Η Τουρκία έχασε το τρένο των F-16 Viper και τρέχει για Eurofighter

Η είδηση που αποκάλυψε το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg σχετικά με την ακύρωση της παραγγελίας των νέων F-16 Viper από την Τουρκία, είναι η κορυφή του παγόβουνου στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η πολεμική αεροπορία της γείτονος. Πλέον θεωρείται δεδομένη η απόφαση για στροφή σε άλλους τύπους μαχητικών.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Πριν από ακριβώς ένα μήνα αναλύαμε στο enikos.gr γιατί η Τουρκία ψάχνεται για ένα αύριο χωρίς μαχητικά F-16.
Τα ΜΜΕ της γείτονος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό το μασάζ της τουρκική κοινής γνώμης, επιχειρώντας να στρέψουν το ενδιαφέρον προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι στο ερντογανικό αφήγημα του δήθεν υπερ-όπλου, εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής μαχητικού ΚΑΑΝ και η δεύτερη στη μοναδική ευκαιρία – όπως την παρουσιάζουν – η χώρα να αποκτήσει Eurofighter μαχητικά.
Για το ΚΑΑΝ τα έχουμε αναλύσει λεπτομερώς στο enikos.gr ουκ ολίγες φορές. Ακόμη κι αν καταφέρουν να το κάνουν να πετάξει – με κινητήρες που δεν έχουν – θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών μέχρι να μπει σε γραμμή παραγωγής (σ.σ. υπολογίζεται περισσότερα από 8 χρόνια) και έως τότε θα το έχουν ξεπεράσει οι τεχνολογικές εξελίξεις, αφού ήδη βασίζεται σε τεχνολογία της περασμένης δεκαετίας.
Ενδεικτικό το δημοσίευμα στην εφημερίδα Hurriyet, παρά την αναφορά του τίτλου σε «ολοκλήρωση» της συμφωνίας, η εμβληματική φιλοκυβερνητική δημοσιογράφος Hande Fırat αναφέρει τα εξής: Η Τουρκία έλαβε μια επιστολή. Πρόκειται για μια τεχνική επιστολή που περιλαμβάνει λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός, τα υλικά, ο τόπος παραγωγής και τιμές ανά μονάδα. Η Τουρκία έχει αποδεχθεί αυτή την επιστολή, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη σύμβαση. Είναι άλλο πράγμα η αποδοχή της επιστολής και άλλο η υπογραφή σύμβασης. Επίσης, δεν υπάρχουν αναφορές του τύπου «δεν θα μπορεί να πετάξει πάνω από την Ελλάδα». Η επιστολή περιλαμβάνει αποκλειστικά τεχνικά θέματα. Η Τουρκία επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της επιστολής. Και αναμένεται να σχολιάσει ορισμένα σημεία. Πιθανόν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις […] Η Τουρκία θέλει να αγοράσει F-16 και τώρα, παραδόξως, οι ΗΠΑ θέλουν να ολοκληρωθεί αυτό το συντομότερο δυνατό. Αυτό δείχνει η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη. Το ίδιο και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί έκπληξη για την Άγκυρα. Η Τουρκία θα καταβάλει την πρώτη δόση αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης. Οι αριθμοί δεν είναι ακόμα σαφείς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Όμως, και στον ομόσταυλο της Hurriyet τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk (ανήκουν αμφότερα στον όμιλο Demırören) δημοσιεύθηκε άρθρο με τόνο διάψευσης της είδησης και τίτλο «Οι ΗΠΑ πρόθυμες, η Τουρκία είναι προσεκτική! Γιατί έγινε η δήλωση από τις ΗΠΑ;» με πληροφορίες της έγκυρης Dicle Canova: Εδώ υπογραμμίζεται ότι, έναντι της «επισπεύδουσας Ουάσινγκτον», η Άγκυρα «είναι επιφυλακτική», δεδομένου πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τελική σύμβαση για τα F16 συνεχίζεται. – Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει ένα ακόμη βήμα αποδίδοντας την «βιασύνη» των ΗΠΑ στην επιθυμία τους «να εγγυηθούν το τίμημα των 23 δισ. δολαρίων που προσφέρθηκε στην Τουρκία» αλλά και «να δώσουν το μήνυμα πως μια νέα εποχή έχει αρχίσει» στη συνεργασία τους με την Τουρκία.
Το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο A-Haber (σ.σ. ανήκει στον όμιλο Turkuvaz, που φαίνεται ότι έχει εμπλοκή και η ίδια η οικογένεια Ερντογάν) επισημαίνει με δημοσίευμα που φέρει τίτλο «Προειδοποίηση Abdullah Ağar σχετικά με τη διαδικασία των F-16: Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε από το καλοσυνάτο πρόσωπο των ΗΠΑ».
Ο Abdullah Ağar, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εξαπατηθεί από το καλοσυνάτο πρόσωπο των ΗΠΑ και τονίζει πως είναι σημαντικό το πότε θα παραδοθούν τα αεροπλάνα. Παράλληλα, υπογραμμίζει, οι ΗΠΑ θέλουν να οργανώσουν κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία, «όμως η σημαντικότερη ‘υπογραφή’ πίσω από την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους στη Συρία ανήκει στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή».

