Η μεγαλύτερη συσσώρευση όπλων στην Ευρώπη – Η Πολωνία τρομοκρατημένη από Ρωσία ενισχύει τον στρατό με F-35, Abrams, Patriots

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία ανησυχούσε περισσότερο από όλους ότι θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Πολωνία η οποία εργάζεται αγωνιωδώς για να καταστήσει τον στρατό της τον ισχυρότερο στην Ευρώπη.
Η χώρα αυξάνει σημαντικά τη στρατιωτική της δύναμη, αποκτά τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα και αναπτύσσει μια σημαντική βιομηχανία όπλων, αν και με υπέρογκο κόστος.

Στις 9 Ιουλίου, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η Πολωνία θα αποκτήσει μαχητικά F-35 stealth, συστήματα πυραύλων Patriot και άρματα μάχης Abrams σε μια συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας εκσυγχρονισμού της.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο, ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται τη στιγμή που η Κίνα διεξάγει κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία στα σύνορα αλλά ταυτόχρονα την ίδια στιγμή, η Ρωσία φιλοξενεί τον Ινδό πρωθυπουργό για διμερή συνάντηση.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία ανησυχούσε περισσότερο από όλους ότι θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος στόχος.
Οι Πολωνο-Ρωσικές σχέσεις ήταν παραδοσιακά περίπλοκες.

Διαμορφώνονται από τη γεωστρατηγική τους θέση αλλά και την περίπλοκη κοινή ιστορία τους.
Η Πολωνία και η Ρωσία, γείτονες εδώ και 1.000 χρόνια, μοιράζονται μια οδυνηρή ιστορία. Κάποτε διαγωνίστηκαν για την πρωτοκαθεδρία στην Ανατολική Ευρώπη. Η Αυστρία, η Πρωσία και η Ρωσία χώρισαν την Πολωνία τρεις φορές μεταξύ 1772 και 1795.
Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες πολιτικές και οικονομικές διαμάχες, δημιουργείται ένα εύφλεκτο κλίμα όπου οι ελπίδες για βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων είναι ελάχιστες.
Η Πολωνία έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχοντας λάβει παράλληλα μια ισχυρή στάση υπέρ της.
Παρέχει στο Κίεβο σημαντική υποστήριξη όπλων, συμπεριλαμβανομένων drones. Επέτρεψε επίσης τη φιλοξενία του μεγαλύτερου αριθμού Ουκρανών προσφύγβν. Η Πολωνία θεωρεί πλέον τον εαυτό της ως κράτος της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει την ανανεωμένη Ρωσία υπό την ηγεσία του Putin.

Το παρελθόν

Οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ολόκληρη την Πολωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλαν κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι το 1989 και δημιούργησαν πλήρη εξάρτηση από τη Σοβιετική Ένωση. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η άνοδος του δεξιού λαϊκιστικού και εθνικο-συντηρητικού πολιτικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» στην Πολωνία το 2015 οδήγησαν σε μια πιο ενεργή αντιρωσική πολιτική.
Η γενική αντίληψη ότι η Ρωσία ήταν η κύρια απειλή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας αυξήθηκε. Το ίδιο αντικατοπτρίζεται στην «Αμυντική Έννοια της Δημοκρατίας της Πολωνίας», που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017.
Όπως διακηρύττουν οι Πολωνοί στο αφήγημα τους, η επιθετική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Πολωνίας και άλλων χωρών στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Πολωνία εκτιμά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να αποσταθεροποιήσει τους γείτονες και να υπονομεύσει την εδαφική τους ακεραιότητα.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS) της Πολωνίας του Μαΐου 2020 επιβεβαίωσε αυτή την αξιολόγηση. Η Πολωνία ανησυχεί για την επιθετική στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας, τα ρωσικά συστήματα κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2AD) που χρησιμοποιούν νέα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, και την αυξανόμενη ικανότητα υβριδικών επιχειρήσεων.

