Ο Ουκρανός πρόεδρος πέταξε μόλις μία τεράστια ευκαιρία, «αποκαλύπτοντας» ακόμη μία φορά τις πραγματικές του εντολές από τη Δύση
Ο Zelensky δήλωσε σήμερα 8/7 ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δεν μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου, ένα καθήκον που θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση -όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ξεχνάει» ωστόσο ο ίδιος, ότι ΕΕ και ΗΠΑ επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση του πολέμου για χάρη των συμφερόντων… οπότε ίσως δεν είναι και η κατάλληλη επιλογή όταν ο λαός θέλει ειρήνη.
Ο Viktor Orban επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών το Κίεβο και τη Μόσχα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και νωρίτερα σήμερα 8/7 συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, περιγράφοντας το αναπάντεχο ταξίδι του στο Πεκίνο ως το τρίτο σκέλος μιας «ειρηνευτικής αποστολής».
Ο Zelensky σημείωσε ότι μόνο πολύ ισχυρές οικονομίες ή χώρες με ένοπλες δυνάμεις ισχυρότερες από εκείνες της Ρωσίας, θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο της μεσολάβησης. «Υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες στον κόσμο; Όχι πολλές. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τέτοιες χώρες. Και η ΕΕ, όχι μία χώρα αλλά ολόκληρη η ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια αποστολή διαμεσολάβησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.
Σημείωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις του Viktor Orban με τον Vladimir Putin, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ, δεν έγιναν σε συντονισμό με το Κίεβο. «Ακόμη και αν (ο Putin) συναντηθεί με κάποιον (ηγέτη κράτους), αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», σχολίασε.
Το Κίεβο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις άλλων χωρών για το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη, όμως οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ουκρανικό όραμα και ιδίως με το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο ίδιος ο Zelensky, πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε πως η Ουκρανία ελπίζει επίσης ότι θα οργανώσει μια δεύτερη διεθνή ειρηνευτική σύνοδο αργότερα εντός του έτους.
Η Κίνα δεν παρέστη στην πρώτη σύνοδο, τον Ιούνιο και προωθεί, μαζί με τη Βραζιλία, ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, ζητώντας τη διοργάνωση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου με τη συμμετοχή τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.
Orban: Οι τρεις ερωτήσεις που έκανα στον Putin
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche ότι έθεσε στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin τρεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, σχετικά με τη γνώμη του για τις ειρηνευτικές προτάσεις άλλων κρατών, σχετικά με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πώς μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης στο μέλλον.
«Ο πρώτος μου σκοπός ήταν να θέσω τις ερωτήσεις απευθείας, τρεις ερωτήσεις βασικά», είπε ο Όρμπαν.
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε τη στάση της Μόσχας στις υπάρχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και συνομιλίες για την ουκρανική σύγκρουση που διεξάγονται χωρίς τη Ρωσία, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Είπε [ο Putin] ότι είναι προφανές ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.
Άρα ό,τι κι αν κάνουν χωρίς αυτόν, δεν έχει καμία σημασία.
Κάτι που είναι ούτως ή άλλως πολύ λογικό», είπε ο Orban.
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός πριν από την πραγματική έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι ο Putin δεν συναίνεσα σε αυτό αναμένοντας ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά μια τέτοια κατάπαυση του πυρός.
Το τρίτο ερώτημα ήταν εάν η Ρωσία είχε ένα όραμα για το πώς θα έμοιαζε μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση, στην οποία ο Putin απάντησε ότι η Μόσχα είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για το θέμα, είπε ο Ούγγρος ηγέτης.
Αρθρο στο Newsweek: H πολιτική του ΝΑΤΟ αντίθετη με τις αξίες της συμμαχίας, είναι αυτοκτονία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, σε άρθρο του για το Newsweek, χαρακτήρισε τις πολιτικές του ΝΑΤΟ αντίθετες με τις βασικές αξίες της συμμαχίας.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία ξεκίνησε ως ένα ειρηνικό έργο και η μελλοντική της επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά της να διατηρήσει την ειρήνη, ωστόσο, σήμερα, αντί για ειρήνη, η επιθυμία για πόλεμο είναι στην ημερήσια διάταξη άμυνα, επίθεση, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Viktor Orban.
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το καθήκον να διατηρήσει τη συμμαχία ως ένα ειρηνικό έργο.
Όσον αφορά το μέλλον του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία «δεν συμφωνεί πλήρως με την πλειονότητα των χωρών μελών» που βλέπουν τη σύγκρουση με άλλες γεωπολιτικές δυνάμεις ως αναπόφευκτη.
«Σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών εντός του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ή ακόμη και το αναπόφευκτο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με άλλες παγκόσμιες γεωπολιτικές δυνάμεις.
Αυτή η έννοια της αναπόφευκτης αντιπαράθεσης λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Όσο περισσότερο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τόσο μεγαλύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην εξέλιξή του», είπε ο Viktor Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνει ότι η αυτοεκπληρούμενη φύση αυτής της προφητείας γίνεται ολοένα και πιο προφανής: υπάρχουν νέα ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πιθανή επιχείρηση στην Ουκρανία και τα στρατεύματα των χωρών της συμμαχίας βρίσκονται ήδη κοντά στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ευτυχώς, η Ουγγαρία έχει καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό μας ρόλο στη συμμαχία και μας απαλλάσσει από την άμεση υποστήριξη για την Ουκρανία, είτε είναι στρατιωτική είτε οικονομική…
Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την εγκατάλειψη των αξιών μας
Αυτό γέννησε τον Στόχο μας, για τον οποίο δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ – να διασφαλίσει την ειρήνη προς όφελος της σταθερής οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ όταν επιδιώκει την ειρήνη αντί για τη συνεργασία και πόλεμος αντί για ειρήνη, θα αυτοκτονήσει», γράφει ο Viktor Orban.
www.bankingnews.gr