Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική αναστολή της εφαρμογής της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρώπης (CFE);

Ο τουρκικός στρατός θα μπορεί πλέον να αυξήσει το μέγεθός του απεριόριστα, όπως και θα μπορεί να παρατάσσει μαζικά δυνάμεις σε οποιοδήποτε σημείο των συνόρων του

Στην Τουρκία πάρθηκε η απόφαση να αναστείλει η χώρα την εφαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), σύμφωνα και τουρκικά έγκυρα μέσα ενημέρωσης.

Η επίσημη τουρκική απόφαση συνοδεύτηκε από μία ανακοίνωσε της Άγκυρας, η οποία ανέφερε πως «η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) υπογράφηκε στο Παρίσι στις 19/11/1990 και εγκρίθηκε από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την 1/7/1992 με αριθμό 92/3250 αλλά από τις 8/4/2024 η εφαρμογή της μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των άλλων κρατών που συμμετέχουν στην συνθήκη θα ανασταλεί».

Ποια Είναι η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη;

Η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη τέθηκε σε ισχύ το 1992 και αποτελεί έκτοτε τον κύριο διεθνή κανονισμό που ελέγχει τον συμβατικό οπλισμό χωρών της Ευρώπης. Από την εν λόγω συνθήκη καθορίζονται τα επίπεδα στρατιωτικής ισχύος, οι στρατιωτικές ισορροπίες και οι εγχώριες και διεθνείς παρατάξεις στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

Με απλούστερα λόγια, η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη είναι η συνθήκη η οποία αναγράφει την ποσότητα και την θέση στην οποία μία χώρα μπορεί να αναπτύξει στρατιωτικό εξοπλισμό στην επικράτειά της. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κανονισμοί εντός της συνθήκης που απαγορεύουν βάσει αυτής την παράταξη απεριορίστου αριθμού στρατιωτικών μονάδων και αμυντικού εξοπλισμού σε συγκεκριμένες περιοχές μίας χώρας, για παράδειγμα στα σύνορά της. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ επιζητούσαν να μειώσουν τις εντάσεις που πιθανόν να προκαλούντουσαν από την μαζική παράταξη στρατού σε ένθερμες ζώνες, μειώνοντας κατ’ επέκταση την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός νέου πολέμου.

Να σας υπενθυμίσουμε επίσης πως η Ρωσία αποχώρησε και αυτή από την συγκεκριμένη συνθήκη το 2007, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ γύρω από την ρωσική επικράτεια. Σήμερα η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη εφαρμόζεται από 28 διαφορετικά κράτη.

Τι Σημαίνει η Τουρκική «Αναστολή» για την Ελλάδα;

Αν και η Άγκυρα δεν έχει αποκαλύψει δημόσια τον λόγο που την ώθησε στην αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης, το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής θα είναι το εξής: ο τουρκικός στρατός δεν θα περιορίζεται από αυτήν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να περιορίσει το μέγεθος και την ισχύ του.

Παράλληλα, η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θα μπορεί να παρατάσσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων σε οποιοδήποτε μέρος του τουρκικού χάρτη, γεγονός που αναμένουμε να προκαλέσει αύξηση στις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψιν

Eκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η Τουρκία είχε υπεξαιρέσει εξαρχής από τις προβλέψεις της CFE μια μεγάλη εδαφική περιοχή στη Ζώνη ευθύνης της 2ης Τουρκικής Στρατιάς- Μερσίνα και βορειότερα- οπότε εκεί είχε τη δυνατότητα εναποθήκευσης οπλικών συστημάτων ανεξέλεγκτα, εδώ και αρκετά χρόνια.

Τώρα στο δια ταύτα.

Βάση της Συνθήκης CFE μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της έκτασης και του πληθυσμού μιας χώρας δικαιολογεί την οροφή σε οπλικά συστήματα ανά κατηγορία που αυτή πρέπει να έχει.

Για να το πούμε απλούστερα η Τουρκία βάσει αυτής της Συνθήκης  θα έπρεπε να έχει μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-πυροβόλα κλπ.

Τώρα που η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας παράγει συνεχώς νέα οπλικά συστήματα και μέσα, ο Ερντογάν αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή της, προκειμένου να υπερεξοπλιστεί η χώρα του χωρίς κανένα όριο.

Τι δείχνει αυτό;

Σε συγκερασμό με τις επιδιώξεις του Ερντογάν για “Γαλάζια Πατρίδα” και “Μυστικό όρκο” τα παραπάνω αποτελούν προάγγελο επιθετικών επιχειρήσεων κατά γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας-Κύπρου.

Επιπλέον κάθε οπλικό σύστημα έχει έναν συντελεστή  μαχητικής ισχύος με βάσει πρότυπα του ΝΑΤΟ, οπότε με βάση τον αριθμό των οπλικών συστημάτων ανά κατηγορία βάση της CFE  που έχει για παράδειγμα ένας Σχηματισμός του Στρατού , πχ μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην Ανατολική Θράκη, θα ήταν εύκολο να προσμετρήσουμε την μαχητική ισχύ αυτής και να την συγκρίνουμε με την αντίστοιχη δική μας που βρίσκεται απέναντί της στον Έβρο.

Τώρα αυτό δεν θα μπορεί να ισχύει, αφού δεν θα υπόκειται σε ελέγχους η Τουρκική Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία βάση της CFE και δεν θα είναι γνωστός ο αριθμός που έχει σε άρματα-ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ κλπ.

Τέλος η Συνθήκη “OPEN SKIES” που η Τουρκία ως χώρα συμμετέχει, θα έχει περιορισμένη ωφέλεια και χρηστικότητα, αφού απλά θα διαπιστώνει σε συγκεκριμένο  τόπο και χρόνο τα μέσα που θα διαθέτει η Τουρκία, τα οποία φυσικά τις επόμενες ημέρες θα μπορεί αυτή να αλλάξει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στη CFE, αφού εμείς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να υπερβούμε σε αριθμούς οπλικά συστήματα και μέσα βάση αυτής, ενώ η Τουρκία θα μπορεί να παράγει δικά της αλλά και να προμηθεύεται από τρίτες χώρες ανεξέλεγκτα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.