Προκλητικός ο Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τον Δένδια στη θέση του

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο που επέστρεφε από την επίσκεψή του στην Κατεχόμενη Κύπρο. Αντιδρώντας σκληρά στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο Ερντογάν είπε:

 «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο αγενής και απρεπής δήλωση από το να σηκωθεί μια φορά και να πει ότι οι Τούρκοι είναι εισβολείς εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του», είπε.

 Μιλώντας για τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, ο Ερντογάν είπε, «ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε οι νικητές αργά ή γρήγορα. Το τέλος που τους περιμένει τώρα είναι κοντά».

Ο Ερντογάν είπε, «Το Ισραήλ θα πρέπει να τιμωρηθεί για ό,τι έχει κάνει και αυτή η τιμωρία θα πρέπει να είναι αρκετά παραδειγματική ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ξανά τέτοια σκληρότητα» δίνοντας το μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, είχε συνέντευξη με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που επέστρεφε από την επίσκεψή του στην Κατεχόμενη Κύπρο. Μιλώντας για την 50ή επέτειο της στρατιωτικήςη εισβολής στην Κύπρο, ο Ερντογάν είπε:

Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με την ευκαιρία της 50ής επετείου στις 20 Ιουλίου. Σε αυτήν την ιστορική ημέρα, τονίσαμε για άλλη μια φορά τους ακλόνητους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων.

Σήμερα, όπως κάναμε πριν από 50 χρόνια, στεκόμαστε στο πλευρό τους ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα. Από αυτή την άποψη, θεωρώ πολύτιμη την εικόνα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης που δώσαμε ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

 Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα.

Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη. Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό.

Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και το κόμμα που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς ήταν οι Ελληνοκύπριοι που δεν το εκτίμησαν.

Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την κατανόηση. Πουθενά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους.

Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν εξίσου από το τραπέζι.

 Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ το δήλωσε επίσης ξεκάθαρα στην ομιλία του στην τελετή, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Αγαπητοί φίλοι, παρά τα εμπάργκο, εργαζόμαστε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν σωστά τις κρατικές τους υπηρεσίες. Οι δήμοι, οι κρατικοί φορείς και οι εταιρείες μας στηρίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό με όλους τους πόρους.

Πέρυσι, θέσαμε σε λειτουργία το νέο τερματικό κτίριο του αεροδρομίου Ερτζάν. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της (κατεχόμενη) Βόρειας Κύπρου σε κάθε τομέα, από τα στεγαστικά έργα έως τις επενδύσεις στις μεταφορές, από τις ηλεκτρονικές κυβερνητικές υπηρεσίες στην υγεία, από την άμυνα μέχρι την εκπαίδευση.

Με τη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας του 2024, θα υλοποιήσουμε νέα έργα που θα προσφέρουν μεγάλο όφελος στον τουρκοκυπριακό λαό.

 Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της άδικης απομόνωσης που υφίσταται διεθνώς η Βόρεια Κύπρος. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κύπρος θα πάρει τη θέση που της αρμόζει κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Από αυτή την άποψη, η συμμετοχή του κ. Τατάρ στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν νέα βήματα την επόμενη περίοδο. Θα στέψουμε τα κέρδη που δημιουργήσαμε με την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» του 1974 και ενισχύσαμε με την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το 1983, με το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο(!). Ο Θεός να μας συμπαραστέκεται και να μας βοηθάει.

«Αγενής» και «ανήθικη» η δήλωση του Δένδια

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

Μιλήσατε για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας. Χρησιμοποίησε τις εκφράσεις «Εισβολέας στο νησί» τόσο για τον τουρκικό στρατό όσο και για την Τουρκία. Πρόσφατα, οι σχέσεις με την Ελλάδα άρχισαν να ζεσταίνονται και να εξομαλύνονται. Είναι αυτές οι δηλώσεις σε επίπεδο που θα μπορούσε να φέρει ξανά τις τουρκοελληνικές σχέσεις σε σημείο ψύξης;

Κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με τέτοιους λόγους. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν απαιτεί να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες αυταπάτες.

 Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η Τουρκία διεξήγαγε την «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση» για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα, και ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης εδραιώθηκε η ειρήνη.

Η Τουρκία έκανε αυτή την ενέργεια για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αιχμηρό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Με άλλα λόγια, αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος στρατιώτης έχει ένδοξο παρελθόν να μην καταπιέζει ούτε τους εχθρούς του, αλλά να μην παραβιάζει ποτέ τα δικαιώματα των καταπιεσμένων.

Θα συνεχίσει να ενεργεί με την ίδια κατανόηση σήμερα και στο μέλλον. Πρέπει να ξέρουν ότι στα εδάφη που πάτησε το πόδι του ο Μεχμέττσικ θα επικρατήσει ειρήνη, όχι κατοχική κουλτούρα.

Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

 «Την ίδια μέρα θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι και στα Νότια και θα απευθύνεσαι εκεί.

 «Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον», είπα.

Είπε ότι σκέφτεται το ίδιο με εμένα.

Αλλά δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε: Είχε άλλη διάθεση, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα ​​δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να σηκωθεί μια φορά και να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί.

 Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Έχουμε ήδη μιλήσει για το τι θα μιλήσουμε σήμερα. Συνεχίζουμε το δρόμο μας.

«Οι Έλληνες θα δημιουργήσουν ναυτική βάση»

Ο λεγόμενος υπουργός Μεταφορών της της Κατεχόμενης Κύπρου, Ερχάν Αρικλί έκανε μια αξιοσημείωτη δήλωση την προηγούμενη μέρα.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε πρωτοβουλία με την Ελλάδα για την κατασκευή ναυτικής βάσης στα ανοικτά των ακτών της Λάρνακας. Υπάρχουν είδηση ​​ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτά δεν έχουν τα αρνηθεί», λέει.

Ως εκ τούτου, λέει, είναι καιρός να δημιουργηθεί μια ναυτική βάση στη Βόρεια Κύπρο με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι δυνατή η δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο εγγύς μέλλον; Θα γίνουν βήματα προς αυτό; Από την άλλη, υπάρχουν συχνές αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Νότια Κύπρο ως βάση επιμελητείας.

Ο Τατάρ προειδοποίησε επίσης ότι αυτό θα καταστήσει την Κύπρο στόχο ορισμένων μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Ποια βήματα θα σκεφτόταν να λάβει η Τουρκία σχετικά με μια τέτοια εξέλιξη;

Αυτή τη στιγμή χτίζουμε το κτίριο της Προεδρίας της Βόρειας Κύπρου και το κτίριο της Βουλής της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Είπα να τα δω, τι κατάσταση είναι; Και τα δύο είναι υπέροχα κτίρια. Αν θέλει ο Θεός θα έχει τελειώσει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου. Όταν αυτά τα δύο κτίρια, το προεδρικό και το κτήριο του κοινοβουλίου, ολοκληρώνονται, θα χτιστεί  ένα όμορφο τζαμί δίπλα τους για να εξυπηρετεί εκεί.

 Υποθέτω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν στρατιωτικές βάσεις, εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να πάω να ελέγξω ξανά και να δω πώς πάει η κατασκευή.

Απ’ όσο μπορώ να δω, ένα πραγματικά υπέροχο έργο τέχνης δημιουργείται από κυπριακή πέτρα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα όταν χρειάζεται και κάνει ό,τι πρέπει να γίνει. Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν προσεκτικά βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα. Επιπλέον, εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο Βορρά. Έχουμε και θάλασσα.

Αγοράζουμε νέο πλοίο φυσικού αερίου

Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Πλωτό πλοίο πλατφόρμας λειτουργίας αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Sakarya.

 Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Μόλις δουν αυτή τη βάση, τους αρκεί.

Hurriyet

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.