Συναγερμός μετά τις απειλές Πούτιν κατά της Δύσης – Τα εφιαλτικά σενάρια για γενικευμένο πόλεμο

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά της Δύσης.

Προειδοποίησε την Γερμανία ότι η χρήση όπλων της από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο βήμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει περεταίρω τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παρέχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε άλλους, για να πλήξουν δυτικούς στόχους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι λάθος η Δύση να υποθέτει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά. “Έχουμε πυρηνικό δόγμα“, τόνισε. “Αν απειληθούμε, θεωρούμε πιθανό να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε” είπε, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πρόθεση της Ρωσίας να επιτεθεί σε νατοϊκό έδαφος.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω του οπλισμού που στέλνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία και της έγκρισης για χρήση κατά στόχων εντός του ρωσικού εδάφους, η Μόσχα μπορεί αντίστοιχα να εξοπλίσει χώρες και από αυτές να γίνουν επιθέσεις σε δυτικούς στόχους. Δεν διευκρίνισε πάντως ποιες χώρες θα μπορούσαν να είναι αυτές. Έκανε εκτενή αναφορά στη Γερμανία, που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες άναψαν το πράσινο φως για χρήση των όπλων τους και κατά ρωσικών στόχων σε ρωσικό έδαφος. Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται οι ρωσο-γερμανικές σχέσεις.

Η Γερμανία φοβάται κι ετοιμάζεται για πόλεμο

Την ίδια ώρα σενάρια πολιτικής προστασίας τίθενται επί τάπητος στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της χώρας εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές συνολικής άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο λόγω των αυξανόμενων ρωσικών απειλών.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029“, ανέφερε ο Πιστόριους, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη. Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω αυξημένων φόβων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, για πιθανή ρωσική επιθετικότητα που θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, είπε. 

Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας όταν φτάσει τόσο μακριά”, δήλωσε ο Πιστόριους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αρχιεπιθεωρητής του γερμανικού στρατού Carsten Breuer δήλωσε ότι θα χρειαστούν πέντε έως οκτώ χρόνια για να ανασυγκροτήσει η Ρωσία τις ένοπλες δυνάμεις της από τον εξοντωτικό πόλεμο στην Ουκρανία – θέτοντας ως προθεσμία το 2029 για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για πιθανή μάχη.  “Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε άνδρες και γυναίκες  που να μπορούν να αμυνθούν, να μπορούν να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα”, δήλωσε ο Πιστόριους.

Οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία είναι “πολύ επικίνδυνες”, δηλώνει ο Πούτιν

“Η προμήθεια όπλων σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι πάντα ένα άσχημο πράγμα. Κυρίως αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν περιορίζονται να προμηθεύουν όπλα, αλλά και να τα ελέγχουν. Εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο μέτρο”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατονόμασε συγκεκριμένα τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι “όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία”,  λόγω του παρελθόντος που σχετίζεται με τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Σήμερα, όταν αυτές (σ.σ. οι γερμανικές αρχές) λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν ήταν αυτή που “ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία”, αποδίδοντας την ευθύνη στο Κίεβο εξαιτίας της επανάστασης που έφερε φιλοδυτικούς στην εξουσία το 2014, ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία υπό τη Ρωσία.

“Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς άρχισε αυτή η τραγωδία”, δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία «δεν έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO»

Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του δεν έχει «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στο NATO, δυο χρόνια και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. «Μην αναζητάτε κάτι που δεν υπάρχει (…) μην ψάχνετε τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες μας. Δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Πούτιν σε δημοσιογράφους πρακτορείων ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το ότι είχαν εγερθεί οι σημαίες της σύγχρονης Ρωσίας, της αυτοκρατορικής Ρωσίας και της ΕΣΣΔ μπροστά στην έδρα της Gazprom στην Αγία Πετρούπολη, όπου έγινε η συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πούτιν άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τους Δυτικούς που τον κατηγορούν ότι θέλει να αρχίσει στρατιωτική σύγκρουση με το NATO επιχειρηματολογώντας πως κατά συνέπεια οι χώρες τους πρέπει να προετοιμαστούν. «Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (…) Ποιος τον διανοήθηκε αυτό τον παραλογισμό; Βλακείες», είπε.

Η Μόσχα επέμενε για μήνες να διαψεύδει πως ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία, προτού τελικά προχωρήσει στην εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κατηγορώντας τη Δύση πως χρησιμοποιούσε τον σύμμαχό της για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Παρότι το Κρεμλίνο αρνείται πως επιδιώκει να ανασυστήσει τη χαμένη αυτοκρατορία, η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών που ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, επισημαίνουν ότι στο παρελθόν αποτελούσαν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

“Πράσινο φως” από τον Σολτς

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον στόχων στην ρωσική συνοριακή περιοχή, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επαναβεβαιώνοντας την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης. Δήλωσε επίσης ότι ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία «είναι ακόμη μακριά».

