Γαλλία: Το αβέβαιο μέλλον που ξημερώνει για την οικονομία

Μάρτυρας μιας μεγάλης εκλογικής έκπληξης έγινε η Γαλλία, αφού το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον 2ο γύρο των εκλογών και έχει και τη σχετική πλειοψηφία.

Μαρίνος Τζώτζης

Ο Εθνικός Συναγερμός θα βρίσκεται πιθανότατα στην τρίτη θέση, πίσω και από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα.

Η τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια εβδομάδα σταθεροποίησης για γαλλικές και ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα, αφού έδιωξαν τον κίνδυνο μιας απόλυτης πλειοψηφίας είτε της Λεπέν είτε του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Επιχειρηματίες και επενδυτές βρίσκονταν καθαρά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς τα προγράμματα των δύο κομμάτων περιελάμβαναν αύξηση των δημοσίων δαπανών και ορισμένων φόρων, κάτι που θα έκανε πιο δυσχερή την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Αντιθέτως, οι αγορές τάσσονταν ακράδαντα υπέρ της ατζέντας Μακρόν, η οποία όμως προκάλεσε την οργή των Γάλλων και οδήγησε στην εκλογική του τιμωρία τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών.

«Νικήτρια» η αβεβαιότητα στη Γαλλία

Το σενάριο που επικράτησε από τα πολλά που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες είναι τελικά αυτό της πολιτικής αβεβαιότητας. Και μπορεί να μην είναι το χειρότερο σενάριο το οποίο οι αγορές φοβόντουσαν, δεν παύει όμως να είναι προβληματικό, καθώς για να εκλεγεί πλέον πρωθυπουργός χρειάζεται μια σύμπνοια μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, δηλαδή της Αριστεράς, του Κέντρου και της Ακροδεξιάς, με μοναδική συνεργασία που να φαίνεται να έχει κάποιες πιθανότητας επιτυχίας να είναι αυτή μεταξύ του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν.

Όμως τα δύο αυτές ομάδες δεν έχουν ιστορικό συνεργασιών και μια οποιαδήποτε σύγκλιση μοιάζει δύσκολη, την ώρα που οι επιχειρηματικές ελίτ της Γαλλίας δηλώνουν ανήσυχες για τη δημιουργία μίας ασταθής πολιτικής σκηνής, την πιθανότητα εκλογής υπευθύνων χάραξης πολιτικής χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, τον κίνδυνο διαδηλώσεων και ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με συζητήσεις που έλαβαν χώρα το διήμερο πριν από την εκλογική αναμέτρηση μεταξύ επιχειρηματιών.

Και οι πρώτες αντιδράσεις από τους αναλυτές ήταν επίσης μεικτές. Ο ανώτερος αναλυτής της Swisssquote Bank, Ίπεκ Οζκαρντέσκαγια, δήλωσε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, αλλά οι ανησυχίες της ακροδεξιάς εξασθενούν απόψε. Αυτό πιθανότατα θα δώσει μια τόσο στις γαλλικές και ευρωπαϊκές μετοχές όσο και στο ευρώ». Ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Saxo Banque France, Αντρέα Τουενί τόνισε πως «πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη, είναι ένα πραγματικό πλήγμα για το RN. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι απαραίτητα καλό για τις αγορές: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που παίρνει το προβάδισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες λόγω του προγράμματός του, το οποίο ήταν αυτό για το οποίο οι αγορές ανησυχούσαν περισσότερο».

Έτσι, οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ Μακρόν και Αριστεράς θα έχει στα χέρια της ένα δυσεπίλυτο παζλ το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο προγράμματα αλλά και οποιαδήποτε αντίδραση των αγορών σε αυτές. Το σενάριο μιας παρατεταμένης ανυπαρξίας κάποιες συμφωνίας θα είναι επίσης πιθανότατα δυσμενές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν ότι η Γαλλία θα πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο ή προφανές καθήκον για μια χώρα που έχει συνηθίσει το κοινοβούλιο να είναι ένα παράπλευρο θέαμα που εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα το πρόγραμμα του προέδρου, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ανάγκη πολλών συμβιβασμών. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτές οι πολιτικές να επιβιώσουν από το σχηματισμό οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Αριστερά δεν έκρυψε ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες και τους φόρους, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμά της. Για τους επενδυτές, όλα θα εξαρτηθούν τώρα από το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και ποιος θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, αναφέρει ακόμη το αμερικανικό πρακτορείο.

Όπως δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος εξελέγη μάλιστα βουλευτής με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, «μια τέτοια ομάδα θα πρέπει πιθανώς να πάρει λίγες ιδέες από διαφορετικά προγράμματα. Αυτό θα καθησυχάσει τους επενδυτές».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.