Τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν θεωρούνται δεδομένα με βάση τα όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε υπουργούς από το κόμμα του, Λικούντ νωρίτερα σήμερα. Ο Νετανιάχου φέρεται να υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν αλλά πρέπει να το κάνει με σύνεση και όχι ενστικτωδώς, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.
Παράλληλα φέρεται να υποστήριξε ότι Ιράν πρέπει να περιμένει νευρικά χωρίς να γνωρίζει πότε μπορεί να έρθει η επίθεση, όπως υποχρέωσε το Ισραήλ να κάνει. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν και ότι το θέμα είναι το πότε και το πού.
Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιοδήποτε χτύπημα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή να προετοιμαστούν για τα ιρανικά αντίποινα.
Τι αναφέρθηκε στο πολεμικό συμβούλιο
Το Channel 12 μετέδωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να αποτελεί μια «επώδυνη» απάντηση για αντίποινα κατά του Ιράν.
Ωστόσο εξετάστηκαν επιλογές που δεν θα πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια αντίδραση κατά του Ιράν που δεν θα την εμποδίσουν οι ΗΠΑ, ανέφερε το δίκτυο.
Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου εξέτασε και τις διπλωματικές επιλογές για την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Ο Μπένι Γκαντζ, βασικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, έχει πιέσει για ταχύτερη απάντηση στην επίθεση του Ιράν, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είναι εκείνος που μέχρι στιγμής έχει «φρενάρει» την επιλογή του χτυπήματος στο Ιράν.
Ο Γκαντζ πιστεύει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια τέτοια επίθεση, δήλωσε μία από τις πηγές. Πολλές χώρες προειδοποιούν ήδη το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση με ένα στρατιωτικό χτύπημα σε ιρανικό έδαφος.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει σήμερα την διεθνή υποστήριξη των συμμάχων της και δεν θα ήθελε να την δει να χάνεται. Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.
Χαλεβί: Ο ισραηλινός στρατός θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν
Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του, δήλωσε απόψε ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», τόνισε ο στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, η οποία επλήγη στη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.
Το Ιράν επιχείρησε να δικαιολογήσει την επίθεση, επικαλούμενο το «δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα» μετά το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί αξιωματικοί.
Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα των συμμάχων των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Μαζί με τους εταίρους μας συντρίψαμε αυτήν την επίθεση» του Ιράν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εργάζεται «για μια κατάπαυση του πυρός (στη Λωρίδα της Γάζας) που θα οδηγήσει τους ομήρους στο σπίτι τους και θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης».
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία αλ Σουντάνι στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ και, παράλληλα, δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.
Ο Σουντάνι παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του Ιράκ και των ΗΠΑ για το τι συμβαίνει στην περιοχή μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, η σχέση των δύο χωρών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, όπως είπε, σκοπεύει να συζητήσει με τον Μπάιντεν την αναβάθμισή της, από μια στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη εταιρική σχέση.