ΝΑΤΟ: Πιέσεις να επιτραπεί στην Ουκρανία η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος – Η κρίσιμη συνεδρίαση και οι ρωσικές απειλές

Πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να άρουν τους περιορισμούς στην χρήση των όπλων που της δίνουν ασκούνται καθώς το ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα και αύριο για το θέμα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται και προελαύνουν προς το Χάρκοβο και η Μόσχα απειλεί κυρίως τις μικρές χώρες που δίνουν όπλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ενώ η ουκρανική ηγεσία προτρέπει τις κυβερνήσεις, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσινγκτον, να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει με δυτικά όπλα στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα, όμως άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

Το Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από εφέτος στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας. Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως των αρμάτων μάχης Leopard.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. «Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

Η Γαλλία

Μεταξύ των συμμάχων που θέλουν να δοθεί πλέον η δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τους νατοϊκούς συμμάχους, είναι και η Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σήμερσα και αύριο το θέμα αυτό, καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά, κυρίως σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο και την ευρύτερή του περιοχή.

Η συζήτηση για την χρήση ή μη των όπλων που έχουν χορηγήσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα των πυραύλων μακρού βεληνεκούς, έχει φέρει αναταραχή στις νατοϊκές χώρες. «Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Μακρόν. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στην χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο.

Διότι στην πραγματικότητα η γερμανική θέση δεν έχει μεταβληθεί, επιμένουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Την στιγμή μάλιστα που το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ουκρανία πυραύλους μακρού βεληνεκούς, τους Taurus, τους οποίους ζητά με επιμονή ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία θα εγείρει το θέμα στην σύνοδο της Πράγας με την ελπίδα ότι θα αλλάξει την γνώμη των διστακτικών συμμάχων, ειδικά της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ.

Η Νορβηγία

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. “Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της”, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

“Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη”, πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα.

“Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη”, πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε.

Οι ΗΠΑ

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιτεθεί κατ΄επανάληψη σε τυχόν ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, μεταξύ των οποίων και δικά τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να ανοίγει χθες, Τετάρτη, την πόρτα σε μια εξέλιξη της θέσης της χώρας του.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «θα προσαρμόσουν» την βοήθειά τους για να της εγγυηθούν επιτυχία, δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας, ο Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα της επέτρεπε να πλήξει σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού και τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαπολύει καθημερινά πυραύλους και απογειώνει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αεροπλάνα προκειμένου να πλήξει το ουκρανικό έδαφος.

Η Μόσχα

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι «ενθαρρύνει» την Ουκρανία να παρατείνει τη σύγκρουση εναντίον του ρωσικού στρατού, με φόντο τις έντονες συζητήσεις στους κόλπους των συμμάχων του Κιέβου για την χρήση των δυτικών όπλων.

«Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, άρχισαν αυτές τις τελευταίες ημέρες, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, ένα νέο κύκλο κλιμάκωσης», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.  «Το κάνουν εσκεμμένα. Ακούμε πολλές πολεμοχαρείς δηλώσεις. … Ενθαρρύνουν την Ουκρανία με όλα τα δυνατά μέσα για να συνεχίσει αυτό τον παράλογο πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους.

Όμως, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «όλο αυτό θα έχει φυσικά και αναπόφευκτα συνέπειες και θα είναι, σε τελική ανάλυση, σε βάρος των συμφερόντων των χωρών εκείνων οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο της κλιμάκωσης».

«Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό». Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων

Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου, στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, όπου εξαπέλυσε επίθεση αυτό τον μήνα αλλά και πάλι της λείπουν τα στρατεύματα που απαιτούνται για μια σημαντική προέλαση στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι έχει σταθεροποιήσει το μέτωπο στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν διασυνοριακή επίθεση στις 10 Μαΐου, η οποία άνοιξε νέο μέτωπο μετά από 27 μήνες πολέμου και άσκησε πιέσεις στα στρατεύματα του Κιέβου.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει επιπλέον συντάγματα και ταξιαρχίες από άλλες περιοχές και από κέντρα εκπαίδευσης για να αυξήσει τα στρατεύματά της στις δύο βασικές γραμμές της επίθεσης στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου.

Αυτό περιλαμβάνει την περιοχή Στρίλετσα-Λίπτσι μεταξύ δύο μικρών χωριών και τη περιοχή κοντά στη συνοριακή πόλη Βόβτσανκ όπου διεξάγονται εχθροπραξίες στους δρόμους.
«Οι δυνάμεις αυτές είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκείς για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας και μια σημαντική επιτυχία σε βάρος της άμυνας μας», δήλωσε ο Σίρσκι σε ανακοίνωση μέσω της εφαρμογής Telegram.

Η Ουκρανία

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές και απώθησαν σήμερα ρωσική επίθεση κοντά στο χωριό Σταριτσία στα σύνορα του Χαρκόβου.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς Ρουσλάν Μουζιτσούκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν προχώρησαν στην περιοχή του Χαρκόβου την προηγούμενη ημέρα. Ο Σίρσκι δήλωσε ότι η «δημιουργία αποθεμάτων πυρομαχικών» της Ουκρανίας περιόρισε τις επιθετικές δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων.

Το σχόλιό του υπονοεί ότι οι σοβαρές ελλείψεις του Κιέβου σε πυρομαχικά πυροβολικού περιορίστηκαν από τότε που οι ΗΠΑ ενέκριναν τελικά σημαντικό πακέτο βοήθειας τον Απρίλιο ύστερα από μήνες καθυστερήσεων.

Η D-DAY

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο οικοδεσπότης μιας συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ στις 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Μπάιντεν στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Πριν από τη συνάντηση ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (D-Day) στις 6 Ιουνίου.  Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Ουκρανία καθώς και τρόπους να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε οικονομικά, διαστημικά και πυρηνικά θέματα, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει για την επέτειο στις 6 Ιουνίου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 8 Ιουνίου στο πλαίσιο κρατικής επίσκεψης, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.