Η Αρμενία διαχωρίζεται από τη “ρωσική οικογένεια”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών – ΚΑΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Μινσκ.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στους λόγους, αλλά δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι αυτό το γεγονός συνδέεται με την πορεία του Ερεβάν προς τον διαχωρισμό από τη Ρωσία και την ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

Έτσι, η Αρμενία έγινε μια από τις χώρες που είτε αποχώρησαν επίσημα από την ΚΑΚ είτε δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητές της.

 Από τη δημιουργία της ΚΑΚ, μετά από άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία εγκατέλειψαν τις τάξεις της. Η Μολδαβία δεν αποχωρεί ακόμη από την ΚΑΚ, αλλά δεν συμμετέχει στις δραστηριότητές της.

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών επίσης δεν παρευρέθηκε στην υπουργική συνάντηση της ΚΑΚ στο Μπισκέκ τον περασμένο Οκτώβριο και αντικαταστάθηκε από διπλωμάτη κατώτερου επιπέδου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Εκείνη την εποχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρρ Πούτιν το συνέδεσε με «τη συναισθηματική κατάσταση που βασιλεύει στην Αρμενία λόγω των γνωστών γεγονότων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ », αλλά φαίνεται ότι η «αποχώρηση» του Ερεβάν από την ΚΑΚ σχετίζεται άμεσα με την επιλεγμένη πορεία εξωτερικής πολιτικής.

Είναι γνωστό ότι η Αρμενία μποϊκοτάρει όλες τις συναντήσεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας – CSTO εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και, επιπλέον, δεν υπογράφει τα έγγραφα του οργανισμού που εγκρίθηκαν χωρίς τη συμμετοχή της.

Η ηγεσία της χώρας δικαιολογεί το πάγωμα των δραστηριοτήτων της στο CSTO με το γεγονός ότι η οργάνωση δεν την προστατεύει. Σε σχέση με την ΚΑΚ, ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοια προσχήματα.

Είναι σαφές ότι η Αρμενία έχει επιλέξει μια πορεία απομάκρυνσης από όλες τις δομές που λειτουργούν υπό την πραγματική αιγίδα της Ρωσίας.

Είναι αλήθεια ότι προς το παρόν το θέμα της εξόδου της Αρμενίας από μια από αυτές τις δομές – την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση – δεν είναι σχετικό.

Διότι το Ερεβάν, μέσω της ένταξης σε αυτήν την ένωση, ιδίως, αυξάνει τον εμπορικό τζίρο με τη Ρωσία και λαμβάνει οικονομικά οφέλη.

Αλλά εάν η Αρμενία έχει επιλέξει την πορεία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την ένωση.

2 47

Ο Πούτιν συνέδεσε την απουσία του Πασινιάν στη σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ στο Μπισκέκ με τη «συναισθηματική κατάσταση που βασιλεύει στην Αρμενία»

Παρεμπιπτόντως, χθες ο Αραράτ Μιρζογιάν, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι «ο λαός της Αρμενίας έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και θα καθοδηγηθούμε από αυτές τις φιλοδοξίες».

Στις 5 Απριλίου, στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν, υπήρξε τεράστια οικονομική υποστήριξη της Αρμενίας για την φιλοδυτική πορεία της Αρμενίας.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.