Από την απάντηση που θα δώσει η Χαμάς στην πρόταση του Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κρίνεται η απόφαση για εκεχειρία στην Γάζα.
Η Ουάσινγκτον πιέζει για διακοπή των συγκρούσεων και έχει επιχειρήσει να «φρενάρει» την ισραηλινή επίθεση στην Ράφα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες αμάχους.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στο Κάϊρο μελετά την ισραηλινή πρόταση, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη». Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι όλοι είναι προσεκτικά αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Και ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την αισιοδοξία του σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Ριάντ. «Η Χαμάς έχει μπροστά της μια πρόταση που είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη, από την πλευρά του Ισραήλ. Και αυτή τη στιγμή, το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο λαό της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είναι η Χαμάς», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Επιπλέον έστειλε και ένα έμμεσο μήνυμα στην Χαμάς να μην καθυστερεί. «Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα… Και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση για εκεχειρία
Η πρόταση προβλέψει κατάπαυση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες. Σε αντάλλαγμα η Χαμάς θα απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους και το Ισραήλ θα επιστρέψει σε εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.
Επιπλέον φέρεται να έχει μία άλλη διατύπωση όσον αφορά την εκεχειρία προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Χαμάς, που επιμένει σε μία μόνιμη κατάπαυση πυρός στην Γάζα.
Η πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες στο Κάιρο δήλωσε στο BBC ότι η νέα πρόταση του Ισραήλ διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες προτάσεις. Το περασμένο Σάββατο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η πρόταση περιλαμβάνει την προθυμία του Ισραήλ να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στην βόρεια Γάζα και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από έναν «διάδρομο» που χωρίζει την βόρεια Γάζα στα δύο και εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση.
Περιλαμβάνει επίσης τη βούληση να «συζητηθεί η καθιέρωση μιας βιώσιμης εκεχειρίας ως μέρος της εφαρμογής της δεύτερης φάσης της συμφωνίας», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Παράλληλα Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας διπλωμάτης ανέφερε στις εφημερίδες New York Times και Financial Times ότι το Ισραήλ ήταν επίσης έτοιμο να μειώσει τον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων που θα λάβει σε αντάλλαγμα από 40 σε 33. Συνολικά 133 Ισραηλινοί κρατούνται από την Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. εκ των οποίων πάνω από 30 θεωρούνται νεκροί.
Η Χαμάς έχει δηλώσει δημόσια ότι μελετάει την νέα ισραηλινή πρόταση. Ωστόσο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, είπε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «η ατμόσφαιρα είναι θετική, εκτός αν υπάρξουν νέα ισραηλινά εμπόδια».
«Δεν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στις παρατηρήσεις και τα αιτήματα υπέβαλε η Χαμάς σχετικά με το περιεχόμενο [σ.σ. της πρότασης]», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος της Χαμάς.
Οι πιέσεις και η ανησυχία των ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι επιθυμεί να υπάρξει εκεχειρία στην Γάζα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή, όπως συνέβη με την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.
Έτσι η συνομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είχε επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε και την πάγια θέση του για μία ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα. Δηλαδή ότι οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν μία επιχείρηση η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια των αμάχων. Παρόλα αυτά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τους εθνικιστές συντηρητικούς της κυβέρνησης του να δώσει το «πράσινο φως» στον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στην Ράφα και να καταστρέψει ολοκληρωτικά την Χαμάς.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ιορδανία και το Ισραήλ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει ακόμη ένα σχέδιο που να μας δίνει τη βεβαιότητα ότι οι άμαχοι μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν ενδείξεις από ανώτερους Ισραηλινούς στρατηγούς ότι οριστικοποιούνται τα σχέδια για μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν υποχωρήσει τάγματα και ηγέτες της Χαμάς, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που μπορεί να αποτρέψει μια επίθεση στη Ράφα. Επιπλέον προειδοποίησε ότι μία τέτοια επίθεση θα προκαλούσε «τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού». Να σημειωθεί ότι στην Ράφα έχουν καταφύγει σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Γάζας, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι.