Σε φιάσκο όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova, να επιμένει να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καταστρατηγώντας το Σύνταγμα της χώρας, παρά τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα η νέα Πρόεδρος, μετά τον σάλο που προκάλεσε κατά την ορκωμοσία της, έγραψε στο Χ, απαντώντας στα συγχαρητήρια της Σουηδίας για την ανάληψη των καθηκόντων της: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, άδειασε τη νέα πρόεδρο, με ανακοίνωσή του στην οποία διατυπώνει την αποφασιστικότητα απέναντι στη συμφωνία και τις διεθνείς υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις σκοπιανές προκλήσεις με καθυστέρηση… 24 ωρών, αντίδραση ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Εντύπωση προκαλεί η αφωνία του ΝΑΤΟ, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε προϋπόθεση για την είσοδο της χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας – «Αδειάζει» την Siljanovska
«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες.
Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».
Η καθυστερημένη απάντηση Μητσοτάκη
Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ημέρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, που κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της… Μακεδονία, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη» και «πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
Παράλληλα διαμηνύει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα» την οποία «καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά το 2018, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυε πως ως κυβέρνηση, δεν θα κυρώσει ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο, οι τόνοι είχαν ανέβει, με τη ΝΔ να ασκεί σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, αφού η ΝΔ εκλέχθηκε οι τόνοι έπεσαν, και φτάσαμε στο 2024, όπου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία, έβλεπε το εθνικιστικό VMRO να ανεβαίνει στην κυβέρνηση, να κάνει… κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην… αντιδρά. Για τους καλά γνωρίζοντες, η στάση της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά το όνομα ήταν κάτι περισσότερο από… αναμενόμενη. Και τα ερψτήματα που τίθενται είναι γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε η κατάσταση να εξελιχθεί κατά αυτόν τον τρόπο; Γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα;
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη στον Alpha το Σάββατο (11/5/2024) δήλωσε: «Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα». Κι αυτό πριν την ορκωμοσία της νέας προέδρου…
Αντίδραση και από Βουλγαρία για το… «Μακεδονία» της Siljanovska – Μη αποδεκτή δήλωση
Την αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε η ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς ορκίστηκε στο όνομα της… Μακεδονίας.
«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου.
«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022.
Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί» τόνισε ο Radev.
www.bankingnews.gr