Η Ρωσία άνοιξε νέο μέτωπο εναντίον του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα και μαζί με τους εταίρους συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία έχει, κατά το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στο έδαφός της, στις πόλεις της και στους πολίτες της και να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, δήλωσε ο καγκελάριος από το βήμα της Bundestag και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολλή σκέψη και αφού είχε προηγηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

“H Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας”

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τους πολίτες ότι θα κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. «Είναι σωστό να συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας ξανά και ξανά πριν από την λήψη τέτοιων μακροπρόθεσμων αποφάσεων και οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο ότι θα ενεργήσουμε πάντα με σύνεση και θα σταθμίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους», συνέχισε.

«Ως καγκελάριος, φέρω αυτή την ευθύνη, να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στην Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες φοβήθηκαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει τίποτα αφελές στο να ανησυχεί κανείς για την ειρήνη», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρις ότου ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να κερδίσει στο πολεμικό πεδίο.

Η απάντηση Σολτς στον Πούτιν

Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι δεν διακρίνει νεοναζιστικά στοιχεία στις ενέργειες της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και θα ήθελε να συνεργαστεί με όποιον επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «ντροπιαστικούς επαίνους» για τους οποίους, όπως είπε, το κόμμα «έχει εργαστεί πολύ σκληρά».

Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) κατηγόρησε από την πλευρά του τον καγκελάριο για συνεχή δισταγμό και φόβο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. «Αυτό δεν είναι σύνεση. Είναι δισταγμός, είναι φόβος, είναι μια έκφραση πολιτικής με λάθος αξιολόγηση της κατάστασης», δήλωσε και καταλόγισε μεγάλη καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Μια μέρα θα συμφωνήσετε και για την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους χιλιάδες ανθρώπους και τους στρατιώτες στην Ουκρανία που θα έχουν στο μεταξύ χάσει τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Μερτς, απευθυνόμενος στον καγκελάριο, ο οποίος έως τώρα απορρίπτει το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής του CDU συμφώνησε πάντως στην αρχή ότι «η Γερμανία δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να εμπλακεί στον πόλεμο».

Η αντίδραση Στόλτενμπεργκ

Στον ίδιο μήκος κύματος και οι τελευταίες δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση ενός ακόμη πολέμου, ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά νατοϊκού συμμάχου και ότι δεν θα σταλούν από το ΝΑΤΟ στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα επαναληφθούν τα κενά στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Φινλανδία, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται «προβλεψιμότητα και ανάληψη ευθύνης» από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε όρους στρατιωτικής υποστήριξης.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ορισμένα κενά, ορισμένες καθυστερήσεις στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», είπε.

Κρεμλίνο: Οι χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήττει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν συνέπειες

Οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν άμεσα τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους αφού και η Δύση παραδίδει στο Κίεβο τέτοια όπλα για να πλήττει τη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες ή τις περιοχές στις οποίες η Ρωσία πιθανόν να αναπτύξει ή να προμηθεύσει τέτοια όπλα.

Πώς η Γερμανία προετοιμάζεται για την περίπτωση πολέμου

Οι κάτοικοι της Γερμανίας φοβούνται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε σφυγμομέτρηση του περασμένου Απριλίου για λογαριασμό του ARD Deutschlandtrend το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί ισχυρή ή πολύ ισχυρή την απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019. Κυρίως οι νέοι αισθάνονται αυτόν τον φόβο περισσότερο και από την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό προκύπτει από μια τελευταία μελέτη «Νεολαία στη Γερμανία», που καταγράφει τάσεις. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ηλικίας από 14 έως 29 ετών φοβάται τον πόλεμο στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά ο πόλεμος γίνεται πραγματικά απτός για τη νέα γενιά. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία είναι γεωγραφικά κοντά. Από τη Λειψία, για παράδειγμα, το Κίεβο απέχει ελάχιστα περισσότερο από ό,τι η Ρώμη, λίγο λιγότερο από 1.500 χιλιόμετρα.

