Η Ουκρανία θα έλθει αντιμέτωπη με τεράστιες εδαφικές απώλειες και μια «ζοφερή συνολική εικόνα» για το υπόλοιπο του 2024, σύμφωνα με μια νέα απόρρητη έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης στις 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS)) – Κυριακάτικη έκδοση της FAZ -, μια έκθεση μυστικών υπηρεσιών, που ήλθε σε γνώση Γερμανών βουλευτών αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία φέτος και είναι πιθανό να χάσει περισσότερη γη από αυτή που έχει ήδη απολέσει από τον Ιανουάριο.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανωτερότητα της Ρωσίας στο πυροβολικό ως σημαντικό παράγοντα, καθώς και την ικανότητα της Μόσχας να αντικαθιστά πιο εύκολα απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό.
Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι οι προσπάθειες επιστράτευσης του Κιέβου «θα έχουν αντίκτυπο μόνο στο τέλος του καλοκαιριού», επειδή οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να υποβληθούν σε εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να «αντισταθμίσει τις απώλειες και να δημιουργήσει αποθέματα».
Δέσμευση ουκρανικού στρατού και στην ακτίνα δράσης του ρωσικού πυροβολικού Kharkiv, Sumy
«Από τις αρχές Μαΐου 2024, η Ρωσία προχωρά από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας προς το Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας.
Η επίθεση φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα, αλλά οι δυτικοί ειδικοί απέχουν πολύ από το να είναι αισιόδοξοι.
Εμπειρογνώμονες από δυτική υπηρεσία πληροφοριών δεν βλέπουν τη νέα ρωσική εκστρατεία ως μια μεγάλη επίθεση, αλλά απλώς μια προσπάθεια δέσμευσης των ουκρανικών δυνάμεων και πιθανώς να φέρουν το Kharkiv ή τη μεγάλη πόλη Sumy στην ακτίνα δράσης του ρωσικού πυροβολικού», επισημαίνει η FAZ.
Αντιδράσεις στη Γερμανία
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt, το δημοσίευμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των πολιτικών της χώρας.
Ο Roderich Kiesewetter της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης είπε ότι τέτοιες απαισιόδοξες εκθέσεις δημοσιεύονται προκειμένου να πιέσουν «αυστηρά αλλά σκληρά» το Κίεβο να «παραχωρήσει εδάφη».
Όμως ο Ralf Stegner του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης είναι σωστό και «συνεπές με όσα γνωρίζει».
Η Ρωσία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης για μεγάλο μέρος του 2024 μέχρι στιγμής και νωρίτερα αυτόν τον μήνα ξεκίνησε μια νέα επίθεση στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv.
Προετοιμάζουν τους Ουκρανούς πολίτες για τις εδαφικές απώλειες
Στο ίδιο μήκος κύματος στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο επισημαίνουν στους Ουκρανούς πολίτες πως θα πρέπει να προετοιμαστούν για εδαφικές απώλειες τους επόμενους μήνες, αναφέρει το περιοδικό Foreign Affairs.
«Ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και των πληροφοριών στο Κίεβο συμβουλεύουν τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για εδαφικές απώλειες τους επόμενους μήνες» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο τον Αμερικάνο, πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, Eric Ciaramella, αναφέρει ότι η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια και κινητοποίηση των ΗΠΑ θα μετριάσει μόνο την κατάσταση, καθώς το σοβαρό πρόβλημα είναι «η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής για την καταπολέμηση της μακροπρόθεσμης απειλής που αποτελεί η Ρωσία για την Ουκρανία».
Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναγνώρισε πρόσφατα πως η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό παραμένει εξαιρετικά δύσκολη στην περιοχή του Kharkiv.
Προφητικό σχόλιο
Η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να κερδίζει μάχες, αλλά μπορεί να χάσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος των εδαφών της είχε προβλέψει τον Μάρτιο 2024 και πριν από την επιχείρηση στο Kharkiv ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, John Mearsheimer.
Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, γίνεται ολοένα και πιο προφανές κάθε μέρα ότι οι Ουκρανοί χάνουν.
Το μόνο ενδιαφέρον ερώτημα είναι πόσα εδάφη θα χάσουν και πώς θα είναι η τελική διαχωριστική γραμμή τόνισε ο John Mearsheimer
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Mearsheimer, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη όπλων και οι νέες προμήθειες που υποσχέθηκε η Δύση δεν θα μπορέσουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.
Εξήγησε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται τεράστια ποσότητα πυροβολικού, τανκς, αεροσκαφών και προσωπικού.
«Δεν υπάρχει τρόπος να τους παρέχουμε ανθρώπινο δυναμικό και δεν μπορούμε να τους δώσουμε τα όπλα που χρειάζονται», κατέληξε ο Mearsheimer.
Θα …χωριστεί σε μέρη
Η Ουκρανία μπορεί να χάσει μεγάλα εδάφη μέσα στο 2024 και, από απελπισία, θα προσπαθήσει να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία είχε προβλέψει ο Ian Bremmer, διευθυντής του Eurasia Group, σε άρθρο του για το βρετανικό περιοδικό Time.
«Η Ουκρανία θα χωριστεί πραγματικά σε μέρη το 2024…
Οι εδαφικές της απώλειες μπορεί να είναι μόνιμες και επίσης θα αυξηθούν»
Ο Ian Bremmer είχε προβλέψει ότι η μείωση της πολιτικής και υλικής υποστήριξης των ΗΠΑ ήταν ένα «συντριπτικό πλήγμα» για την Ουκρανία.
Κατά τη γνώμη του, ακόμη και οι προοπτικές για ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κίεβο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Η απότομη μείωση της υλικής υποστήριξης από τη Δύση και η απελπιστική έλλειψη ανθρώπων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φέρνουν την Ουκρανία σε δύσκολη κατάσταση, σημείωσε ο Ian Bremmer.
«Το Κίεβο θα αναλάβει μεγάλα στρατιωτικά ρίσκα το 2024, συμπεριλαμβανομένων νέων επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος, που θα προκαλέσουν πρωτοφανή ρωσικά αντίποινα και θα μπορούσαν να παρασύρουν το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση», φοβάται ο Ian Bremmer.
Αναθεωρείται και το σχέδιο 10 σημείων του Zelensky
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναθεώρησε το λεγόμενο σχέδιο ειρήνης των 10 σημείων εν όψει της Διάσκεψης για την Ουκρανία στην Ελβετία (15 -16 Ιουνίου 2024).
O Zelensky διατήρησε μόνο τις απαιτήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την πυρηνική προστασία της Ουκρανίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο Zelensky αφαίρεσε επτά παραγράφους από το σχέδιο των 10 σημείων συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Delovaya Stolitsa αναβάλλει τις εν λόγω απαιτήσεις …για αργότερα.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Ουκρανός περιέκοψε το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο λόγω της θέσης των χωρών του Παγκόσμιου Νότου που ενδέχεται να αρνηθούν να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία.
Επιπλέον, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ενδέχεται να μην έχει τη μορφή, που αναμένει το Κίεβο, καθώς χώρες του Παγκόσμιου Νότου ενδέχεται να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις.