Μεγάλο Πράσινο Τείχος: Μέσα σε ένα χρόνο η Κίνα φύτεψε 27 εκατ. στρέμματα δασών και λιβαδιών

Περισσότερο από τρεις φορές την έκταση της Κρήτης, συνολικά 26,3 εκατομμύρια στρέμματα, φτάνουν οι εκτάσεις των δασών και λιβαδιών που φύτεψε η Κίνα τους τελευταίους 12 μήνες, μια φιλόδοξη προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση της ερήμου Γκόμπι στα βόρεια της χώρας.

Συνολικά 56 προγράμματα φύτευσης έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο δημιουργίας του Μεγάλου Πράσινου Τείχους, το απέραντο τεχνητό δάσος που δημιουργεί η Κίνα από το 1978, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Μέχρι το 2009, το τεχνητό δάσος στη βόρεια Κίνα, το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεπέρασε τα 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σχεδόν τετραπλάσια από την Ελλάδα.

Τεχνητό δάσος και λιβαδότοποι στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ

Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2050, ήδη όμως φέρνει αποτελέσματα: η έρημος Γκόμπι, η οποία μεγάλωνε κατά 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος τη δεκαετία του 1980, σήμερα συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον χρόνο.

Η Κίνα είναι μια από τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από την ερημοποίηση, ειδικά στα βόρεια, τα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά, περιοχές γνωστές ως «οι τρεις βοριάδες».

Οι εκτάσεις πρασίνου δρουν ως ανεμοφράχτες που φρενάρουν τις αμμοθύελλες και προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση.

Όταν ολοκληρωθεί στα μέσα του αιώνα, το Μεγάλο Πράσινο Τεόχος θα έχει συνολικό μήκος 4.800 χιλιομέτρων.

Μαζί με την πρόοδο του TSFP, η Εσωτερική Μογγολία δεν θεωρείται απλώς μια ασπίδα για την οικολογική ασφάλεια της χώρας, αλλά μια εστία για νέα ενεργειακή ανάπτυξη.

Οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες ενέργειας επιθυμούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη αγροβολταϊκών στην Εσωτερική Μογγολία. Η Agrivoltaics συνδυάζει νέα παραγωγή ενέργειας με γεωργική παραγωγή, προσφέροντας οφέλη τόσο στις βιομηχανίες όσο και στους αγρότες ενώ συμβάλλει στην επέκταση του πρασίνου σε οικολογικά εύθραυστες αμμώδεις περιοχές.

Στην Εσωτερική Μογγολία σήμερα, μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας διασκορπίζονται στο τοπίο. Μέσα σε μια τεράστια έκταση ηλιακών συλλεκτών, πρόβατα περιφέρονται και βόσκουν σε φρέσκο ​​γρασίδι, ενώ οι αγρότες καλλιεργούν φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και φαρμακευτικά βότανα.

Για να ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη για το TSFP, η Κίνα δημιούργησε πρόσφατα ένα ειδικό ταμείο για τη στήριξη του προγράμματος. Συνολικά 12 δισεκατομμύρια γιουάν (σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν διατεθεί από τον κεντρικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για το πρόγραμμα και τα επόμενα κεφάλαια θα διατεθούν σύμφωνα με τις ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα λαμβάνει επίσης μέτρα για να πραγματοποιήσει εκτεταμένες διεθνείς ανταλλαγές και συνεργασία, να παραμείνει προσηλωμένη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο έλεγχο της ερημοποίησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.