Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες εγκληματικές συμμορίες στην Ευρώπη; Πώς λειτουργούν; Πώς οργανώνονται; Με ποιες δομές συνεργάζονται;
Η Europol ανέλυσε για πρώτη φορά τις «πιο επικίνδυνες» συμμορίες της ευρωπαϊκής ηπείρου, δείχνοντας έτσι τις μάλλον ανησυχητικές διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη.
Οι συμμορίες είναι αρκετά επαγγελματικές και λειτουργούν ως διεθνείς, ευέλικτες, ελεγχόμενες, καταστροφικές οργανώσεις, η Europol εγείρει ανησυχίες.
Η έκθεση κατέστη δυνατή αφού όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και 17 χώρες εταίροι της Europol κατέθεσαν τα δεδομένα τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, 821 συμμορίες με 25.000 ενεργά μέλη λειτουργούν ως επικίνδυνα δίκτυα εντός της ΕΕ, οι περισσότερες από τις συμμορίες αυτές επικεντρώνονται στο εμπόριο ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Europol, κάθε δεύτερη συμμορία δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά υπάρχουν πολλές παράνομες δραστηριότητες, από ναρκωτικά μέχρι εμπορία ανθρώπων και άλλες.
Τα εγκληματικά δίκτυα που αποτελούνται από υπηκόους τρίτων χωρών προέρχονται κυρίως από την Αλβανία, τη Βοσνία, την Κίνα, τη Γεωργία, την Ισλανδία, τη Νιγηρία, τη Σερβία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία, επισημαίνει η Europol.
Τα αλβανικά δίκτυα που αποτελούνται κυρίως από αλβανικά μέλη συμμοριών επικεντρώνονται κυρίως στην αγορά κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης κυρίως στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Εκτός ΕΕ, δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και στη χώρα καταγωγής τους, την Αλβανία.
Η Europol αναφέρει ως επιτυχία στην έκθεση την καταστροφή μιας μεγάλης αλβανικής συμμορίας ναρκωτικών στις 25 Μαΐου 2023, η οποία μετέφερε ναρκωτικά σε κοντέινερ στο Βέλγιο.
Τα ναρκωτικά εισήχθησαν στη Γερμανία με αυτοκίνητα με εξελιγμένα συστήματα απόκρυψης και διανεμήθηκαν στην Ευρώπη. Οι αλβανικές συμμορίες οργανώνονται ως ιεραρχικές οικογένειες, που αποτελούνται κυρίως από Αλβανούς πολίτες και Αλβανούς με διπλή υπηκοότητα.
«Η παράνομη αγορά ναρκωτικών είναι μια από τις κύριες αιτίες βίας και το εισόδημα των συμμοριών» , δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ανελιές Βερλίντεν, μετά την παρουσίαση της έκθεσης.
Οι εγκληματικές δραστηριότητες των συμμοριών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά δημόσια και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληθυσμού, δήλωσε η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών.
Τα αδικήματα για τα ναρκωτικά και οι αγώνες εξουσίας μεταξύ συμμοριών έχουν αυξηθεί σε πολλές πόλεις της ΕΕ. Για να ξεφύγουν από τη νομική δίωξη, πολλές συμμορίες χρησιμοποιούν εφήβους για διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Συμμορίες από τα Δυτικά Βαλκάνια
Οι συμμορίες από τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε η Europol, είναι εξαιρετικά βάναυσες.
«Ορισμένες από αυτές τις συμμορίες είναι εξειδικευμένες ή έχουν υψηλή συμμετοχή σε ακραία βία, επαγγελματικές απαγωγές και εκτελέσεις, διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπόριο όπλων και εκρηκτικών, πλαστογραφία εγγράφων», αναφέρει η έκθεση της αστυνομικής αρχής της ΕΕ.
Η διαφθορά είναι βασικό στοιχείο για να διεισδύσουν οι συμμορίες σε λιμάνια και αλυσίδες logistics.
Με βάση τους τοπικούς συντονιστές και τους συνεργάτες τους, εγκληματικά δίκτυα διεισδύουν στα λιμάνια δωροδοκώντας το προσωπικό.
Η Europol παίρνει ως παράδειγμα τη βελγική Αμβέρσα. Εκεί δραστηριοποιείται μια βελγοαλβανική οικογένεια, η οποία ειδικεύεται στο να φέρνει χασίς από την Ισπανία και προμήθειες κοκαΐνης από το λιμάνι της πόλης. Η φαμίλια υποστηρίζεται από διεφθαρμένους λιμενικούς, επισημαίνει η Europol.
Συμμορίες ως οργανώσεις με ξεκάθαρες δομές
Οι μεγαλύτερες συμμορίες οργανώνονται με σαφείς ιεραρχικές δομές και βασίζονται σε φαμίλιες ή φυλές.
Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, το 86% των συμμοριών χρησιμοποιούν «νομικές δομές εμπορίου», σύμφωνα με την έκθεση της Europol.
Συχνά τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών επενδύονται στις κατασκευές, στην οικονομία του real estate, καθώς και στην επιμελητεία και τη φιλοξενία. Ως παράδειγμα επαγγελματικής εγκληματικής οργάνωσης και επένδυσης κερδών, η έκθεση της Europol αναφέρει τις οικογένειες Ndragheta στην Ιταλία.
Η Europol έχει στοιχεία ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση επενδύει τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων παντού στην Ευρώπη, όπως σε ακίνητα, γαστρονομία, σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία.
Και η Σερβία φαίνεται σαν μια κεντρική χώρα για την τροποποίηση κλεμμένων αυτοκινήτων. Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο είναι η Γερμανία, η Πολωνία και η Σερβία. Οι συμμορίες διακίνησης κοκαΐνης είναι πολύ πιο ενεργές στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στην εμπορία και εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού λειτουργούν κυρίως στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ουκρανία, ενώ οι πιο συχνά θύματα εκμετάλλευσης προέρχονται από τη Γεωργία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.
«Ξέρουμε ποιοι είναι»
Η διευθύντρια της Interpol, Catherine de Bolle, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στις Βρυξέλλες:
«Γνωρίζουμε ποιοι είναι, πώς είναι οργανωμένοι, με ποιους συνεργάζονται και πώς προσπαθούν να ξεγελάσουν την αστυνομία».
Και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «το οργανωμένο έγκλημα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τρέχοντες κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, των παιδιών και των νέων μας, τη δημοκρατία μέσω της διαφθοράς και της ακραίας βίας».
Ανησυχία για τις αστυνομικές αρχές στην ΕΕ, δεν είναι μόνο το εμπόριο κοκαΐνης στο οποίο επικεντρώνονται πολλές συμμορίες, αλλά και η πλημμύρα ολοένα και πιο επικίνδυνων συνθετικών ναρκωτικών στην αγορά.
Το λεγόμενο φάρμακο «ζόμπι» εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες – Πρόκειται για την ξυλασίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική για την ηρεμία των ζώων.
Τα εγκληματικά δίκτυα εκτείνονται από δύο έως επτά χώρες. Η Europol ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών στην Ευρώπη και της Europol.
DW, Bold News,
—