Για φρικιαστική σφαγή αμάχων από που αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι – τόσο η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και η Hamas – αναφερόμενοι στους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Rafah και συγκεκριμένα στη δυτική συνοικία Tel Al Sultan, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο μετά τις επιθέσεις του IDF στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.
Κατά τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες, με την Hamas να καλεί σε ξεσηκωμό όλους τους Παλαιστίνιους όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στο εξωτερικό.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως προχώρησαν σε ένα απολύτως ακριβές και «χειρουργικό πλήγμα» επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα σε «σημαντικούς τρομοκράτες», καθώς όπως αναφέρουν, κατάφεραν να «εξοντώσουν» τον επικεφαλής της Hamas για τη Δυτική Όχθη και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Και ενώ η απελπισία για τον άμαχο πληθυσμό σχετικά με τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης επιδεινώνεται διαρκώς, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν αύριο 28/5 το κράτος της Παλαιστίνης.
Χτύπησαν κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως ο ισραηλινός στρατός έπληξε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Rafah, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν άλλοι 65.
Σε ανακοίνωση της η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάνει λόγο για «φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή», η οποία «αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή «νομιμότητα».
Τον συγκεκριμένο καταυλισμό διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Στο κέντρο αυτό είχαν βρει καταφύγιο πολλοί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει πρόσφατα τις ανατολικές συνοικίες της Rafah που τελούσαν υπό τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό η Hamas
Κατόπιν της επίθεσης αυτής η Hamas, η οποία και αυτή έκανε λόγο για φρικιαστική σφαγή που διέπραξε «ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής».
Σε δηλώσεις του ο Sami Abu Zuhri, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hamas έκανε λόγο για σφαγή, καθιστώντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες για αυτό, καθώς όπως, βοηθούν με όπλα και χρήματα το Ισραήλ.
«Οι αεροπορικές επιδρομές έκαψαν τις σκηνές, οι σκηνές έλιωσαν όπως και τα σώματα των ανθρώπων» ανέφερε ένας από τους κατοίκους του καταυλισμού.
Αίγυπτος: Σκόπιμη επίθεση
Από την πλευρά της η Αίγυπτος έκανε λόγο για σκόπιμο βομβαρδισμό από το Ισραήλ των σκηνών των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησε από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Rafah.
Ισραήλ: Ήταν σημαντικοί τρομοκράτες
Τους ισχυρισμούς αυτούς καταρρίπτουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επέφεραν ένα «χειρουργικό χτύπημα» και ότι έπληξαν με «πυρομαχικά ακριβείας» κτιριακό συγκρότημα της Hamas στη Rafah, από όπου επιχειρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, από το «χτύπημα» αυτό εξοντώθηκε ο επικεφαλής της Hamas στη Δυτική Όχθη και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της οργάνωσης, ενώ όσον αφορά τις απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, αναφέρθηκε πως το συμβάν τελεί υπό εξέταση.
«Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Hamas» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
8 πύραυλοι έπληξαν το Τελ Αβίβ
Ο IDF ανακοίνωσε πως ο βομβαρδισμός της Rafah έγινε σε αντίποινα για την επίθεση της Hamas κατά του Τελ Αβίβ με οκτώ πυραύλους.
Κατά τους Ισραηλινούς, οι πύραυλοι, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από περιοχή της Rafah, αναχαιτίστηκαν ενώ δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη Rafah παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία διατάσσεται το Ισραήλ να αναστείλει τη δράση του στρατού του στη νότια αυτή πόλη της Γάζας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διαμηνύει ότι θέλει να εξαλείψει και τα τελευταία τάγματα της Hamas που βρίσκονται στη Rafah και να απελευθερώσει τους ομήρους που εκτιμά ότι κρατούνται στην περιοχή.
Κατά τις εκτιμήσεις του IDF, στα χέρια της Hamas βρίσκονται 121 όμηροι, αν και πιστεύεται πως οι 37 εξ αυτών είναι νεκροί.
Πρέπει να επιχειρήσουμε παντού
Κατά τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο υπουργός Benny Gantz υποστήριξε πως οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Rafah κατά του Τελ Αβίβ αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να επιχειρήσει σε κάθε περιοχή που είναι ενεργή η Hamas.
Αν και ισραηλινά τανκ έχουν καταλάβει βασικούς κόμβους γύρω από τη Rafah και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στις ανατολικές συνοικίες, δεν έχουν ακόμα επιχειρήσει να μπουν στην πόλη, κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότεροι Ισραηλινοί υπουργοί, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Διαπραγματεύσεις
Αν και οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας είναι σε τέλμα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν κάποιες κινήσεις για την επανεκκίνηση τους.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Mosad, David Barnea φέρεται να συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, William Burns και τον πρωθυπουργό του Κατάρ την επανέναρξη έμμεσων συνομιλιών στο Παρίσι.
Αξιωματούχος με γνώση του θέματος ανέφερε μιλώντας στο Reuters ότι ελήφθη απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών αυτή την εβδομάδα με βάση νέες προτάσεις από Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές και με «ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ».
Την πληροφορία ωστόσο διέψευσε αξιωματούχος της Hamas, η οποία επιμένει να υποστηρίζει πως συνομιλίες θα γίνουν, μόνο εάν οι Ισραηλινοί σταματήσουν πλήρως τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις σε όλη τη Γάζα.
Αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης
Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 28/5 η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, ενώ σήμερα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Στους 36.000 οι νεκροί
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 35.984 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι και κυρίως παιδιά και γυναίκες.
Υπενθυμίζεται πως κατά την εισβολή της Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.170 άνθρωποι, ενώ άλλοι 252 είχαν απαχθεί.
www.bankingnews.gr