Το Bloomberg

Η τουρκική αεροπορία πνέει τα λοίσθια. Έχει μείνει πίσω στις αναβαθμίσεις των μαχητικών της, οι διαθεσιμότητες αεροσκαφών είναι πολύ χαμηλές – ανεπιβεβαίωτες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για κάτω από 30% διαθεσιμότητες  – και από την άλλη η Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει μία μοίρα F-16 Viper και μία μοίρα Rafale. Μαχητικά 4ης γενιάς, που έχουν φέρει την απόλυτη ανατροπή. Παράλληλα, τρέχει τόσο το πρόγραμμα των F-35 όσο και οι διαδικασίες αναβάθμισης επιπλέον 38 F-16 block 50 σε Viper.

Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, η Τουρκία αν προχωρήσει τελικά στο πρόγραμμα,  θα παραλάβει το πρώτο της Viper σε 3+ χρόνια από τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι ως τότε η Ελλάδα θα διαθέτει 83 Viper και κατά πάσα πιθανότητα 40 Rafale.

Όταν το 2030 η Τουρκία θα έχει την πρώτη της μοίρα Vipers η Ελλάδα θα διαθέτει 121 «οχιές», 40 Rafale και τουλάχιστον 4 με 6 F-35.

Σε ότι αφορά το εγχώριας παραγωγής ΚΑΑΝ, ξέρουν καλά ότι αν όλα έχουν πάει καλά, ίσως έχουν παραλάβει την πρώτη τετράδα, που και πάλι θέλει χρόνια για να γίνει ανταγωνιστικό αεροσκάφος.

Η Τουρκία καίγεται για μαχητικά και τα θέλει… χθες. Κι αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί μέσω του αμερικανικού δικτύου Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές μέσα από την αμερικανική κυβέρνηση μετέδωσε ότι η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να υπαναχωρήσει στη συμφωνία για 40 καινούρια Viper και κιτ αναβάθμισης γι’ ακόμη 80.

Οι Τουρκοι Στρατηγοί ξέρουν πώς  δεν πρόκειται βάσει χρονοδιαγραμμάτων να μπορέσει η χώρα τους να αναστρέψει τη σε βάρος της κλίμα από την γαλανόλευκη υπεροχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να εκτελέσει μέρος από τη σύμβαση και θα επιδιώξει μια αντισταθμιστική συμφωνία για την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των μαχητικών σε τοπικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλει να προμηθευτεί και να έχει και το δικαίωμα εγχώριας παραγωγής όλων των εξαρτημάτων και συστημάτων εκείνων που χρειάζεται ώστε να μπορέσει να συντηρήσει τον στόλο της, να αυξήσει τις διαθεσιμότητες και να κάνει και κάποιες ψευτοαναβαθμίσεις ώστε να μπορούν να σταθούν σχετικά αξιοπρεπώς απέναντι στα ελληνικά αναβαθμισμένα μαχητικά.

Επί της ουσίας, όμως, η Τουρκία καίγεται για την εισαγωγή τεχνογνωσίας, που θέλει να την εφαρμόσει στο υπό ανάπτυξη ΚΑΑΝ, το οποίο πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πετά με κινητήρες από F-16, για τους οποίους ζητά το δικαίωμα παραγωγής.

Επιπλέον, υπολογίζει με τα χρήματα από την ακύρωση του προγράμματος να μπορέσει να προχωρήσει στην άμεση παραγγελία 40 μαχητικών Eurofighter, για τα οποία εκτιμάται ότι έχει πάρει την έγκριση από τις 4 χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, δηλαδή Ισπανία – Γερμανία – Ιταλία – Μεγάλη Βρετανία.

Κι αν η τουρκική αμυντική βιομηχανία διά του εκπροσώπου της επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στον απόηχο της αποκάλυψης του Bloomberg, μάλλον δεν το πέτυχε αφού περιορίστηκε να αναφέρει ότι «Η αντιστάθμιση είναι δικαίωμά μας ούτως ή άλλως βάσει της συμφωνίας. Στο κείμενο που είχε δημοσιευθεί από την αμερικανική αρχή DSCA για την πώληση, το δικαίωμά μας για αντιστάθμιση τονιζόταν από την αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν σε τουρκικές εταιρείες διάφορα πακέτα εργασίας στο πλαίσιο είτε της προμήθειας των F-16 είτε άλλων αμερικανικών προγραμμάτων».

Μόνο που όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.