Έτσι φαίνεται ένα ηλιοβασίλεμα από το διάστημα (φωτό)

Πολλοί μπορεί να έχουν αναρωτηθεί πώς φαίνονται τα ηλιοβασιλέματα από το διάστημα. Και απάντηση στο ερώτημα έδωσε ένας αστροναύτης από τον ISS.

Άλλωστε, όπως αναφέρει το IFL Science, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να πάμε στο διάστημα και να το μάθουμε (αν και ποτέ δεν ξέρεις), αλλά ευτυχώς οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τραβούν μερικές φωτογραφίες ενώ βρίσκονται εκεί, δίνοντάς μας μια ολοκαίνουργια προοπτική τόσο για τα ηλιοβασιλέματα και όσο και για τη Γη.

Η εικόνα ενός ηλιοβασιλέματος από το διάστημα

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες ενός ηλιοβασιλέματος από το διάστημα κατέγραψε ο αστροναύτης και γεωφυσικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Αλεξάντερ Γκερστ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παραμονής του στον ISS, στο πλαίσιο της αποστολής «Horizons».

Στην εικόνα, που απαθανατίστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, τα σύννεφα στη γήινη ατμόσφαιρα φωτίζονται με το κλασικό ροζ-πορτοκαλί χρώμα του ηλιοβασιλέματος, αν και ο σκοτεινός νυχτερινός ουρανός είναι, επίσης, ορατός.

Ηλιοβασίλεμα, Διάστημα

Πηγή φωτογραφίας: Flickr | CC BY-SA 2.0

Επίσης, μία εικόνα που τραβήχτηκε από ένα μέλος του πληρώματος της αποστολής «49» της NASA, το 2016, δείχνει τη… φλογερή προοπτική των στρωμάτων της γήινης ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος πάνω από τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Ηλιοβασίλεμα, Διάστημα

Πηγή φωτογραφίας: ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

Η φωτεινή πορτοκαλί-κόκκινη γραμμή βρίσκεται στην τροπόσφαιρα, δηλαδή στο χαμηλότερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, όπου υπάρχουν τα σύννεφα, ο καπνός και τα σωματίδια σκόνης. Τα δύο τελευταία στοιχεία, ωστόσο, είναι αυτά που δίνουν στα ηλιοβασιλέματα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, γεγονός που εξηγεί γιατί το κόκκινο που φαίνεται σε αυτή την εικόνα, είναι αρκετά έντονο.

Αν και ο ISS βρισκόταν στα μισά της απόστασης μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Αφρικής εκείνη τη στιγμή, από το ύψος του σταθμού οι αστροναύτες μπορούν να δουν πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι τον ορίζοντα. Είναι αρκετά εύκολο, λοιπόν, να αποτυπωθεί η επίδραση της σκόνης της ερήμου της Παταγονίας, η οποία εκτοξεύεται προς τον ωκεανό από τους ισχυρούς ανέμους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένου, τέλος, ότι ο ISS περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες μπορούν να γίνουν μάρτυρες 16 τέτοιων εντυπωσιακών ηλιοβασιλεμάτων την ημέρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.