Παρέμβαση Orban στους FT: Αποτυχημένη η Κομισιόν, η EE δεν έχει ελπίδες απέναντι σε ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία – Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρωπαϊκή Ένωση…

Την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού χώρου υπογράμμισε με σημαντική παρέμβασή του στους Financial Times o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και προεδρεύων της ΕΕ, Victor Orban.
«Η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεύτερη φορά, 13 χρόνια μετά την πρώτη.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, είχα το θλιβερό προνόμιο να παρακολουθώ τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Βέβαια, είχα και την τύχη να γνωρίσω τους μεγάλους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της δεκαετίας του 1990.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο Helmut Kohl, ο οποίος συχνά παρατηρούσε ότι η πολιτική επιβίωση της Ευρώπης εξαρτάται από τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας.
Όπως είχε παρατηρήσει κάποτε: “Όλοι χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στις παγκόσμιες αγορές”.
Τα λόγια του δεν ήταν ποτέ τόσο επίκαιρα όσο σήμερα.
Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι μια αυξανόμενη τάση τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτή η πτώση μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε λανθασμένες αποφάσεις των Βρυξελλών που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Η πράσινη μετάβαση είναι το κύριο παράδειγμα.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει τους δικούς της στόχους με ιδεολογικά κίνητρα χωρίς να συμβουλεύεται επαρκώς τη βιομηχανία» ανέφερε ο Orban καρφώνοντας την Κομισιόν.

Ενέργεια

Σύμφωνα με τον Orban, «με τις τιμές της ενέργειας τώρα τρεις έως πέντε φορές υψηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αναγκάζονται να διαθέσουν κεφάλαια σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας αντί για καινοτομία.
Είναι προφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να στοχεύει στην ηγετική θέση στην πράσινη βιομηχανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, η επιβολή κανονισμών που εμποδίζουν τους βιομηχανικούς φορείς και επιβαρύνουν τους πολίτες δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές προκλήσεις: το κόστος παραγωγής τους έχει αυξηθεί σημαντικά και πρέπει να ανταποκριθούν σε όλο και πιο περίπλοκες πράσινες υποχρεώσεις.
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης ολοένα και πιο βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η καθιέρωση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο, που θεωρούνταν ως η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση της ΕΕ, ήταν μια καταστροφική αποτυχία.
Παρά το γεγονός ότι περίπου 140 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν προσχωρήσει στη συμφωνία, βασικοί ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν την έχουν ακόμη υιοθετήσει».
Στη συνέχεια, ο Orban αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ:
«Η Ευρώπη έχει γίνει ένας πολύ λιγότερο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ωθώντας μάλιστα τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε άλλες αγορές.
Παρότι η οικονομική ανάπτυξη στις μεγάλες χώρες της ΕΕ μετά βίας θα φτάσει το 1% φέτος, οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν κατά σχεδόν 3%, η Κίνα κοντά στο 5% και η Ινδία κατά σχεδόν 7 τοις εκατό. Με τον καιρό θα μείνουμε μόνο πιο πίσω.
Απαιτείται άμεση διόρθωση πορείας.
Η εμπειρία μας στην Ουγγαρία δείχνει ότι η οικονομική επιτυχία απαιτεί ανταγωνισμό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.
Εφαρμόσαμε έναν ενιαίο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καταργήσαμε τον φόρο κληρονομιάς για στενούς συγγενείς και διατηρήσαμε τον χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Έχουμε επίσης διαφοροποιήσει τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις, εστιάζοντας στη συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σε βασικούς τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Κατά συνέπεια, το περασμένο έτος είχαμε ΑΞΕ ρεκόρ στην Ουγγαρία».

Στόχος

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, «στόχος μας είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας ότι ο υγιής ανταγωνισμός, καθώς και οι τεχνολογίες, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε μια νέα πράσινη βιομηχανική στρατηγική σε συνεργασία με σημαντικούς βιομηχανικούς φορείς.
Γνωρίζουμε ότι οι παράγοντες της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θέλουν να προστατευτούν από τον ανταγωνισμό μέσω ενός εμπορικού πολέμου.
Αν δεν το θέλουν, τότε δεν το χρειαζόμαστε.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, ασφαλή ενέργεια και μπορούν να εμπλακούν σε ανταγωνισμό με ελάχιστο διοικητικό φόρτο.
Στόχος μας είναι να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομικής επέκτασης, προωθώντας παράλληλα μια ανοιχτή οικονομία και διεθνή συνεργασία.
Θέλουμε να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση συνεργαζόμενοι στενά με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της ΕΕ για το σκοπό αυτό.
Επιπλέον, επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της πολιτικής συνοχής για να επιτύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών.
Τέλος, στοχεύουμε να θέσουμε τα θεμέλια μιας γεωργικής πολιτικής της ΕΕ προσανατολισμένης στον αγρότη.
Δεν είναι μυστικό ότι η στρατηγική ανταγωνιστικότητας της Ουγγαρίας έχει εμπνευστεί από τη γερμανογαλλική ατζέντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βερολίνο και το Παρίσι, μαζί με τη Ρώμη, έχουν υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της ουγγρικής Προεδρίας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια ανταγωνιστική Ευρώπη εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών.
Η Ουγγαρία προετοιμάζεται για μια εξαιρετικά δραστήρια Προεδρία της ΕΕ.
Είναι καιρός να παραμερίσουμε τις ιδεολογικές διαμάχες και να βάλουμε σε λειτουργία τον κινητήρα της Ευρώπης.
Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική».
φδσασφδφασδ_1.JPG
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.