Οι ασιατικές μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων «βυθίστηκαν» σήμερα Παρασκευή, ενώ τα ασφαλή νομίσματα, ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο, εκτινάχθηκαν, μετά από αναφορές ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, σε μια συνεχιζόμενη σειρά επιθέσεων που έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, το εύρος των κινήσεων της αγοράς μετριάστηκε κάπως, καθώς προέκυψαν λεπτομέρειες ότι η ισραηλινή επίθεση ήταν περιορισμένη και οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον της χώρας τους.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 2,1% στα 84,5 δολάρια το βαρέλι κατά τις πρωινές ώρες συναλλαγών στην Ασία. Το αργό πετρέλαιο Brent, που είναι το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, αυξήθηκε κατά 2%.
Στις 02:00 GMT, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο 2,63 δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας άνοδο 3% και ανεβάζοντας την τιμή στα 89,74 δολάρια το βαρέλι.
Ομοίως, το πιο ενεργό συμβόλαιο, αυτό του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 2,56 δολάρια ή 3,1%, φθάνοντας τα 84,66 δολάρια το βαρέλι.
«Οι αγορές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού από τότε που το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drone στο εβραϊκό κράτος το Σαββατοκύριακο», δήλωσαν σήμερα αναλυτές από την ANZ. «Η απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να καθορίσει εάν οι προμήθειες πετρελαίου απειλούνται τελικά».
Κατά τα άλλα, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αγορά του πετρελαίου παραμένουν σε υψηλό ρυθμό, πρόσθεσαν οι αναλυτές.
«Δυνητικά πλησιάζουμε προς μια κατάσταση όπου οι κίνδυνοι εφοδιασμού πετρελαίου οδηγούν σε πραγματικές διακοπές του εφοδιασμού», δήλωσε ο ολλανδικός πάροχος υπηρεσιών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών πληροφοριών ING, σε σημείωμά του την Παρασκευή.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Αναταραχή και λόγω Βενεζουέλας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές της.
Το Μεξικό δήλωσε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα περικόψει τις εξαγωγές λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης.
«Πετάει-πετάει» ο χρυσός – Χαμηλές «πτήσεις» για το bitcoin
Οι τιμές του χρυσού την ίδια στιγμή εκτινάχθηκαν υψηλότερα, καθώς οι έμποροι έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται για λίγο 1% και να διαπραγματεύονται στα 2.422,4 δολάρια ανά ουγγιά κατά τις ώρες της Ασίας.
Από την άλλη, η τιμή του bitcoin ήταν κάτω από τα 60.000 δολάρια το πρωί της Παρασκευής, καθώς η… όρεξη για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε. Ωστόσο, καλύφθηκαν ορισμένες από αυτές τις απώλειες αργότερα, για να διαπραγματευτεί στα 62.406 δολάρια. Παρέμεινε πάντως μειωμένο κατά 2% από την προηγούμενη συνεδρίαση.
«Βυθίστηκαν» τα χρηματιστήρια
Εν μέσω πολεμικού κλίματος στη Μέση Ανατολή, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,6%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 2,3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,3%.
Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,4%.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημείωσε πτώση 2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 1%, αντικαθιστώντας μέρος της αρχικής διολίσθησης 1,7%.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης (bps) στο 4,5567%, αφού νωρίτερα είχαν υποχωρήσει έως και 15 bps.
Το γιεν είχε σημειώσει άνοδο έως και 0,7% έναντι του δολαρίου, αλλά στην τελευταία ενημέρωση, σημείωσε άνοδο περίπου 0,3%.
Το ελβετικό φράγκο ήταν περίπου 0,6% υψηλότερο έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας προηγούμενα κέρδη έως και 1,2%.
Αλλά οι πετρελαϊκοί πάροχοι…
Ωστόσο, τα μερίδια των προμηθευτών πετρελαίου αυξήθηκαν, ανατρέποντας την αδύναμη τάση της αγοράς.
Στο Χονγκ Κονγκ, η PetroChina, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ασίας, σημείωσε άνοδο 2,3%.
Η CNOOC, ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού υπεράκτιου πετρελαίου της Κίνας, σημείωσε άνοδο 2,8%.
Η Sinopec, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στον κόσμο από άποψη δυναμικότητας, σημείωσε άνοδο 1,3%.
Στο Τόκιο, η Cosmo Energy σημείωσε άνοδο 1,5%. Ο ενεργειακός κολοσσός Eneos Corp. πρόσθεσε 0,7%. Στη Σεούλ, η S-Oil Corp σημείωσε άνοδο 2,1%.