«Οικιακά καταφύγια»

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων στα μέσα του μηνός στο Πότσνταμ θα συζητηθεί έκθεση εμπειρογνώμων του υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και του Οργανισμού Ακινήτων. Σε αυτήν αναλύονται οι καλύτεροι τρόπο προστασίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου, υπό το πρίσμα μιας νέας αντίληψης πολιτικής προστασίας. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αναμένονται βομβαρδισμοί που θα κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις. Γι’ αυτό ο πληθυσμός της Γερμανίας δεν θα πρέπει να βρίσκει προστασία σε μεγάλα δημόσια καταφύγια. Αυτό οφείλεται στο ότι «δεν προσφέρουν ασφάλεια έναντι σύγχρονων όπλων ακριβείας, που καταστρέφουν καλά επιλεγμένους στόχους με σημασία μόνο για τον πόλεμο, και σε περίπτωση επίθεσης έχουν χρόνο προειδοποίησης μόνο λίγων λεπτών». Αλλά τι ακριβώς συνιστούν οι εμπειρογνώμονες; «Δωμάτια κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή μέσα σε κτίρια θα μπορούσαν να προστατεύσουν ήδη από ορισμένους από τους πιθανούς κινδύνους». Μια άλλη επιλογή θα ήταν τα λεγόμενα «οικιακά καταφύγια», δηλαδή κελάρια, δωμάτια ή χώροι κάτω από το επίπεδο του εδάφους ή στο εσωτερικό κτιρίων.

Μάλιστα για να βελτιωθεί ο βαθμός προστασίας, προτείνονται τρόποι όπως θωράκιση των τοίχων ή προσωρινή κάλυψη των παραθύρων και ανοιγμάτων του υπογείου … από ανθρώπους χωρίς τεχνική κατάρτιση και σε εθελοντική βάση. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν επίσης Shelter Sharing, την κοινή χρήση αυτών των καταφυγίων, αν και «η πλειονότητα του πληθυσμού θα μπορούσε να δημιουργήσει καταφύγια σε δικούς του χώρους». Απώτερος στόχος «η δημιουργία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού χώρων αυτοπροστασίας, οι οποίοι βέβαια προσφέρουν σημαντικά λιγότερη προστασία σε περίπτωση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών επιθέσεων». Επιπλέον, σε αστικά κέντρα πρέπει να προσφέρονται επιλογές προστασίας για όσους «αιφνιδιάζονται από μια στρατιωτική επίθεση ενώ βρίσκονται εν κινήσει». Για αυτήν την περίπτωση κατάλληλα ως κτίρια θα ήταν δωμάτια σε δημόσια κτίρια, πολυκαταστήματα, υπόγειοι χώροι γκαράζ, υπόγειοι σταθμοί, σήραγγες.

Κατευθυντήριες γραμμές συνολικής άμυνας

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν εδώ και χρόνια την αναθεώρηση των υφιστάμενων αντιλήψεων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, και η ομάδα εμπειρογνωμόνων δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ή εναλλακτικές τώρα σε αυτό με το έγγραφό της. Το ότι η κατάσταση των υφιστάμενων καταφυγίων δεν είναι καλή, είναι κοινό μυστικό. Από τα 2.000 δημόσια καταφύγια που υπήρχαν κάποτε, 579 είναι σήμερα ακόμη σε λειτουργία. Μόνο 470.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε αυτά. Ωστόσο, αυτά τα καταφύγια μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέρος για να προστατευτεί κανείς. Η έκθεση αναφέρει ρητά ότι η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα των σημερινών οπλικών συστημάτων είναι «τόσο μεγάλη, που ένα άμεσο χτύπημα θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε είδους καταφύγιο». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πλήρης προστασία από τις εχθρικές επιθέσεις. Αλλά αυτό δεν μειώνει την ευθύνη του κράτους να σχεδιάσει νέα μέτρα προστασίας και, δεδομένης της κακής κατάστασης των κλασικών καταφυγίων, η επιτροπή προτείνει κάτι το ασυνήθιστο: τη μετατροπή των ιδιωτικών κελαριών σε καταφύγια. Οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν περίπου 210.100 μεγαλύτερα καταφύγια για την προστασία περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή όσων ζουν στη Γερμανία. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 140,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει εντός της ημέρας μέτρα οργάνωσης της χώρας σε περίοδο πολέμου. Πρόκειται για ένα έγγραφο 81 σελίδων με κατευθυντήριες γραμμές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αρμοδιότητες του καγκελάριου θα αυξηθούν, με τη μεταβίβαση σε αυτόν των εξουσιών ελέγχου και άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας θα είναι μόνο επικεφαλής της διοίκησης της Μπούντεσβερ. Ένα άλλο τμήμα αφορά μια σειρά από πιο ειδικούς κανονισμούς, που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν τη λειτουργία της χώρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αποθήκευση ενέργειας ή τροφίμων, καθώς και η υποχρέωση των μέσων ενημέρωσης να μεταδίδουν άμεσα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και να προειδοποιούν. «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Γερμανία βρίσκεται υπό στρατιωτική απειλή» αναφέρεται ήδη στην πρώτη παράγραφο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.