Τεκτονικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη – Η Ρωσία αλλάζει τα σύνορα στη Βαλτική

Η Ρωσία εκτιμά ότι το διάταγμα με τις συντεταγμένες των ακτών και των νησιών της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, που ισχύει από το 1985, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα

Η ανοιχτή εχθρότητα των χωρών της Βαλτικής αλλά και η μεταβολή στη στάση μέχρι πρότινος ουδέτερων κρατών, όπως η Φινλανδία, ωθεί τη Ρωσία σε αναθεώρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Βορρά.
Η Ρωσία εκτιμά ότι το διάταγμα με τις συντεταγμένες των ακτών και των νησιών της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, που ισχύει από το 1985, δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.
Τα σημερινά σύνορα στη θάλασσα δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα «γεωγραφική πραγματικότητα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζητά την επικαιροποίηση του διατάγματος με τα σημεία με τα οποία μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων στα ανοιχτά της ακτής και των ρωσικών νησιών στη Βαλτική Θάλασσα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το παρόν διάταγμα των συντεταγμένων εγκρίθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1985 «με βάση τους ναυτικούς χάρτες μικρής κλίμακας».
Το διάταγμα απαιτεί αλλαγές, καθώς δεν ανταποκρίνεται στη «γεωγραφική κατάσταση του σήμερα».

Ρωσία: Χρειάζονται αλλαγές στον χάρτη

H Μόσχα δικαιολογεί την ανάγκη αυτού του μέτρου λόγω του γεγονότος ότι οι άμεσες γραμμές βάσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας δεν έχουν συνέχεια και δεν κλείνουν στο έδαφος της Ρωσίας, το οποίο, με τη σειρά του, δεν επιτρέπει τον καθορισμό των εξωτερικών συνόρων και των εσωτερικών θαλάσσιων ζωνών.
Επί του παρόντος, αυτή η κανονιστική νομική πράξη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ζητά τη δημιουργία ενός συστήματος γραμμών βάσης στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας, καθώς και στην περιοχή του Baltiysk και του Zelenogradsk.
Θα πρόκειται για μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αλλαγές στη γραμμή των κρατικών συνόρων κοντά στο Kaliningrad.
Ωστόσο, από την πρόταση λείπει μια εφαρμογή με τον νέο κατάλογο συντεταγμένων των σημείων που θα αντικατοπτρίζουν τα κρατικά σύνορα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να καταθέσει αντίγραφα των προσαρμοσμένων και επανεκδοθέντων χαρτών στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.
Η πρόταση βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αναφέρει το RBC.
Η Ρωσία συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία στη Βαλτική Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία, το συνολικό μήκος των θαλάσσιων συνόρων της χώρας ανέρχεται σε 38.000 χιλιόμετρα.
Είναι σαφές ότι η Ρωσία στέλνει ισχυρό μήνυμα στη συλλογική Δύση ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί των συμφερόντων στη θαλάσσια περιοχή εν όψει και της επικείμενης γεωπολιτικής αναμέτρησης για την Αρκτική.
baltic.png

Αντιδρά η Φινλανδία

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών «επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες» μετά την πρόταση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να επικαιροποιήσει τις συντεταγμένες των ρωσικών θαλάσσιων συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε την Τετάρτη (22/5/2024) η υπουργός Εξωτερικών Elina Valtonen.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία ενδέχεται να επανεξετάσει τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας περιέχει διατάξεις για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών της παράκτιας περιοχής.
Υποθέτουμε ότι η Ρωσία, ως συμμετέχουσα Σύμβαση, θα ενεργήσει σύμφωνα με αυτήν», σημείωσε η Valtonen στο κοινωνικό δίκτυο X.

Μετά τη βολιδοσκόπηση των αντιδράσεων η Ρωσία λέει ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος πρόθεση αναθεώρησης του πλάτους των χωρικών υδάτων

«Δεν υπάρχει πρόθεση για αναθεώρηση του πλάτους των χωρικών υδάτων, της οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας ανοικτά της ηπειρωτικής ακτής και της γραμμής των θαλασσίων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαλτική», ανέφερε η Ρωσία.
«H πρόταση του υπουργείου Άμυνας για επικαιροποίηση των συντεταγμένων των συνόρων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο, «αν και η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.