Φαίνεται ότι ο «κύβος ερρίφθη» και το Ισραήλ θα απαντήσει στο κτύπημα του Ιράν που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στην Δαμασκό και των θάνατος 7 ανώτερων αξιωματούχων της Τεχεράνης.
Πληροφορίες από το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ που πλησιάζει στην λήξη του είναι η προσβολή του Ιράν και το μόνο που εξετάζεται είναι το είδος και το μέγεθος της απάντησης.
Σίγουρα θα είναι με συμβατικά όπλα, σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη κρούσης F-35 Adir και F-15EX, αλλά και πυραυλοφόρα υποβρύχια.
Μία πληροφορία αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα των μελών του ισραηλινού συμβουλίου που προκρίνει απλά την ρίψη βαλλιστικών πυραύλων κατά στόχων του Ιράν για να περιοριστούν σε μία «αναλογική» απάντηση.
BREAKING: 🇮🇱 🇮🇷 Israel said to strike back on Iran in next 24/48 hours. pic.twitter.com/oXlOM6IlBa
— BRICS News (@BRICSinfo) April 14, 2024
Οι ΗΠΑ είναι κάθετα αντίθετες στην επιχείρηση γιατί γνωρίζουν ότι το Ιράν θα απαντήσει εκ νέου και με πολύ πιο ισχυρά όπλα από τα drone Shahed-136 (κινούνται με μηχανή από… «παπάκι» και είναι κατάλληλα μόνο για προσβολές σε ακτίνες μέχρι το πολύ 200 χλμ.), κινητοποιώντας το βαλλιστικό οπλοστάσιό του.
Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικίλο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, συνολικά πάνω από 3.000 και χθες το βράδυ εκτόξευσε μόλις περί τους 150.
Οι περισσότεροι αποκτήθηκαν από ξένες πηγές, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα που ανέπτυξε πύραυλο 2.000 χιλιομέτρων χωρίς προηγουμένως να διαθέτει ικανότητα πυρηνικών όπλων.
Η εγχώρια οικογένεια πυραύλων στερεού καυσίμου Fateh -110 του Ιράν έχει επιτύχει την ακρίβεια που απαιτείται για την αξιόπιστη καταστροφή στρατιωτικών στόχων και στόχων ζωτικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε κατά την επίθεσή της τον Ιανουάριο του 2020 κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Ayn al Asad στο Ιράκ χρησιμοποιώντας πυραύλους Zolfaghar .
Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει την επιτυχή εκτόξευση πολλών μικρών, δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά χρησιμοποιώντας τους πυραύλους Safir και Qased , αποδεικνύει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες και την τεχνική ικανότητα της χώρας.
Μετά από αρκετές αποτυχημένες εκτοξεύσεις μεταξύ 2016 και 2022, ο μεγαλύτερος, ισχυρότερος Simorgh τοποθέτησε με επιτυχία τρεις δορυφόρους σε τροχιά στις αρχές του 2024.