Κλιμάκωση οικονομικού πολέμου: Οι G7 απειλούν κινεζικές τράπεζες με κυρώσεις για τη βοήθεια στη Ρωσία

Εντείνεται ο οικονομικό πόλεμος κατά της Ρωσίας καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από την ομάδα των G7 να στείλει  μια νέα σκληρή προειδοποίηση την επόμενη εβδομάδα σε μικρότερες κινεζικές τράπεζες προκειμένου να σταματήσουν να βοηθούν τη Ρωσία στην αποφυγή των δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με διαρροή σε ελβετικό ΜΜΕ την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι ηγέτες που θα συνέλθουν στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία που φιλοξενείται από την πρωθυπουργό Giorgia Meloni αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεών τους στην «απειλή που θέτει το αυξανόμενο κινεζο-ρωσικό εμπόριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία» και τι πρέπει να γίνει γι ‘αυτό.
Αυτές οι συνομιλίες είναι πιθανό να καταλήξουν σε δημόσιες δηλώσεις για το θέμα με επίκεντρο τις κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που συμμετείχε στον σχεδιασμό της εκδήλωσης και ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για το θέμα.

Τιμωρητικά μέτρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο G7 – Βρετανία, Καναδάς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία – δεν αναμένεται να λάβουν άμεσα τιμωρητικά μέτρα κατά οποιωνδήποτε τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, όπως να περιορίσουν την πρόσβασή τους στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT ή να διακόψουν την πρόσβαση σε δολάρια.
Επισημαίνεται ότι επικεντρώνονται σε μικρότερα ιδρύματα, όχι στις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα αναδεικνύοντας τους φόβους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το διεθνές εμπόριο απο μια γενίκευση του μέτρου.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμη σε εξέλιξη σχετικά με την ακριβή μορφή και το περιεχόμενο της προειδοποίησης.
Τα σχέδια για την αντιμετώπιση του θέματος στη G7  δεν είχαν δημοσιοποιήθεί και μάλλον διεξάγονται υπόγειες διαπραγματεύσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο, αλλά αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Κίνα και αλλού ότι αντιμετωπίζουν κυρώσεις επειδή βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για διεθνή οικονομικά, είπε στο Center for a New American Security αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει από τους ηγέτες της G7 να στοχεύσουν την υποστήριξη της Κίνας για μια ρωσική οικονομία που τώρα έχει αναπροσανατολιστεί γύρω από τον πόλεμο – και έχει γίνει πολεμική, όπως όλοι έχουν αποδεχθεί με επιτυχημένο τρόπο.

Το εργοστάσιο της ρωσικής πολεμικής μηχανής και η… πυρηνική επιλογή

«Η ανησυχία μας είναι ότι η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο το εργοστάσιο της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Μπορείτε να το ονομάσετε οπλοστάσιο απολυταρχίας όταν σκεφτείτε ότι οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας απειλούν προφανώς την ύπαρξη της Ουκρανίας, αλλά όλο και περισσότερο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική ασφάλεια», είπε.
Ο Singh και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden λένε ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές για να μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, μεταξύ άλλων με δευτερεύουσες κυρώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ανακοινώσει σημαντικές νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα σε οικονομικούς και μη χρηματοοικονομικούς στόχους, ανέφερε πηγή την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα.
Η φετινή σύνοδος κορυφής της G7 αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στη μόχλευση των κερδών που παράγονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στη Δύση προς όφελος της Ουκρανίας.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμη να εφαρμόσει κυρώσεις σε μεγάλες κινεζικές τράπεζες – που εδώ και καιρό θεωρούνταν από τους αναλυτές ως «πυρηνική» επιλογή – λόγω των τεράστιων επιπτώσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία και στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η ανησυχία για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων έχει ήδη αναγκάσει τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας να περιορίσουν τις πληρωμές για διασυνοριακές συναλλαγές με Ρώσους ή να αποσυρθούν από οποιαδήποτε ανάμειξη συνολικά, ανέφερε το Reuters.
Αυτό ώθησε τις κινεζικές εταιρείες σε μικρές τράπεζες σε συνοριακές περιοχές να δραστηριοποιηθούν στον τομέα και ενθάρρυνε τη χρήση υπόγειων καναλιών χρηματοδότησης ή στα κρυπτονομίσματα.
Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ορισμένα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να διευκολύνουν το εμπόριο διπλών αγαθών (με πολιτική και στρατιωτική εφαρμογή).
Το Πεκίνο έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με αυτό που διατείνεται ότι είναι κανονικές εμπορικές ανταλλαγές με τη Μόσχα.
Η κυβέρνηση Biden το 2024 άρχισε να διερευνά ποια εργαλεία κυρώσεων θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει τις κινεζικές τράπεζες, δήλωσε νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, αλλά δεν είχε σχέδια να λάβει τέτοια μέτρα.
Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απειλεί με κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μικρότερες κινεζικές τράπεζες στο παρελθόν, όπως η Bank of Kunlun, για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ιρανικά ιδρύματα.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο σε γιουάν αντί για το δολάριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, δυνητικά θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.