Τις τελευταίες εβδομάδες μια επιδημία πολιτικών κρίσεων έχει χτυπήσει χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και εσχάτως … η Σλοβενία.
Εάν αναρωτηθεί κανείς τί το κοινό έχουν όλα αυτά τα κράτη μεταξύ τους, θα διαπιστώσει ότι όλα τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουν εμπλακεί διπλωματικά στο Παλαιστινιακό, στηρίζοντας τον τερματισμό του δολοφονικού πολέμου του Ισραήλ και της κυβέρνησης Netanyahu στη Γάζα.
Ειδικότερα, οι μεν ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Σλοβενία) προχωρούν με γοργούς ρυθμούς προς την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ενώ η, δε, Νότια Αφρική έχει πρωτοστατήσει στην υπόθεση δίωξης του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.
Το τελευταίο κρούσμα … πολιτικής κρίσης προέκυψε λοιπόν στη Σλοβενία, εκεί όπου η αντιπολίτευση αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης για το ζήτημα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως επίσημης κρατικής οντότητας.
Σλοβενία: Πολιτική κρίση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης – Πρόταση μομφής, ζητά δημοψήφισμα η αντιπολίτευση
Μάλιστα, στη Λιουμπλιάνα η συντηρητική αντιπολίτευση της Σλοβενίας, καταθέτει πρόταση μομφής, εμποδίζοντας την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο 4/6 από το Κοινοβούλιο της χώρας για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Στην πρόταση μομφής υποστηρίζεται ότι με την αναγνώριση θα προκληθεί «μακροπρόθεσμη ζημία στη Σλοβενία» καθώς «θα στηριχθεί η τρομοκρατική οργάνωση Hamas».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Golob θεωρεί ότι η αναγνώριση «στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης».
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσει τις προσπάθειές του όλος ο κόσμος για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Επίσης, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Janez Janša ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πάνω στο διάταγμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθυστερώντας έτσι την αναγνώριση για τουλάχιστον έναν μήνα.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφανθεί επί της πρότασης αυτής στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 17 Ιουνίου και, αν απορριφθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης από τις 8 Ιουλίου και μετά.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε το διάταγμα για επικύρωση από το Κοινοβούλιο, επιταχύνοντας τη διαδικασίας που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου.
Για την έγκριση αρκεί απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός που ελέγχει τις 51 από τις 90 έδρες στη Βουλή.
Ισπανία: Μια περίεργη … καταγγελία κατά της συζύγου του Sanchez λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών
Θύμα πολιτικής κρίσης έπεσε και η ισπανική κυβέρνηση του Sanchez, ο οποίος στις 24/4 δήλωνε ότι θα αποσυρθεί για μερικές ημέρες για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης καθώς δικαστήριο της Μαδρίτης άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για τις επιχειρηματικές υποθέσεις της συζύγου του Begonia Gomez.
Ο Sanchez είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας λάσπης εις βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του από πολιτικούς του αντιπάλους.
Βέβαια, στη συγκεκριμένη υπόθεση, που ενέπλεξε τη σύζυγο του πρωθυπουργού της Ισπανίας σε άσκηση αθέμιτης επιρροής, ο θησαυρός αποδείχθηκε … άνθρακας.
καθώς η καταγγέλλουσα ΜΚΟ Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) υποστηρίζει τώρα ότι βάσισε τη μήνυσή της σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.
Κατόπιν αυτού, η αρμόδια εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς κατά της Begona Gomez.
Ειδικότερα, η εισαγγελία τόνισε ότι ασκεί έφεση κατά απόφασης δικαστηρίου να εξετάσει ιδιωτική μήνυση που υποβλήθηκε από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς εναντίον της Begona Gomez για φερόμενη διακίνηση επιρροής και διαφθορά σε επιχειρήσεις.
Η ΜΚΟ Manos Limpias είχε υποστηρίξει -επικαλούμενη τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών ιστότοπων- ότι η Gomez δέχθηκε χάρες από την αεροπορική εταιρεία Air Europa και τον ισπανικό όμιλο Globalia, στον οποίο η εταιρεία ανήκει, όταν είχε διατελέσει, μέχρι το 2022, διευθύντρια ενός κέντρου αφρικανικών ερευνών στη σχολή επιχειρήσεων IE της Μαδρίτης.
