Επιστρέφει η επισιτιστική ανασφάλεια στην Κίνα

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν το ΑΕΠ που έχει επιβραδυνθεί δραστικά, μια συνακόλουθη πτώση της κατά κεφαλήν παραγωγικότητας, μια γήρανση του πληθυσμού που γίνεται όλο και μεγαλύτερο βάρος για την οικονομία και μια νεότερη γενιά με ποσοστό ανεργίας που μπορεί να πλησιάζει το 50% .

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του κόσμου αναζητά να μεταφέρει την παραγωγή του εκτός Κίνας σε φιλικότερα επιχειρηματικά κλίματα όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι εκατομμυριούχοι καταφεύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αριθμούς ρεκόρ. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό τοπίο που δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

Η κρίση επισιτιστικής ασφάλειας επιστρέφει

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος κρίσιμος μακροοικονομικός παράγοντας που αντιμετωπίζει η Κίνα και αναδεικνύει φαντάσματα του παρελθόντος. Με τις εντάσεις να αυξάνονται μεταξύ της Κίνας και των κύριων προμηθευτών της σιτηρών στη Δύση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Κίνα αντιμετωπίζει μια πιθανή κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που ανταγωνίζεται αυτές του παρελθόντος. Το 2022, για πρώτη φορά από το 1989, η Κίνα είδε δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην έλλειψη τροφίμων.

Οι ελλείψεις τροφίμων, η πείνα και η εξαθλίωση, ήταν ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης υπό την κυριαρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και ήταν η κύρια πηγή πολιτικής αστάθειας στο παρελθόν. Ο ηγέτης του ΚΚΚ, Σι Τζινπίνγκ έχει πλήρη επίγνωση των πολιτικών κινδύνων που μπορεί να επιφέρει η έλλειψη τροφίμων και έχει θέσει την επισιτιστική ασφάλεια ως προτεραιότητα του καθεστώτος του. Μεταξύ 2000 και 2020, το ποσοστό επισιτιστικής αυτάρκειας της χώρας μειώθηκε από 93,6% σε 65,8%.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την επισιτιστική ανασφάλεια της Κίνας. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα είναι κυρίως διαρθρωτικά ή επηρεάζονται από πολιτικές. Για παράδειγμα, οι λιμοί έπαιξαν σημαντικό και επαναλαμβανόμενο ρόλο στις τύχες της Κίνας σε όλη την ιστορία της και ακόμη και στη σύγχρονη εποχή. Ένας από τους κύριους δομικούς παράγοντες για αυτό είναι η γεωγραφία της. Η Κίνα χρειάζεται να θρέψει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού με μόνο το 10% περίπου της καλλιεργήσιμης γης του κόσμου και μόνο το 6% των παγκόσμιων υδάτινων πόρων—αυτοί είναι διαρκείς και τρομεροί παράγοντες.

Η ιδεολογική βλακεία και οι φυσικές καταστροφές έχουν τις ευθύνες τους

Ωστόσο, υπάρχουν και πολιτικοί παράγοντες, που μπορούν να θεωρηθούν δομικοί ανάλογα με το πώς θέλει κανείς να τους δει, αλλά σίγουρα ιστορικοί ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Κατά την περίοδο του Μεγάλου Άλματος προς τα εμπρός από το 1958 έως το 1962, το ΚΚΚ επέβαλε αναποτελεσματικές γεωργικές πρακτικές στους πετυχημένους αγρότες, οι οποίες περιελάμβαναν την αναγκαστική κολεκτιβοποίηση και την απομάκρυνση ή ακόμα και την εξάλειψη των «αστών» αγροτών που ήξεραν πώς να πάρουν τα μέγιστα από τη χονδρικά εσφαλμένη κατανομή γης και πόρων. Η έλλειψη τροφίμων ήταν αποτέλεσμα των ανόητων πολιτικών του Κόμματος.

Η παραγωγή τροφίμων επηρεάστηκε περαιτέρω από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες το 1960-61, που οδήγησαν στον μεγάλο λιμό, προκαλώντας τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από την πείνα. Αυτός ήταν ο χειρότερος λιμός στη σύγχρονη εποχή.

Επιστροφή στην ιδιωτική ιδιοκτησία γης και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ηγέτης του ΚΚΚ Ντενγκ Σιαοπίνγκ άρχισε να χαλαρώνει τις εντολές συλλογικών αγροκτημάτων. Αποκατέστησε την ιδιωτική ιδιοκτησία της γης και επέτρεψε ακόμη και στους αγρότες να πουλούν τις πλεονάζουσες καλλιέργειες τους. Η επιστροφή του κινήτρου του κέρδους στη γεωργία οδήγησε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη παραγωγή τροφίμων και αγροτικές επεκτάσεις.

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αντισταθμίσει τους αρνητικούς παράγοντες στις προκλήσεις της παραγωγής τροφίμων στην Κίνα.

Σήμερα, η Κίνα εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για να θρέψει τον πληθυσμό της. Ένας λόγος είναι ότι η μεσαία τάξη προτιμά μια διατροφή πιο πλούσια σε κρέας, ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά από την παραδοσιακή φυτοκεντρική διατροφή. Μάλιστα, από το 1990, η κατανάλωση κρέατος έχει τριπλασιαστεί στην Κίνα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η γεωργική της βάση γίνεται λιγότερο παραγωγική .

Απώλεια καλλιεργήσιμης γης, αγροτών και εμπιστοσύνης στα εγχώρια τρόφιμα

Η Κίνα χάνει σημαντικό μέρος της καλλιεργήσιμης γης της από τη ρύπανση και την υπερβολική χρήση της. Το 2021, μια μελέτη έδειξε ότι μέχρι το τέλος του 2019, η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση της Κίνας ήταν περίπου 1.268.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια μείωση σχεδόν 6% από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια σημαντική ανησυχία για τους Κινέζους. Πολλοί απλά δεν εμπιστεύονται τα εγχώρια παραγόμενα τρόφιμα λόγω πολλών δημόσιων σκανδάλων περί τοξικών τροφίμων. Οι Κινέζοι καταναλωτές προτιμούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ξένα τρόφιμα επειδή πιστεύουν ότι τα ξένα προϊόντα είναι πιο ασφαλή.

Επιπλέον, οι νέοι Κινέζοι, ειδικά οι πρόσφατοι πτυχιούχοι, επιλέγουν μια πιο προσοδοφόρα και συναρπαστική αστική ζωή και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αν μπορούν να τις βρουν, ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να τους ωθήσει να εργαστούν στην ύπαιθρο. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτεροι αγρότες συνταξιοδοτούνται. Αυτό σημαίνει έλλειψη εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις μεταφορές και άλλους συναφείς κλάδους, και από τα δύο άκρα του πληθυσμού. Πρόκειται για μια αλλαγή που δεν θα ανατραπεί εύκολα και θα επηρεάσει άμεσα την αγροτική παραγωγικότητα και διανομή.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων στον κόσμο

Για αυτούς και άλλους λόγους, η Κίνα βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό σε ξένες πηγές τροφίμων. Είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, εισάγοντας περισσότερους από 28 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2021, σημειώνοντας αύξηση 152% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Κίνα εισήγαγε επίσης γεωργικά προϊόντα ρεκόρ αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 2022.

Αλλά εκτός από το ότι είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο , η Κίνα αγοράζει επίσης γεωργική γη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής . Το ΚΚΚ έχει πλήρη επίγνωση της ασταθούς φύσης του κόσμου και του πώς τα διεθνή γεγονότα και οι εντάσεις μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την επισιτιστική του ασφάλεια. Αρχικά, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε αστάθεια στις τιμές και τις προμήθειες τροφίμων στην Κίνα και έφερε την επισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρο των σχεδιασμών του ΚΚΚ.

Ψεύτικες αναφορές σιτηρών και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι

Οι επαρχιακοί αξιωματούχοι, ακόμη και εκείνοι σε υψηλότερα επίπεδα, είναι διαβόητα διεφθαρμένοι και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Οι αγρότες υπερεκτιμούν την παραγωγή σιτηρών για να αποφύγουν την τιμωρία. Αυτοί οι ψευδείς αριθμοί καταλήγουν να βρίσκουν το δρόμο τους στα επίσημα έγγραφα σχεδιασμού, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα του και της εκτέλεσης της πολιτικής. Αυτό ήταν ένα ενδημικό πρόβλημα στο ΚΚΚ που θεωρείται διαφθορά. Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη εκατοντάδων αξιωματούχων του συστήματος αποθεμάτων σιτηρών της Κίνας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο .

Για την καταπολέμηση της ευπάθειας της επισιτιστικής ασφάλειας, η Εθνική Διοίκηση Τροφίμων και τα Στρατηγικά Αποθέματα της χώρας εργάζονται επιμελώς για τη δημιουργία αποθεμάτων σιτηρών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται τώρα σε επίπεδα ρεκόρ . Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας για την Κίνα και το ΚΚΚ. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατανοούν πλήρως ότι οι θέσεις ισχύος και τα προνόμιά τους εξαρτώνται τελικά από τη διατήρηση της τροφής στο στομάχι των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που κυβερνούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.