Η σχέση με ΝΑΤΟ και η μαζική αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία

Η Πολωνία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στον πόλεμο με τη Ρωσία. Η Πολωνία έχει γίνει πλέον κράτος πρώτης γραμμής. Έχει μεταφέρει σημαντική ποσότητα όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού τανκς, οχημάτων μάχης πεζικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, αυτοπροωθούμενων οβίδων και φορητών συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Νόμος για την προστασία της πατρίδας (2022)

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την Πολωνία στην ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης και η ίδια η χώρα έχει αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα. Μετά την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ το 1999, το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε έναν δικομματικό νόμο που απαιτεί οι αμυντικές δαπάνες να είναι τουλάχιστον το 1,95% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Πολωνία έλαβε ένα άμεσο δάνειο Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF) 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιταχύνει και να συμπληρώσει τον αμυντικό της εκσυγχρονισμό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε επίσης έως και 60 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις FMF για την κάλυψη του κόστους του δανείου.
Τα τελευταία στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης του ΝΑΤΟ, τον Φεβρουάριο του 2024 έδειξαν ότι βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα HARPIA

Το πρόγραμμα HARPIA ξεκίνησε το 2018 για να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-22 της Σοβιετικής εποχής μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά την αγορά 32 μαχητικών F-35A Lightning II.
Το πρώτο αεροσκάφος θα ενταχθεί σε υπηρεσία μέχρι τα τέλη του 2024. Ως μέρος του προγράμματος αεράμυνας NAREW της Πολωνίας, η MBDA θα παρέχει ένα εξαιρετικά προηγμένο κινητό σύστημα αεράμυνας για τη διαχείριση απειλών έως και 40 km και άνω, χρησιμοποιώντας τον πύραυλο CAMM-ER που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ΗΒ και Ιταλία. Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων λιρών, περιλαμβάνει άνευ προηγουμένου μεταφορά βασικών τεχνολογιών. Η πολωνική κοινοπραξία PGZ-NAREW θα κατασκευάσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους αεράμυνας CAMM-ER και πάνω από 100 εκτοξευτές.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εφοδιάσουν τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις με 96 ελικόπτερα AH-64E Apache, τα οποία θα κοστίζουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ως μέρος του προγράμματος «Kruk» της Πολωνίας. Η Πολωνία ενδιαφέρεται επίσης για το φουτουριστικό υποβρύχιο κλάσης Orka που σχεδιάζεται επί του παρόντος για το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας και κατασκευάζεται από τη Γαλλική Ναυτική Ομάδα.
Τον Απρίλιο του 2022, η Πολωνία παρήγγειλε 250 κύρια άρματα μάχης M1A2 SEPv3 Abrams (MBT) μαζί με το πλήρες πακέτο υποστήριξης και τα πυρομαχικά. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2024. Βάσει ξεχωριστής συμφωνίας, το 2022, ο Στρατός των ΗΠΑ μεταβίβασε 28 M1A2 SEPv2 για εκπαίδευση πολωνικού πληρώματος.
Η Πολωνία παρήγγειλε επίσης είκοσι εκτοξευτές M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Θα λάβουν 45 M57 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) και Range Alternative Warhead (GMLRS-ER AW).
Οι πρώτες αποστολές έφτασαν στα μέσα του 2023. Για να συμπληρώσει το HIMARS, η Πολωνία παρήγγειλε 300 νοτιοκορεατικά K239 Chunmoo MLRS (σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης) τον Αύγουστο του 2022. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2023. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 2022, η Hyundai Rotem με έδρα τη Νότια Κορέα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Πολωνία 180 K2 MBT μέχρι το 2025, μαζί με πακέτο εκπαίδευσης/υλικοτεχνικής υποστήριξης και πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.
Στις 26 Αυγούστου 2022, υπεγράφη συμβόλαιο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση 212 αυτοκινούμενων οβίδων K9A1, 155 mm, που κατασκευάστηκε από την Hanwha Defense της Νότιας Κορέας.
Η Πολωνία επενδύει στις αεροπορικές της ικανότητες και εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του στόλου 48 δυνάμεων F-16, ενώ παράλληλα αγοράζει νέα μαχητικά F-35 stealth. Ήταν πρόθυμοι να δωρίσουν τα υπάρχοντα F-16 στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα με νεότευκτα αεροσκάφη Block 70, αλλά αυτό γίνεται τώρα από τη Δανία και την Ολλανδία.
Στις 28 Ιουλίου 2022, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με την Korea Aerospace Industries (KAI) για 12 υπερηχητικούς εκπαιδευτές FA-50 Block 10 και 36 FA-50PL Block 20.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.