Η IE ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τον Globalia ή τις θυγατρικές του.
Το Μάρτιο, η ισπανική αρχή για τη σύγκρουση συμφερόντων απέρριψε προσφυγή του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος που ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη διάσωση της Air Europa μετά την κρίση της Covid, που καθήλωσε τα αεροπλάνα, και τους «οικονομικούς και επαγγελματικούς δεσμούς» της συζύγου του Sanchez.
Ιρλανδία: Ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού που στήριξε την Παλαιστίνη
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, που κίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης στις 19/3 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα παραιτηθεί από αυτό το αξίωμα μόλις το κόμμα του επιλέξει διάδοχο.
O Varadkar τόνισε ότι παραιτείται αμέσως από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος Fine Gael, που αποτελεί μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
«Παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου και του αρχηγού του Fine Gael με άμεση ισχύ , και θα παραιτηθώ από στέλεχος μόλις ο διάδοχός μου είναι σε θέση να αναλάβει αυτό το αξίωμα», τόνισε, τότε, ο πρώην Taoiseach σε μια συναισθηματική ομιλία του στο Δουβλίνο.
Τόνισε ότι οι λόγοι για την παραίτησή του είναι «προσωπικοί και πολιτικοί».
Ο 45χρονος Varadkar, ήταν ο νεότερος που εξελέγη ποτέ σε ρόλο Taoiseach (Ιρλανδού πρωθυπουργού) όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πρώτα από το 2017 έως το 2020 και ξανά από τα τέλη του 2022.
Νότια Αφρική: Ιστορική ήττα για το κόμμα του Mandela μετά από 30 χρόνια στην εξουσία
Όσον αφορά την Νότια Αφρική, τη χώρα που έλαβε τη διπλωματική πρωτοβουλία για τη δίωξη κατά του Ισραήλ στο ΔΔΔ του ΟΗΕ, εκεί οι πολιτικές εξελίξεις έχουν λάβει ιστορικές διαστάσεις.
Το Γιοχάνεσμπουργκ ετοιμάζεται για μια ιστορική κυβέρνηση συνασπισμού καθώς το ANC πέφτει κάτω από το 50%.
Η Νότια Αφρική βρίσκεται στα πρόθυρα του σχηματισμού της πρώτης εθνικής κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς τα επιμέρους εκλογικά αποτελέσματα υποδεικνύουν σημαντική μείωση της υποστήριξης προς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).
Το ANC εξασφάλισε λίγο λιγότερο από το 42% των εθνικών ψήφων, μια απότομη μείωση από το 57,5% που πέτυχε στις εκλογές του 2019.
Η σχετική εξέλιξη σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Εάν το ANC παραμείνει κάτω από το όριο του 50%, πιθανότατα θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό για να επανεκλέξει τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa για δεύτερη θητεία.
Ως εκ τούτου ναμένονται έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.
Η κυριαρχία του ANC, που εκκίνησε από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994, φαίνεται να μειώνεται εν μέσω αυξανόμενων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας και της επίμονης φτώχειας.
Αυτά τα προβλήματα έχουν διαβρώσει την υποστήριξη του κόμματος, που κάποτε πλησίαζε το 70% των ψήφων.
Τώρα, το ANC αντιμετωπίζει κριτική για κυβερνητικές αποτυχίες, σκάνδαλα διαφθοράς και σοβαρή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι θα ακολουθήσει;
Επί τη βάσει αυτών των εξελίξεων, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι πολιτικές εξελίξεις και στα υπόλοιπα -μη αραβικά- κράτη που έχουν καταδικάσει ανοιχτά το ισραηλινό αιματοκύλισμα στη Γάζα.
Ίσως να έχει μεγάλη αξία, πια, να στρέψει κανείς το βλέμμα του στη Νορβηγία ή και στη Χιλή, η οποία μόλις χθες 2/6 ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει νομικά στη νοτιοαφρικανική δίωξη κατά του Τελ Αβίβ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης…