Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη, οι εγχώριες εταιρείες drones αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις χρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν επαρκεί για να υποστηρίξει πλήρως την παραγωγή τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ουκρανική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει προϊόντα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, αλλά το κράτος μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο το ήμισυ αυτού του ποσού.
Περίπου το ένα τρίτο των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι αφιερωμένο στην παραγωγή drones, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για άλλες αμυντικές ανάγκες, όπως πυρομαχικά.
Περίπου 200 εγχώριες εταιρείες drones δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, αλλά μόνο 58 από αυτές έχουν εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια.
Οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, αλλά αντιμετωπίζουν περιορισμούς εξαγωγών από την κυβέρνηση.
Η ουκρανική κυβέρνηση περιορίζει γενικά τις εξαγωγές προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των drones.
Πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση της παραγωγής εκτός Ουκρανίας είναι αναγκαία για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προστασία από ρωσικές επιθέσεις.
Παρά τις δυσκολίες, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η ουκρανο-τσεχική εταιρεία UAC ανακοίνωσε την παραγωγή ενός αναγνωριστικού drone στην Τσεχία.
Η ουκρανική βιομηχανία drones αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον, με πολλές εταιρείες να βρίσκονται αντιμέτωπες με την πτώχευση ή την εξαγορά.
Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων, τα οποία θα ενθαρρύνουν τους ξένους εταίρους να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των προγραμμάτων παραμένει αβέβαιη.