντική διπλωματία
Η εύκολη ρητορική δεν περιορίζεται στην εσωτερική πολιτική αλλά επεκτείνεται επικίνδυνα στο εξωτερικό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump φέρεται να απείλησε να αποσύρει την υποστήριξη από την Ταϊβάν εάν το νησί (που θεωρείται επαρχία ανταρτών από το Πεκίνο) δεν πλήρωνε περισσότερα για την άμυνά του.
Το χρηματιστήριο της Ταϊπέι κατέρρευσε.
Έχει να κάνει με την ουσία και το πώς την παρουσιάζεις.
Η περίφημη διαφορά μεταξύ ζωύφιου και πεταλούδας είναι μια λέξη, και όπως θα το έλεγαν οι σχολαστικοί μοναχοί του Μεσαίωνα: nomina nuda tenemus: Οι λέξεις έχουν νόημα.
Για να είμαστε πολύ πρακτικοί, εάν το αφήγημα αυτό ισχύει, χώρες στην Ευρώπη (όπως η Ουγγαρία) ή την Ασία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό – να κλείσουν μια συμφωνία με τη Ρωσία ή την Κίνα, που απαιτούν μικρότερο κόστος προστασίας.
Και μετά, τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;
Θα ξεκινήσουν έναν πόλεμο ενάντια στους πρώην συμμάχους που τώρα προστατεύονται τις νέες δυνάμεις με τις οποίες θέλει να συνάψει συμφωνία η Αμερική;
Υπάρχουν σημάδια για αυτό.
Γίνεται λόγος για ένα ηπειρωτικό αμυντικό σύστημα στην ΕΕ. η επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΕΕ, Ursula von der Leyen, μίλησε για την ύπαρξη αντιπροέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κομισιόν.
Μπορεί να είναι σημάδια αυξανόμενης επιφυλακτικότητας σχετικά με πιθανές πιέσεις ή στην πολιτική των ΗΠΑ.
Σε τελική ανάλυση, η Ρωσία, η κύρια απειλή της ΕΕ, είναι ένα οικονομικό κουφάρι καθώς έχει αναγκαστικά μετατρέψει την οικονομία της σε πολεμική.
Η Ευρώπη θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει έναν στρατό για να εξαφανίσει τη Ρωσία μέχρι το Βλαδιβοστόκ χωρίς τις ΗΠΑ.
Η σύγχυση που προκάλεσε οι δηλώσεις του Trump έσπασε μια λεπτή ισορροπία στην Ταϊβάν, μια ισορροπία που το ίδιο το Πεκίνο δεν ήθελε να διαρρήξει παρά την επίσημη ρητορική.
Η Ταϊβάν φοβάται τώρα: θα πιέσει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) να κάμψει την ταλαντευόμενη εσωτερική συναίνεση της Ταϊβάν;
Ή θα προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να καλύψουν την παρεξήγηση υπερβαίνοντας τα όρια της στρατηγικής ασάφειας, κάνοντας τη ΛΔΚ να χάσει το πρόσωπό της και οδηγώντας τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο;
Στην Ταϊβάν, υπάρχουν άνθρωποι που, σωστά ή αδίκως, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτυγχάνοντας να τους στηρίξουν ενάντια στους κομμουνιστές.
Πιστεύουν, επίσης, ότι οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν ξανά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτοί είχαν πολλά οικονομικά οφέλη από την Κίνα και πίστευουν ότι το Πεκίνο ήταν πιο αξιόπιστο από την Ουάσιγκτον.
Οπότε, υποστηρίζουν, είναι προτιμότερο να έχει κανείς απευθείας συμφωνία με το Πεκίνο παρά να βρίσκεται ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Αυτό θα είχε συνέπειες σε όλη την Ασία.
Θεωρητικά, δημιουργεί ευκαιρίες για την Κίνα, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Ινδία μπορεί να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να σχηματίσουν μια αντι-κινεζική συμμαχία ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ.
Δεν ισχύει ότι, χωρίς τις ΗΠΑ, οι ασιατικές χώρες απλώς θα παραδοθούν στην Κίνα.
