Ο πόλεμος είναι μια πραγματική απειλή – Είναι η Ευρώπη έτοιμη;

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια «προπολεμική εποχή» και εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια έννοια από το παρελθόν», είπε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. «Είναι αληθινό και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ένας νέος καταιγισμός ρωσικών πυραύλων στόχευσε την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες. Τη νύχτα της Παρασκευής η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 58 drones και 26 πυραύλους και ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal είπε ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε έξι περιοχές, στα δυτικά, στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας.

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση των τζιχαντιστών στο Δημαρχείο του Κρόκου της Μόσχας χωρίς κανένα στοιχείο και «αισθάνεται προφανώς την ανάγκη να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία», σύμφωνα με το BBC.

Επισήμανε ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στο Κίεβο με υπερηχητικούς πυραύλους στο φως της ημέρας για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες είναι αισθητά υψηλότερες στις χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία από ό,τι στη δυτική Ευρώπη

Χρησιμοποίησε την πρώτη του συνέντευξη στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στην εξουσία ως πρωθυπουργός της Πολωνίας στα τέλη του περασμένου έτους για να απευθύνει μια άμεση έκκληση στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την άμυνά της.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Δύση έχουν φτάσει στη χαμηλότερη άμπωτη από τις χειρότερες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου

Ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα γινόταν πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ εάν γινόταν πιο αυτάρκης στρατιωτικά.

Δεν επρόκειτο για την επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή τη δημιουργία «παράλληλων δομών με το ΝΑΤΟ», είπε. Η Πολωνία ξοδεύει τώρα το 4% της οικονομικής παραγωγής της για την άμυνα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να είναι διανοητικά προετοιμασμένη να αγωνιστεί για την ασφάλειά της.

Οι προθέσεις της Μόσχας

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Δύση έχουν φτάσει στη χαμηλότερη άμπωτη από τις χειρότερες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, αν και ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα «δεν είχε επιθετικές προθέσεις» προς τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η ιδέα ότι η χώρα του θα επιτεθεί στην Πολωνία, στα κράτη της Βαλτικής και στην Τσεχία ήταν «εντελής ανοησία», είπε. Και όμως προειδοποίησε επίσης ότι εάν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε δυτικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 από αεροδρόμια άλλων χωρών, θα γίνονταν «νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση του κ. Τουσκ για μια προπολεμική εποχή. Έδωσε στους κεντροδεξιούς ευρωπαίους ηγέτες ένα παρόμοιο μήνυμα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» στις δηλώσεις τους στη σύνοδο κορυφής, επειδή οι άνθρωποι δεν ήθελαν να αισθάνονται ότι απειλούνται. Ο κ. Τουσκ είπε ότι απάντησε ότι στην περιοχή του στην Ευρώπη, ο πόλεμος δεν ήταν πλέον μια αφηρημένη ιδέα.

Η προπολεμική εποχή

Κάνοντας έκκληση για επείγουσα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια του πολέμου θα κρίνουν τα πάντα: «Ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Αυτό που ήταν πιο ανησυχητικό τώρα, είπε σε δημοσιογράφους από μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης, ήταν ότι «κυριολεκτικά κάθε σενάριο είναι δυνατό».

Θυμήθηκε μια φωτογραφία στον τοίχο του οικογενειακού του σπιτιού στην Πολωνία που έδειχνε ανθρώπους να γελούν σε μια παραλία στο Σόποτ, κοντά στο Γκντανσκ όπου γεννήθηκε, στη νότια ακτή της Βαλτικής.

Οι σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση έχουν φτάσει στη χαμηλότερη άμπωτη από τις χειρότερες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου

Η εικόνα ήταν από τις 31 Αυγούστου 1939, είπε, τότε μια ντουζίνα ώρες αργότερα και 5 χιλιόμετρα (τρία μίλια) μακριά, ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ειδικά για τους ανθρώπους της νεότερης γενιάς, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε διανοητικά την άφιξη μιας νέας εποχής. Την προπολεμική εποχή», προειδοποίησε.

Παρά τις ανατριχιαστικές του παρατηρήσεις, ο κ. Τουσκ ήταν πιο αισιόδοξος για αυτό που αποκάλεσε πραγματική επανάσταση στη νοοτροπία σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις

Όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας για πρώτη φορά, από το 2007 έως το 2014, είπε ότι λίγοι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες πέρα ​​από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής συνειδητοποίησαν ότι η Ρωσία ήταν μια πιθανή απειλή.

Επαίνεσε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Πολωνίας, Γαλλίας και Γερμανίας – μια συμμαχία γνωστή ως Τρίγωνο της Βαϊμάρης. Και έδειξε τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που κάποτε ήταν υποδείγματα ειρηνισμού και ουδετερότητας αλλά τώρα μέλη του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο νεοδιορισμένος αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskiy, παραδέχτηκε σε μια σπάνια συνέντευξη ότι η Ρωσία ξεπερνούσε τις ουκρανικές δυνάμεις «περίπου έξι προς ένα» στην πρώτη γραμμή.

«Οι αμυντικές δυνάμεις εκτελούν τώρα καθήκοντα σε ολόκληρη την τεράστια γραμμή του μετώπου, με λίγα ή καθόλου όπλα και πυρομαχικά», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «τεταμένη» σε ορισμένες περιοχές.

Ο στρατηγός Syrskyi είπε ότι η Ουκρανία έχασε εδάφη που «αναμφίβολα θα είχε διατηρήσει» με «επαρκή αριθμό συστημάτων αεράμυνας και βλήματα πυροβολικού» και είπε ότι η χώρα ελπίζει να λάβει περισσότερη βοήθεια και πυραύλους σύντομα.

Η τελευταία προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας απηχεί αυτό που λένε οι γείτονές του στις χώρες της Βαλτικής εδώ και αρκετό καιρό. Εάν η Ρωσία μπορεί να ξεφύγει με την εισβολή, την κατοχή και την προσάρτηση ολόκληρων επαρχιών στην Ουκρανία, τότε πόσο καιρό, φοβούνται, προτού ο Πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να εξαπολύσει παρόμοια επίθεση εναντίον χωρών σαν τη δική τους, που ήταν μέρος της τροχιάς της Μόσχας;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο οι επικριτές λένε ότι μόλις «επαναδιορίστηκε» για πέμπτη προεδρική θητεία σε «ψευδείς εκλογές», δήλωσε πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ηγέτες της Βαλτικής, όπως ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, λένε ότι ο λόγος της Μόσχας δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Τις ημέρες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις δυτικές προειδοποιήσεις για την επικείμενη εισβολή ως «προπαγάνδα» και «δυτική υπερβολή».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.