Θέλει η ΕΕ τη Σερβία στην ΕΕ; Νέοι όροι τίθενται στη Σερβία

Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τροπολογίες στο Κεφάλαιο 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, οι οποίες αναφέρονται στις υποχρεώσεις της Σερβίας που απορρέουν από τις συμφωνίες που επετεύχθησαν με την Πρίστινα πέρυσι στις Βρυξέλλες και την Αχρίδα.

Επίσημη επιβεβαίωση

Πρόκειται για την επίσημη επιβεβαίωση των αλλαγών που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη σε επίπεδο πρεσβευτών στις 15 Απριλίου, οι οποίες κατέστησαν επίσημα τις αλλαγές αναπόσπαστο μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Να εφαρμόσει η Σερβία τις υποχρεώσεις από τις συμφωνίες

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η Σερβία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία για την πορεία προς την εξομάλυνση με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το παράρτημα για την εφαρμογή, που συμφωνήθηκε στις 18 Μαρτίου.

  • Serbije u EU

Προστίθεται ότι όλες οι συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας θα γίνουν στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, καθώς και ότι η ατζέντα της «Ειδικής Ομάδας του Κοσσυφοπεδίου για την Ομαλοποίηση θα συμπληρωθεί με τον ίδιο τρόπο ώστε να συμπεριλάβει τις υποχρεώσεις της Πρίστινα που απορρέουν από τη συμφωνία».

Αν και η συμφωνία δεν απαιτεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει το λεγόμενο το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, το έγγραφο εμποδίζει το Βελιγράδι να αντιταχθείστην ένταξη της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Πρίστινα σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η CE, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.

Και η Πρίστινα καλείται να παρέχει ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιοίκησης για τη σερβική εθνική κοινότητα.

Η συμφωνία της Αχρίδας βασική οδός

Συγκεκριμένα, στο σημείο τρία του παραρτήματος σχετικά με την εφαρμογή από τη Συμφωνία της Αχρίδας, προβλέπεται ότι οι υποχρεώσεις από αυτή τη συμφωνία θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της ενταξιακής διαδικασίας για το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Σε τι αναφέρεται για τη Σερβία

Στην περίπτωση του Βελιγραδίου, πρόκειται για το κεφάλαιο 35 των διαπραγματεύσεων, που αφορά το Κοσσυφοπέδιο.

 Αυτό το κεφάλαιο, μαζί με τα κεφάλαια 23 και 24 για το κράτος δικαίου, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

 Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η έλλειψη προόδου σε αυτούς τους τομείς μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πρόοδο και σε όλα τα άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση, αναμένεται ότι οι αλλαγές θα σταλούν στη Σερβία με τη μορφή επιστολής.

Προκατάληψη

Ο διπλωμάτης καριέρας Ζόραν Μιλιβόγιεβιτς εκτιμά ότι αυτό είναι σίγουρα πίεση στη Σερβία να αναγνωρίσει de facto το Κοσσυφοπέδιο γιατί, επισημαίνει, η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας παραβιάζει τις σερβικές κόκκινες γραμμές και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει διεθνή νομική υποκειμενικότητα.

– Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ εγκαταλείπει οριστικά το καθεστώς της ουδετερότητας και ότι με αυτόν τον τρόπο καθιστά γνωστό ότι ακόμη και μέχρι στιγμής στην πολιτική που σχετίζεται με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, έχει ουσιαστικά επιδείξει μεροληψία και αποκήρυξε το ουδέτερο καθεστώς της ως μεσολαβητής ομαλοποίησης. Αυτό απαιτεί διευκρίνιση και εγείρει το ερώτημα εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά τη Σερβία στην ΕΕ – τόνισε ο Μιλιβόγιεβιτς, γράφει η σερβική Kurir.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.