Είναι πολύ πιο περίπλοκο. Η Ιαπωνία ιστορικά δεν έκανε ποτέ εισβολή από την Κίνα, οπότε γιατί να είναι τώρα;
Η Ινδία είναι η ίδια και το Βιετνάμ έχουν πολεμήσει τους βόρειους εισβολείς για χιλιάδες χρόνια.
Αυτες τρεις χώρες από μόνες τους έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και παρόμοιο οικονομικό και τεχνολογικό βάρος για να αντιμετωπίσουν την Κίνα.
Θεωρητικά, θα μπορούσαν να τα καταφέρουν χωρίς τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ είναι μια συμμαχία και ένας περιορισμός σε εναλλακτικές γεωμετρίες περιφερειακής άμυνας.
Η παρουσία τους είναι χρήσιμη στην ΕΕ, την Ασία και τη Ρωσία ή την Κίνα, που διαφορετικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πιο ασταθές περιβάλλον το οποίο δεν θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις παραγωγικές του δυνατότητες.
Ο Trump έχει πλέον ανοίξει τις πύλες για νέα σκέψη στην περιοχή και στον κόσμο.
Μπορεί το τζίνι να ξαναμπεί στο μπουκάλι; Και αν ναι, πώς;
Μεγάλες ευκαιρίες
Γίνεται λόγος ότι ο Τrump θέλει να επιδιώξει κάποιο μεγάλο παζάρι σαν τη Γιάλτα με την Κίνα και τη Ρωσία, θυσιάζοντας μικρότερα κράτη.
Αν αυτό ισχύει θα προκληθεί παγκόσμιο χάος.
Πολλές μικρότερες χώρες θα προσπαθούσαν να κλείσουν τις δικές τους συμφωνίες με τους Κινέζους ή τους Ρώσους.
Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν εκκαθαρίσεις και εξεγέρσεις σε πολλές χώρες όπως μετά τη Γιάλτα το 1944 (όταν οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και η Μεγάλη Βρετανία χώρισαν τον κόσμο μεταξύ τους λίγο πριν την κατάρρευση της Γερμανίας και της Ιαπωνίας).
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ πήραν περισσότερα από όσα ξεκίνησαν – αυτή τη φορά, θα είναι πολύ λιγότερα.
Και τι θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ χωρίς τη σημερινή τους αυτοκρατορία;
Στην Ασία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Ινδία και η Ινδονησία, που δεν επιθυμούν να πουληθούν στην Κίνα, θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον των ΗΠΑ και της μεγάλης συμφωνίας.
Η δήλωση του Trump για την Ταϊβάν έχει μια δόση αλήθειας.
Το να ξοδεύετε για την άμυνά σας και την ανάπτυξη των ανθρώπων σας είναι σημάδι της ανεξαρτησίας και της δέσμευσής σας για ανεξαρτησία.
Εάν οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ασφάλειά σας, πολλοί μπορεί να παρεξηγήσουν να θεωρήσουν ότι δεν θέλετε την ανεξαρτησία σας;
Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ είναι ο εχθρός;
Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει αυτό.
Οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν μια χώρα, αλλά η διεξαγωγή ενός πολέμου by proxy είναι λάθος.
Οι εθνικοί στρατοί μπορούν σύντομα να πιστέψουν ότι τα προβλήματά τους είναι με τους Αμερικανούς, όχι με τον εχθρό, όπως συνέβη στο παρελθόν σε πολλές περιοχές με υπερβολική παρουσία του αμερικανικού στρατού.
Οι ΗΠΑ μπορεί να μοιάζουν με αποικιακή δύναμη – κάτι που στις σημερινές ισορροπίες ισχύος δεν είναι δυνατό.
Από εκεί και πέρα πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά
Το πρακτικό μήνυμα σε κάθε χώρα είναι το ίδιο: σκεφτείτε και αποφασίστε.
Αλλά λέγοντας αυτό υπογραμμίζει το αίσθημα ευθύνης και ελευθερίας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για την παγκόσμια ασφάλεια, της οποίας η Αμερική είναι απαραίτητος παράγοντας.
Θα διαδραματίσει έναν ρόλο που θα είναι συναφής με τις σημερινές ισορροπίες δυνάμεων και τους νέους παίκτες που θα καθορίσουν τη νέα πολυπολική τάξη πραγμάτων