Γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με την Γη; Η μακάβρια θεωρία επιστήμονα

Στην ανθρωπότητα υπήρχε πάντα η θεωρία ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα έξω από τον πλανήτη Γη. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη μαζί μας.

Έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα. Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι η νοημοσύνη των ανθρώπων είναι μοναδική στο σύμπαν.

Ένας επιστήμονας, όμως, ανέπτυξε μία πιο μακάβρια θεωρία για να εξηγήσει γιατί οι εξωγήινοι δεν επικοινωνούν με την ανθρωπότητα. Ο επιστήμονας θεωρεί πιθανό οι εξωγήινοι πολιτισμοί να καταστράφηκαν από εκρήξεις ακτίνων γάμμα (GRB)

Οι GRBs είναι εκρήξεις ενέργειας που έχουν παρατηρηθεί σε μακρινούς γαλαξίες. Συμβαίνουν όταν ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου ξεμένει από πυρηνικά καύσιμα και καταρρέει υπό το βάρος του, εξαπολύοντας ένα τεράστιο “σούπερ νόβα” ακτινοβολίας.

«Είναι μια στενά εστιασμένη δέσμη. Και, αν κατευθυνθεί μέσα από το επίπεδο του γαλαξία, θα μπορούσε ουσιαστικά να αποστειρώσει περίπου το 10% των πλανητών του γαλαξία», είπε ο καθηγητής Αστρονομίας, Frederick Walter.

Και συνέχισε: «Είναι απλώς μια από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις, κάπως μακάβρια υποθέτω». Η NASA αποκαλεί τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα «την ισχυρότερη κατηγορία εκρήξεων στο σύμπαν».

Μια τυπική έκρηξη αποδίδει μια φωτεινή δέσμη κατευθυνόμενης ενέργειας: ένα πεντάκις εκατομμύριο (ένα ακολουθούμενο από 19 μηδενικά) φορές τη φωτεινότητα του δικού μας ήλιου. Αυτή η ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να καταστρέψει έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Ευτυχώς, με βάση δεκαετίες έρευνας από το τροχιακό Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα Compton της NASA, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι σχετικά σπάνιες στον γαλαξία μας.

Όταν ο δορυφόρος του παρατηρητηρίου Compton εκτοξεύθηκε το 1991, οι ερευνητές της NASA ανέμεναν να δουν περισσότερες εκρήξεις ακτίνων γάμμα που θα προέρχονταν από τον γαλαξία μας. Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι αυτά τα γεγονότα «σούπερ νόβα» ήταν πολύ πιο συνηθισμένα σε νεότερους, μακρινούς γαλαξίες, όπου ακόμη σχηματίζονταν νέα άστρα.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει μια έκρηξη ακτίνων γάμμα κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου, σε οποιονδήποτε γαλαξία», σύμφωνα με τον Frederick Walter, ο οποίος έχει διδάξει ένα μάθημα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

«Σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κατά μέσο όρο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε να εξαλειφθεί ένας σημαντικός αριθμός πολιτισμών, εάν υπήρξαν ποτέ», είπε ο καθηγητής Αστρονομίας.

Στα 74 χρόνια που πέρασαν από τότε που ο πυρηνικός φυσικός Ενρίκο Φέρμι αναρωτήθηκε για ποιο λόγο, σε ένα σύμπαν που θεωρητικά βρίθει ζωής, η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη εντοπίσει εμπειρικά κάποια από αυτές, οι πιθανές λύσεις στο περίφημο «παράδοξο του Φέρμι» έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ένα βιβλίο, του φυσικού του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, Στίβεν Γουέμπ, διερεύνησε 75 βιώσιμες εξηγήσεις που υπάρχουν σήμερα, από τις πιο τρομακτικές (π.χ. όλοι οι εξωγήινοι κρύβονται από έναν πολιτισμό κυνηγών που σκορπίζει τον θάνατο) έως τις πιο απλές (π.χ. τα διαστημικά ταξίδια είναι πολύ δύσκολα).

Ο Frederick Walter σημείωσε ότι μία άλλη εξήγηση δίνεται αν σκεφτούμε πώς λειτουργούν τα υδρόβια είδη στην Γη. Για παράδειγμα οι φάλαινες ή τα δελφίνια θα ήταν απίθανο να αναπτύξουν την τεχνολογία που απαιτείται για διαστημικά ταξίδια, παρά τους μεγάλους εγκεφάλους και τις ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες τους

«Αν ζεις κάτω από το νερό δεν πρόκειται να παίξεις με τον ηλεκτρισμό», είπε ο καθηγητής Αστρονομίας. Ένας πολιτισμός εξωγήινων θα μπορούσε απλώς να αποφασίσει ότι «μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να ταξιδέψει ανάμεσα στα αστέρια και να αναζητήσει άλλους εξωγήινους», δήλωσε ο Frederick Walter. Αντίθετα αυτοί οι πολιτισμοί εξωγήινων μπορεί να επικεντρώθηκε στον πλανήτη του προκειμένου να δημιουργήσει την δική του μικρή ουτοπία.

Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες, μεταξύ φυσικών και αστρονόμων, σύμφωνα με τον Frederick Walter, είναι ότι οι τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί μπορεί να είναι επιρρεπείς στην αυτοκαταστροφή, είτε λόγω κακοδιαχείρισης, απληστίας, πολέμου κλ.π.

«Απλά κοιτάξτε γύρω σας. Μολύνουμε την ατμόσφαιρα. Κάνουμε αμφίβολο το αν θα έχουμε έναν βιώσιμο πολιτισμό σε έναν αιώνα, εκτός αν κάνουμε κάτι δραστικό» σημείωσε ο Frederick Walter.

«Αν οι πολιτισμοί τείνουν να εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο που έχουν εξελιχθεί στον πλανήτη μας, τότε αυτό θα πλήξει τους πάντες. Η τεχνολογία μας ξεπερνά τη σοφία μας, ίσως», συνέχισε ο καθηγητής Αστρονομίας. «Υποθέτω ότι αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρία. Αλλά, κοιτάξτε, όλα αυτά είναι εικασίες», τόνισε ο Frederick Walter.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.