Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi στην Ουγγαρία αυτή την εβδομάδα ήταν η πρώτη του αρχηγού του κινεζικού κράτους εδώ και 20 χρόνια και οδήγησε στην εγκαθίδρυση μιας «εταιρικής σχέσης παντός καιρού» μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την Capital Economics, αυτή η γεωπολιτική ευθυγράμμιση έχει πλεονεκτήματα για την Ουγγαρία, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους και θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα ευάλωτη στα ανταγωνιστικά συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και του μπλοκ υπό την ηγεσία της Κίνας.
Η Ουγγαρία αποτελεί εξαίρεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: ο πρωθυπουργός Viktor Orban έχει δείξει απροθυμία να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική μακριά από τη Μόσχα και το Πεκίνο με τον τρόπο που το έκαναν άλλα κράτη της περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Σημαντικές συμφωνίες
Τα σχέδια που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα για την εμβάθυνση των δεσμών Ουγγαρίας-Κίνας περιλάμβαναν συμφωνίες εξαγωγών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, καθώς και δεσμεύσεις για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την κατασκευή σιδηροδρόμων.
Οι ανακοινώσεις δεν είναι ασήμαντες για την Ουγγαρία.
Η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ουγγαρία.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 2 δισ. δολάρια το 2023 και οι εισαγωγές πλησίασαν τα 12 δισ. δολάρια.
Το μέγεθος του συνολικού εμπορίου αγαθών (14 δισ. δολάρια) αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 6% του ΑΕΠ. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Η αξία σε δολάρια είναι μικρότερη από το διμερές εμπόριο της Πολωνίας με την Κίνα (38 δισ. δολάρια ή 3,5% του ΑΕΠ) και της Τσεχίας (30 δισ. δολάρια, 10% του ΑΕΠ), αλλά η Ουγγαρία ξεχωρίζει μεταξύ των ομολόγων της, λόγω της έκτασης των κινεζικών επενδύσεων.
Η Ουγγαρία είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα κινεζικών εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι αμελητέες.
Γεωοπολιτική αντιστάθμιση
Η Ουγγαρία δικαιολογεί τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα μέσω αυτού που ορισμένοι αποκαλούν «γεωπολιτική αντιστάθμιση».
Κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει να ισορροπήσει όσο το δυνατόν καλύτερα ανάμεσα στο μπλοκ των ΗΠΑ και της Κίνας τα επόμενα χρόνια.
«Δεν περιμένουμε ότι η Ουγγαρία θα επιλέξει πλευρά, ούτε πιστεύουμε ότι η κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής αποτελεί άμεσο εμπόδιο για τις δυτικές επενδύσεις στη χώρα.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ουγγαρία να επωφεληθεί από τους θερμότερους δεσμούς με την Κίνα.
Έχουμε υποστηρίξει ότι τα κράτη της ΕΕ είναι πιθανό να επιβάλουν σιγά-σιγά προστατευτικά μέτρα στην Κίνα στο μέλλον και ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέες κινεζικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ηλεκτρικά ρεύματα», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ακόμα κι έτσι, αυτό το γεωπολιτικό χάσμα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης και ένας σαφής κίνδυνος είναι να γίνει η Ουγγαρία πεδίο μάχης μεταξύ των μπλοκ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η Κίνα θα μπορούσε να ασκήσει επιρροή στην εμπορική πολιτική της ΕΕ μέσω της Ουγγαρίας και η Ουγγαρία θα μπορούσε να χάσει την αυτονομία της σε βασικούς κλάδους που μπορεί να κυριαρχηθούν από την Κίνα.
Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εξωτερική πολιτική της Ουγγαρίας.
Ενδέχεται να υπάρξει πίεση από τις ΗΠΑ για «αποσύνδεση» από την Κίνα, αναγκάζοντας την Ουγγαρία να μειώσει την έκθεσή της στο μπλοκ της Κίνας, προκειμένου να δεχθεί αμερικανικές επενδύσεις σε προηγμένους μεταποιητικούς τομείς.
www.bankingnews.gr