Από μία κλωστή κρέμονται οι εύθραυστες ισορροπίες στην Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββάτου με drones και πυραύλους.
Όλες οι πληροφορίες, οι επίσημες δηλώσεις και τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να χτυπήσει για αντίποινα το Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και πώς θα γίνει αυτό ή αν έχει αποφασιστεί κάποιος συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός από το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον, που επισκέφθηκε σήμερα το Ισραήλ και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους αποκάλυψε ότι πράγματι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν.
Την ίδια στιγμή ο πρώην διευθυντής πληροφοριών της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ λέει ότι η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν είναι μεταξύ των επιλογών που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο Zohar Palti μίλησε στο «The World» του SkyNews με την Yalda Hakim στην Ιερουσαλήμ για τις πιθανές απαντήσεις μετά την εκτόξευση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στο Ισραήλ.
Ερωτηθείς αν όλα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο κ. Palti είπε: «Χωρίς αμφιβολία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή». Ερωτηθείς για το αν αυτό περιελάμβανε και πυρηνικές εγκαταστάσεις, είπε: «Συμπεριλαμβανομένων των πάντων».
Το Ισραήλ ετοιμαζόταν να χτυπήσει την περασμένη Δευτέρα
Το Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας αλλά αποφάσισε να το αναβάλλει, δήλωσαν πέντε ισραηλινές και αμερικανικές πηγές στην ιστοσελίδα Axios.
Το δημοσίευμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν στην ιστοσελίδα ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο άλλαξε γνώμη για στρατιωτική δράση «για επιχειρησιακούς λόγους».
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν βεβαιότητα για την κλίμακα της σχεδιαζόμενης απάντησης του Ισραήλ, αλλά θεωρούσαν πιθανό να προκαλέσει το Ιράν σε κλιμάκωση.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι και οι άλλοι πρώην στρατηγοί του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και οι υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Αιζενκοτ πίεζαν περισσότερο για μια στρατιωτική απάντηση. Αντίθετα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, Αριέχ Ντέρι φέρονται να ήταν «πιο προσεκτικοί», κατά τις ίδιες πηγές.
Σκληρή προειδοποίηση Ραΐσι στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί «άγρια» και «αυστηρά». Η «παραμικρή» επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα αντιμετωπιστεί «με σφοδρότητα και αυστηρότητα», ανέφερε ο Εμπραχίμ Ραΐσι.
Ο πρόεδρος του Ιράν μιλούσε κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη, όπου η τοποθεσία άλλαξε από το σημείο όπου συνήθως πραγματοποιείται, κοντά στο μαυσωλείο του Ρουχολάχ Χομεϊνί, σε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη βορειοανατολική Τεχεράνη.
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ ήταν «περιορισμένη και τιμωρητική», ενώ υπογράμμισε ότι αν το Ιράν είχε «πραγματοποιήσει μια ισχυρότερη επιχείρηση, τότε τίποτα δεν θα είχε μείνει από το Ισραήλ».
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη και εγκαθιδρύουν την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή και είναι απολύτως αξιόπιστες», πρόσθεσε ο Ραΐσι.
Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.
Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.